A Szegedi Dóm bútorozása

Az alább bemutatandó bútorok a Szegedi Dóm felújításának keretein belül készültek, a Nyugat-magyarországi Egyetem Simonyi Károly Karának Faipari Gépészeti Intézete és a Báder Faipari Kft. munkájának eredményeként. Németh Szabolcs egyetemi adjunktus és Báder Mátyás PhD-hallgató írása.


Marás minta

A Szegedi Dóm átalakításainak kivitelezésére kiírt pályázaton a liturgikus tér és a sekrestye bútorozásának munkáit alvállalkozóként a Báder Faipari Kft. nyerte meg.

A felújítás során elkészült:

  • Szent Gellért-oltár padozata,
  • Szent kereszt oltár székei,
  • mellékoltárok padjai,
  • szentségi kápolna bútorzata (padok, püspöki szék, celebránsasszisztensi székek, stallum, ambó, szentélyrekesztő),
  • Szent Dömötör-kápolna oltára, dobogója és székei,
  • Segítő Szűz Mária keresztelő kápolna padja, oltára és székei,
  • sekrestye teljes berendezése (asztal, komód, székek, beépítettszekrény),
  • főoltár mögötti íves folyosó bútorzata (íves beépített öltözőszekrények és padok).


Olajozott feketedió székek

A Szent Dömötör-kápolna, a Segítő Szűz Mária-kápolna és az íves folyosók fehérített nemestölgy  bútorokat kaptak, míg az összes többi felsorolt helyre olajozott feketedió berendezés készült. A  gyermekbarát kialakítású bútorzat és padfűtés a hétvégi nagymisék alkalmával a családok kényelmét  szolgálják. Az egyedi és különleges feladat jó lehetőség volt a CNC-gép adottságainak  kihasználására. A teendők a szék háttámlák íves felületének kialakítása, díszítő motívum készítése  és egy íves felületre történő gravírozás elvégzése voltak.

Minden széktípus háttámlája egyedi íves marási képpel készült. Marásához az építészrajzok alapján  kellett modellt és megmunkálási pályákat készíteni. A mintamarások és módosító beállítások után  elkészültek a különböző méretű és formájú alkatrészek.


Fehérített nemestölgy széksor

Az igazán érdekes a háttámlák közül a püspöki szék kialakítása volt. Itt a felület kiképzése után dr. Kiss-Rigó László püspöki címerét is az ívelt támlára kellett gravírozni.

A kápolnák új tölgyfa oltárai szintén különleges díszítésűek, a baldachinos főoltár régi kőfaragásai  alapján bonyolult és gyönyörű mintázat került a 200 mm magasságú körbefutó lábrészekre. A díszítő  marás elkészítése sok fejfájást okozott. A folyamatosan futó levélmotívumos mintát több próbamarás után sikerült csak véglegesíteni.


Tölgyfa oltár

A nagyon apró részletek szép kialakításához 2 mm átmérőjű szerszámot is kellett használni. A  többlépcsős marás (4 mm-es, 2 mm-es és hegyes szerszámmal) a megmunkálás időszükségletét nagyon megnövelte, egy 30 cm-es rész kimunkálása közel 2 óráig tartott. Ebből hozzávetőleg 8 méternyi készült. A marás közben a szerszám állapotát folyamatosan figyelni kellett, hogy a minta jó minőségű legyen.

Az intézetben immár több mint 20 éve folyó CAD-CAM-CNC technika oktatás, diplomatervezés és kutatás eddigi legkiemelkedőbb feladata volt ez. A legyártott termékek darabszáma és pályagenerálási nehézsége komoly szakmai kihívást jelentett. A Báder Faipari Kft. és az NYME SKK FGI számára a szakmai siker mellett örömet is jelentett, hogy ilyen komoly feladatot oldottak meg az ország egyik leghíresebb műemléki székesegyházában.


Püspöki szk és celebránsasszisztensi székek, íves háttámlába mart püspöki címer

A templom építését az 1879-es nagy tiszai árvíz után határozták el Szűz Mária tiszteletére, de felava-tására csak 1930-ban kerülhetett sor. Schulek Frigyes és Foerk Ernő tervei alapján készült és a Magyarok Nagyasszonya nevet kapta. A Szent Demeter-templom helyére építették, az ebből megmaradt 12–13. századi Dömötör-torony a város legrégebbi műemléke. A Szeged-Csanádi Egyházmegye székesegyháza neoromán stílusú, a negyedik legnagyobb és az egyetlen, XX. században épült katedrális Magyarországon. A Dóm számos egyedülálló művészeti alko-tással és érdekességgel büszkélked-het, többek között Fadrusz János Krisztus a keresztfán című szobra, Európa 3. legnagyobb orgonája és a Máriát szegedi papucsban és alföldi szűrbe öltöztetve ábrázoló mennyezeti mozaik.


Tetszett a cikk?