Világítás a konyhában

Amikor egyedi konyha tervezésébe fogunk, felmérjük az igényeket, lehetőségeket, és ennek megfelelően készítjük el a konyhabútor összeállítását. Utolsó mondatként szokott elhangzani- ha egyáltalán felmerül ez a kérdés- milyen világítás legyen a konyhában?

Pedig hiába tökéletes ergonómiailag a méretezés, megfelelő a munkafolyamatok sorrendje, ha nem elégséges a konyha megvilágítása. Igaz, hogy az asztalosra csupán a bútorral kapcsolatos dolgok „tartoznak”, de nem árt tisztába lenni néhány fogalommal a konyhai megvilágítást illetően.

A világítástechnikában használatos alapfogalmak:

FogalomMértékegységJelentés
FényáramLumen (lm)A fényforrás teljesítményét mutatja, a látható fény tartományára vonatkozik.
FényerősségCandela (cd)A fényforrás teljesítményét mutatja, a látható fény tartományára vonatkozik.
Megvilágítás erősségeLux(L)A felületegységre jutó fény. Egy lux azonos a négyzetméterenkénti egy lumen fényárammal.
Fénysűrűségcd/cm2

Szemünk alapvetően fénysűrűséget észlel. A felületegységre jutó fény fényerősséggel kifejezve.


A DIN szerint a szükséges általános világítás erőssége 500 lux. A szem számára a 300-1000 cd/m2 fénysűrűség optimális.

 

A konyhatér megvilágításának tervezésekor az anyagok fényvisszaverési fokát és a színeket úgy kell megválasztani, hogy elkerülhessük a nagy fénysűrűség különbségeket és a tükröződést.

A konyhatér néhány anyagának fényvisszaverési foka %-ban:

króm, fényes:60-65 %
fehér zománc:65-70%
matt üveg:6-20%
fehér falborítás:70-85%
vörös, zöld, kék, szürke, barna, falborítás:15-40%
natúr fa:30%
világos lapok:60-50%

A megfelelő visszaverődési fok a munkatérben 20-50%, falak 30-50%, padló:15-20%.

 

A lámpafajták kiválasztása és elhelyezésük során többféle megvilágítási módot kell alkalmazni.

  • Munkahelyi megvilágítás a munkalapon: direkt világítással, a fény közvetlenül nem kerülhet a szembe, a visszaverődés mértéke a lehető legalacsonyabb legyen, éles kontraszt nem ronthatja a látást.
  • Általános világítás: egyenletes eloszlású a teljes térbe, kismértékű visszaverődés lehetséges. Kiegyenlített fényárameloszlás.
  • Lágy helyi világítás az étkezőasztalnál: zavaró, éles kontrasztok kerülendők elsősorban direkt eloszlás. (hideg fényszín kerülendő)

 

A megvilágítás a fő fénysugár irányát tekintve (a lámpatest szempontjából): direkt, elsősorban direkt, kiegyenlített, elsősorban indirekt és indirekt lehet.

A munkafelületeken koncentrált helyi világításra van szükség, de mellette általános világítás is kell, mivel túl nagy lenne a szem igénybevétele, ha közvetlenül világított munkalapról a konyhatér más részére tekintünk.

A jellemző fényáram eloszlása:

A direkt megvilágításnál közvetlenül egy adott felültere irányul a fény, erős árnyékok keletkezhetnek.

Teljesen indirekt, vagy szórt minden fény, amely felületet világít meg, és onnan egyszer vagy többször visszaverődik.

Az indirekt és a direkt világítás keveréke az ideális, mivel ez megkönnyíti a felületi struktúrák felismerését, az árnyékátmenetek lágyak. (Ez rendkívül fontos pl. vágásnál, mosogatásnál.)

 

Forrás: wikipédia, Orbay Péterné: Konyhatervezés

 

 


Tetszett a cikk?