Corian®, a trendformáló alapanyag

Évtizedek óta itt van velünk ez a rendkívül innovatív alapanyag, de minden évben meglep minket, és új inspirációkkal szolgál, asztalosoknak, belsőépítészeknek, designereknek egyaránt.

Korábban természetes kövekből készült, márvány, gránit munkalapokkal és pultokkal hasonlítottuk össze a Corianból® megvalósult termékeket. Mára egyértelművé vált, hogy önálló identitással bír, kilépett az ilyen jellegű összevetések árnyékából.

A Corian® korunk egyik legsokoldalúbb belsőépítészeti anyaga. Számos tekintetben egyedülálló. Meleg és puha tapintású, könnyen megmunkálható, egyszerűen felújítható és javítható. Rendkívül higiénikus, vegyszerekkel szemben ellenálló és hőálló.

„Nem akar más lenni, vagy hasonlítani, hanem bátran vállalja karakterét.”

Akár uniszínekben, akár természetes textúrát imitálva, számtalan szín és rajzolat áll a rendelkezésünkre. Alapvetően egy kompozittermékről beszélünk, amely 1/3 arányban acryl vegyület, 2/3 arányban pedig alumínium-trihidrát vegyület. Ehhez jönnek optikai effektként a különböző ásványi őrlemények, amelyek karaktert kölcsönöznek az anyagnak. Egy zárt pólusú, higiénikus anyag. Ellentétben a természetes kövekkel, teljes keresztmetszetében homogén. Így kávé, vörösbor stb. szennyeződés esetén nincs kapilláris hatás, a szennyező anyag csak a felületet éri, ahonnan könnyedén eltávolítható. Általános érvényű, hogy az anyag faipari szerszámokkal egyszerűen megmunkálható, de stabil, jól kiegyensúlyozott fűrészlap és marószerszám szükségeltetik. A pontos vágás és marás ugyanis az esztétikus ragasztás előfeltétele.

Az anyag igazi flexibilitását a láthatatlan toldás mellett a hajlításban rejlő lehetőségek adják, ami bizony nem megy hő nélkül.

Alkalmazás során a fókusz a konyhai munkalapokon, fürdőszobai pultokon van. Ugyanakkor egyre több helyen találkozunk vele, mint karakteres belsőépítészeti komponens. Ha sorra vesszük a lehetőségeket, láthatjuk, hogy design és funkció szempontjából is többet nyújt ez az anyag, mint azt elsőre gondolnánk.

KONYHA

Alapvetően a munkapultok kapcsán merül fel a Corian®, mint alternatíva, de a falborítás és a munkalap részeként kialakított mosogató kialakítására is ideális alapanyag. Vegyszerekkel szembeni ellenálló képessége itt igazán előtérbe kerül. Ugyanakkor gyakorlatilag tetszőleges stílusú konyhához igazítható, legyen szó rusztikus vagy minimalista megközelítésről.

FÜRDŐSZOBA

A konyha mellett talán ez az a tér egy lakásban, ami a legtöbbet változott az elmúlt években. Nem csupán a tisztálkodás, egyre inkább a relaxálás és pihenés helye életünkben. Ennek megfelelően rengeteg új magas minőségű anyag jelent meg. Formatervezett és prémiumminőségű szanitertermékek mellett egyedi burkolatok és különleges világítástechnikai megoldások. Ezek mindegyikére kínál megoldásokat a JAF Holz termékpalettája.

A Corian® formálhatóságával, meleg felületével a fürdőszoba-tervezés fontos szereplőjévé vált.

SZÁLLODA, VENDÉGLÁTÁS

A lakossági felhasználás mellett a Corian® tartóssága egyszerű tisztíthatósága miatt nagyon kedveltté vált a szállodaipar számára tervező designerek körében.

Fürdő, konyha, recepcióspult, wellnessrészlegek bútorozása, és még hosszan sorolhatnánk azokat a felületeket, ahol a Corian® jelenti az etalon megoldást.

A DuPont™ Corian® 1967-es bemutatása óta eltelt időszak azt mutatja, hogy egy rendkívül megbízható, időtálló, és minden évben megújulni képes anyagról van szó. Megmunkálása egyszerű, bár szakértelmet igényel, felhasználási lehetőségeinek pedig csak a képzelet szabhat határt.

A 2021-es kollekció négy főszereplője a Carrara, Artista, Granita, Sand Storm szortiment. Már a nevekből is látszik, hogy a nagy múltú olasz építészeti alapanyagok ihlették a kollekciót.

Rendkívül finom megoldások, kellemes pasztellszínek és könnyed rajzolatok jellemzik az idei év koncepcióit.

A termékkel kapcsolatos kérdésekkel, valamint a 2021-es színkollekcióval kapcsolatban keresse a JAF Holz szakértőit.


Kapcsolódó dokumentum:


corian-a-trendformalo-alapanyag


Tetszett a cikk?