Stair Designer

Most már több mint öt éve, hogy megvásároltuk a házunkat, de még a mai napig szúrja a szemem az épület közepén tekergő lépcső, amit, ha használok, vagy csak elmegyek előtte csóválom a fejem, és arra gondolok, hogy ez így nem lesz jó, új lépcsőt kell készítenem. Mint ahogy a bútor-, vagy konyhatervezésnél is többnyire készítek látványtervet, gondoltam, a lépcsőkészítéshez is biztosan létezik tervezőprogram, amiben szépen fel lehet építeni a kívánt szerkezetet. Nem is kellett sokat keresgélnem és rátaláltam egy olyan szoftverre, ami teljes körű és profi megoldásokat kínál a lépcsőtervezéshez. A program teljes verziója a szerkesztésen felül alkalmas a gyártás-előkészítésre is. Méretezett rajzokat, árösszesítőt, teljes méretarányú lépcsőfoksablonokat tudunk nyomtatni, többféle fájlformátumot tudunk exportálni, valamint CNC-programokat is készíthetünk több géptípushoz is, a lépcső elemeinek gyártásához. A demó verzióban is rengeteg funkciója és eszközkészlete elérhető, valamint, ami szenzációs, hogy teljesen ingyen, nagyon jó minőségű 3D-s látványterven tekinthetjük meg a szerkesztett lépcsőt. Mindezekhez egy óriási plusz, hogy a program magyar nyelvű és van magyarországi forgalmazója. Nyugodt szívvel ajánlom mindazoknak, akik egyszerűen szeretnének profi lépcsőket tervezni és gyártani, hogy mindenképpen próbálják ki a Stair Designer szoftvert.

A StairDesigner lépcsőtervező program fejlesztője a Boole & Partners cég, amelynek székhelye Franciaországban található. Az ő termékük egyébként a Poly Board bútortervező, ezek mellett van lapszabászati és szálanyag-optimalizáló, gyártástámogató (CNC) szoftvere, az OptiCut, valamint szabadformájú alkatrész nesting optimalizáló szoftvere, az OptiNest. Idehaza a lépcsőtervezőt, a bútortervezőt, valamint a további két programot is a Pronergon Kft. forgalmazza, ahonnan Solti Péter neve ismerős lehet az asztaloskörökben. Az Asztalosok-szakmai Facebook-csoportban, amint a Stair Designer programról érdeklődik valaki, Péter nyomban felajánlja segítségét. Én Pétertől közel kétórás gyorstalpalót kaptam a programról, aki végig hatalmas lelkesedéssel, szakmai hozzáértéssel beszélt a lépcsőtervező működéséről, valamint arról, hogy milyen megoldásokkal lehet kiegészíteni az elkészült 3D-s lépcsőtervet, hogy egy komplett enteriőrben mutathassuk be azt a megrendelőnek. A Stair Designerrel időt spórolhatnak az asztalosvállalkozások, hiszen viszonylag hamar elkészülhet a komplett lépcső látványterve, amit bemutathatunk a megrendelő felé, megadhatunk árakat a programban, így az árajánlatra sem kell sok időt fordítani. A program használatát az egyszerűbb lépcsők tervezéséhez gyorsan el lehet sajátítani, a bonyolultabb, íves megoldások szerkesztésének kivitelezése valamivel több időt és gyakorlást igényel, de bőven megéri majd a belefektetett energiát. A program demó verzióját a stairdesigner.hu oldalról tudjuk letölteni, ami mindössze 12 Mb. A letölthető demó korlátlan ideig használható, fájl szinten is teljesen kompatibilis az aktivált verzióval. A demóban tervezett lépcsők aktiválás után is betölthetők, tovább szerkeszthetők.

FELHASZNÁLÓI FELÜLET

A Stair Designer lépcsőtervező program indulása után rögtön több lépcsőtípus szerkesztését kínálja fel, amelyek közül kiválaszthatjuk azt, amelyikre épp szükségünk van. Választhatunk lépcsőt pihenővel, vagy anélkül, egyenes-egykaros lépcsőtől a húzott többkaros lépcsőig, mindenre találunk megoldást. Amennyiben rendelkezésünkre állnak a méretek a lépcső leendő környezetéről, egyből már itt az elején bevihetjük a programba azokat. Megadhatjuk a helyiség szintmagasságát, a lépcsőkar, vagy karok hosszát, szélességét, valamint a járóvonal irányát is beállíthatjuk. A lépcsőhöz adhatunk pofagerendákat, korlátot, korlátoszlopokat, oldalsó nyereggerendát, amiket később is megtudunk tenni, valamint a többi paramétert is módosíthatjuk még a későbbiek folyamán. Két-, vagy többkaros lépcső esetén minden lépcsőkar méreteit külön-külön beállíthatjuk, a forgatás pont alatt tudjuk változtatni a járóvonal irányát. A szabály pont alatt különböző stílusok közül választhatunk, ilyen szabályokat a későbbiek folyamán mi magunk is létrehozhatunk. Miután választottunk lépcsőtípust, beírtuk a méreteket, a kívánt paramétereket beállítottuk, nyomjunk egy ok-t és egy szerkesztőfelületre jutunk. Ezen a felületen viszonylag könnyű eligazodni. Lehetőségünk van a lépcső elemeiről külön nézetet megtekinteni, amit értelemszerűen a nézet menüpontban találunk, de a menü alatti sorban, kék ikonokkal is tudunk ezen nézetek között váltani.

Minden paramétert, ami a lépcsőnkhöz szükséges, a jobb oldali tulajdonság ablakban tudunk megadni. Anyagstílus, szintmagasság, lépcsőfokok száma, homloklapmagasság, minden szépen paraméterezhető. Ezután minden egyes elem, úgy, mint a lépcsőfokok, pofagerendák, korlátok tulajdonságait külön-külön állíthatjuk. Jelen esetben a komplett falépcső tervezését mutatjuk be, de a programmal tervezhető más anyagból is lépcső, így választható például falépcső üvegkorláttal, vagy fémszerkezetalap, falépcsőlapokkal stb. Tehát meg tudjuk változtatni az anyagot, a méreteket pofagerendáknál, hogy íves, vagy egyenes legyen, a homloklapot egyszerűen ki is kapcsolhatjuk, ha nincs rá szükség, mindent rugalmasan és egyszerűen beállíthatunk. A kapcsolódási paraméterek pontot, ha legördítjük – még mindig a tulajdonság ablakban –, akkor láthatjuk, hogy a lépcsőt alkotó elemek kapcsolódási pontjainak beállítására találunk itt különböző állítási lehetőségeket. Amennyiben a lépcsőfokokat úgy szeretnénk beépíteni, hogy sajátcsappal, süllyesztve, akkor itt tudjuk megadni a vállazás méreteit. Amint nulláról átírjuk az értékeket a kívánt méretre, a program automatikusan megjeleníti a rajzon a kialakított csapokat. Tekintsük is ezt meg, úgy, hogy először generáljuk le a 3D nézetet, amit a menü alatti zöld kockára kattintva tudunk megtenni. Ekkor kapunk egy jó minőségű, látványos háromdimenziós képet a lépcsőnkről, az eddigi beállítások alapján. A tulajdonság ablak mellett jobbra, több ikont is találunk, többek közt itt is elérhető a zöld kockánk, ami a 3D-s képet előhozta. Ez alatt viszont találunk olyan „csúnyaságokat”, hogy perspektivikus drótváz, vagy épp az ortogonális drótváz, valamelyikre, ha rákattintunk, már láthatjuk is, hogy az előbb beállított csapos részt a program szépen megjelenítette.

Fontos menüpont számunkra a módosítás menü, amit egyébként a szerkesztőfelületre jobb egérgombbal kattintva is el tudunk érni. Fontos, mert nemcsak azokkal a lépcsőszerkezetekkel tudunk dolgozni, amiket a program alapból felkínál, hanem saját magunk is létrehozhatunk, vagy épp törölhetünk egy adott lépcsőkart, így teljesen egyedi lépcsőt is tudunk készíteni. Ezt a jobb egeres menüt a szerkesztés során a szerkesztőfelületen, valamint a lépcső elemein is fogjuk tudni használni. Ugyanitt pihenőt tudunk létrehozni, törölni, de ugyanez igaz a korlátra, korlátoszlopokra, nyereggerendákra. Még mindig ugyanitt átkötéseket tudunk létrehozni például egy korláton, ha kiválasztunk két pontot, amit ilyenkor a szoftver kínál fel, akkor azt a részt szépen lekerekíti nekünk a program és kapunk egy íves korlátot.

FINOMHANGOLÁS

A Stair Designban amellett, hogy méreteket adunk meg például a tulajdonság ablakban, lehetőségünk van a szerkesztőfelületen finomhangolásra is. Egy húzott lépcsőnél a lépcsőfokok szögeit a középen található csúszkákkal módosíthatjuk, vagy egyszerűen kattintsunk rá a lépcsőél vonalára, amivel kijelöljük azt, így egyéb beállításokat is elérünk. Ilyenkor például, ha azt szeretnénk, hogy az első három húzott lépcsőfok egyenes legyen, akkor a harmadik lépcsőfok élét kijelölve, a tulajdonság ablakban egyszerűen egyenesre állíthatjuk azt és a program hozzáigazítja a többi lépcsőfokot. Amennyiben a lépcsőfok élén jobb egérgombbal kattintunk, további beállításokat találunk, többek közt a lépcsőfok alakok lehetőséget, ahol be tudjuk állítani, hogy a lépcsőfokunk első éle ne egyenes legyen, hanem íves. Természetesen az ívünk nagyságát saját elképzelésünk szerint állíthatjuk, további töréspontokat adhatunk hozzá. A lépcső alaprajza is állítható hasonló módszerrel, például az első lépcsőkar elejét kiszélesíthetjük, oldalát hajlíthatjuk, itt is további töréspontokat adhatunk a szerkesztő vonalhoz, amely pontoknak módosíthatjuk a koordinátáit, vagy egy adott ívet hozhatunk létre két pont között. A lehetőségek korlátlanok!

ALAPBEÁLLÍTÁSOK

Mielőtt komolyabb feladatba kezdünk a Stair Designer programmal, érdemes beállítani, hogy milyen mértékegységekben és milyen pontossággal szeretnénk dolgozni. Beállíthatjuk a hossz, a felület, a térfogat és a szög kívánt mértékegységeit, mindezeket az eszköz menüpontban érjük majd el. Észrevehettük már a tulajdonság ablakban, hogy ha olyan lépcsőt hozunk létre a programban, ahol például a lépcsőfokméretek nem megfelelőek, akkor azt a sort pirossal kiemeli a program és egy felkiáltójelet tesz ahhoz az értékhez. Teszi mindezt azért, mert ellenőrző értékek vannak beállítva alapból, amiket kedvünk szerint módosíthatunk. Természetesen, ha módosítjuk, vegyük figyelembe a lépcsőszerkesztés alapszabályait. Az ellenőrző értékeket szintén az eszköz menüpontban találjuk. Homloklapmagasság, belépési mélység, lépcsőszabály minimum és maximum értékeit tudjuk beállítani, valamint meg tudunk adni egy minimum fejmagasságértéket is.

EXPORTÁLÁSI LEHETŐSÉGEK, CNC-PROGRAMOK KÉSZÍTÉSE

A Stair Designer program további nagy előnye, hogy nemcsak megszerkeszteni tudjuk benne a lépcsőket, hanem további olyan lehetőségeket kínál, amelyek nagyban segíthetik a további munkafolyamatokat. Többféle fájlformátumban is ki tudjuk exportálni az elkészült lépcsőnket (2D-DXF, 3D-DXF, 3DS, BTL), ezáltal, például SketchUpban, komplett enteriőrt tudunk szerkeszteni a lépcső köré. Gyártás-előkészítéssel is fel van vértezve a szoftver, több típusú géphez is tudunk CNC-programokat készíteni a lépcső elemeinek gyártásához: HOMAG, Felder, Biesse, SCM, Holz-Her.

ÖSSZEGEZVE

Használatával időt spórolunk meg, a szerkesztési folyamat viszonylag egyszerű. A stairdesigner.hu weboldalon többféle árkategóriát találunk, más-más tudásszinttel. A legolcsóbb verzió az Archi, ami 290 euró és leginkább belsőépítészetre szánt verzió. Ahol már minden tervezési eszköz a rendelkezésünkre áll, 1:1 arányú nyomtatási lehetőség sablonokhoz, teljes tervdokumentáció készítése, az már a Pro verzió 1430 euróért. A Pro-PP verzió lehet a megoldás viszont, ha CNC-gépen tervezzük a lépcső elemeinek gyártását, mert ez már szerszámozással, megmunkálástípusokkal és egyéb információkkal ellátott kész programot állít elő a CNC-gép számára. Az ára 3080 euró.

Észrevételeiket a cikkel kapcsolatban kérem, osszák meg velem a lauko.zoltan@xmeditor.hu címen! Köszönöm!


Kapcsolódó dokumentum:


stair-designer


Tetszett a cikk?