Biboló (Lovoa trichilioides)

Az Afrikai dió, amely Nyugat-Afrika dzsungeleiben őshonos – Sierra Leonétól Zairéig. Sötétzöld, dús lombkoronája a 45 méter magasságot is elérheti. Törzse 25 méter magasságig csupasz, az átmérője 1,2–2 méter között változik. A helyiek az építkezés mellett a gyógyászatban is használják tüdőproblémák és fogászati gondok enyhítésére.

Gyakran ültetik az autóutak mellé.

Növekedése a korai szakaszban lassú: 2 év alatt érik el az 1 méter magasságot, de 3 évesen is csak a 1,5 méter magasak. A csemeték a félárnyékot kedvelik, míg a kifejlett példányok a napos területeket, relatíve magas páratartalommal kombinálva. Később a növekedés begyorsul – és 7 évesen akár a 9 métert is elérhetik. A savas, jó vízáteresztő képességű talajt kedvelik.

Ugandában egy program keretében támogatják az Afrikai dió ültetését, mint árnyékot és védelmet adó fát, a kávé- és banánültetvények köré.

A fűrészáru, a faanyag

A szijács fehéres, keskeny, a geszt barna, rózsaszín beütéssel, helyenként feltűnő sötétbarna vagy fekete sávokkal. A pórusok közepesen nagyok, magányosak, ritkán sugaras csoportokba rendeződnek. A rostok egymásba kapcsolódása a metszési felületet sávossá, vagy csíkossá teszi.

Felhasználási terület:

Légszáraz (u=12–15%) 

Sűrűsége: 550 (430–650) kg/m3. 

Leginkább a bútoripar és a furnérgyártás területén, a belsőépítészetben használják a szép megjelenése miatt. Ütő-, hajlítószilárdsága és merevsége gyenge. Nyomószilárdsága és hajlíthatósága közepes. A szijácsát megtámadhatja a szú és a termesz. Gyakran alkalmazzák tűzifaként és faszén gyártásához. Emellett hajó- és játékgyártásra, vasúti talpfák készítésére és lakásdekoráció készítésére is alkalmas.

A faanyag tulajdonsága: 

Megmunkálásakor a szerszámokat gyakran élezni kell. Furnér hasításakor és hámozásakor felszakadhatnak a rostok. Szárításánál nagy körültekintéssel kell eljárni, a bütü felületen előfordulhatnak repedések. A fűrészpora allergiás reakciókat válthat ki.

Egyéb megnevezés: Afrikai dió, Kongói aranydió, tigrisfa, Abanfi, Alop, Bombolu

 

 

Forrás:
Woodholz.eu
tropical.theferns.info


Tetszett a cikk?