A célszerűség, kényelem és elegancia megalkotója

Az enteriőrök története az emberi evolúció és a civilizációs fejlődés története is egyben – barlanglakó ősünk sziklabelsőjétől az űrbázisok belvilágáig ível. A belső terek stílusa, igényessége vagy éppen egyszerűsége korok, népek, tájak, társadalmi rétegek civilizációs szintjét tükrözik.

Mindnyájan arra vágyunk, hogy otthonunk szép és különleges legyen, melynek ajtaját büszkén nyithatjuk ki a hozzánk érkező vendégek előtt. Amikor a házunkba, lakásunkba érkezik valaki, akkor kicsit az életünkbe engedünk neki betekintést, hiszen a stílus, az elrendezés, a színek és a bútorok mind elárulnak valamit rólunk. Ki tud segíteni környezetünk szebbé tételében, alakításában? Hazánkban csak a ’80-as évek végétől, a ’90-es évek elejétől jelent meg a belsőépítészet, mint önálló szakma.

Történelmileg úgy alakult ki, hogy a belsőépítész az építész inasa, az alá-fölérendeltség ez alapján meghatározó. A belsőépítészet önálló, az építészetet feltételező, de attól függetlenül létező alkotó munka. Mint ahogy az építésznek az építési alkotást körülölelő terek, a környezet, az épület leendő funkciója, a korszellem adta elvárások, a technológiai és statikai lehetőségek az irányadóak, a belsőépítésznek az épület belső terei, a stílus, a funkció, a dekorációs igény, az individuális testreszabás a mindenkor meghatározó szempontok.

A világ ma transzparensebb mint valaha, megmutatja legszebb oldalát, jelenségeit, értékeit. Így a belsőépítészet is értékhordozóvá vált, az önkifejezés és a stíluskötelezettség eszközévé. Manapság egyre többen veszik igénybe enteriőr designer segítségét, munkáját.  Hiszen ők pontosan tudják, mennyire fontos egy helyiségbe belépve az első benyomás.

Van olyan, hogy egy adott térbe érkezve első pillantásra eláll a lélegzetünk, mert olyan elemeket használtak, amelyek vizuálisan kiemelkednek, és mégis összhangban vannak egymással. A másik eset, amikor nem esünk rögtön hasra a belső tér láttán, mert érezzük, hogy hiányzik belőle valami. Ezt a titkos összetevőt nevezzük KONTRASZT-nak. A kontraszt hatással van ránk, ezáltal egy helyiség lenyűgöz és nyomot hagy bennünk.

Ha helyesen használjuk, a segítségével hatalmas vizuális élmény érhető el és ezáltal a lakás, vagy az adott enteriőr összeszedetté is válik. A kontraszt eléréséhez többféle eszköz áll a rendelkezésünkre. Ezt a hatást elérhetjük színek segítségével, vagy textúrákkal, különböző jellegű anyagok keverésével, vagy akár különböző formák használatával. A belsőépítész magas esztétikai igénnyel, arány- és színérzékkel, térlátással rendelkező, kreatív alkotó művész.

Munkája során új belső tereket hoz létre vagy meglévő tereket fogalmaz újra, régi, már nem létező tereket rekonstruál, tárgyakat tervez. A belsőépítészeknek magas szinten kell ismerniük a hagyományos és a legkorszerűbb anyagokat, műszaki megoldásokat.

A belsőépítészeti tervezés magában foglalja egyfelől a megrendelői igények felmérését, a funkciók és a tervezési program pontos megfogalmazását, a tér létrehozását vagy újrafogalmazását, az alkalmazott technikák, műszaki megoldások kiválasztását, a színek és a formák összehangolását a térrel, a hangsúlyok kiemelését.

A belsőépítész munkájával végigkíséri a megvalósítási folyamatot, az anyagok meghatározásán át a művészeti és a műszaki ellenőrzésen keresztül a kész alkotás átadásáig. Foglalkozik a belső környezet (a padló,  a falak és a mennyezet) meghatározásán át a beépített, illetve a térben elhelyezett tárgyak, elemek, bútorok szín- és formaegyüttesének, a világítási és egyéb speciális effektek megtervezésével.

Sorolja mindezeket dr. Kámánné Bankós Edith belsőépítész, aki nem tudatosan készült lakberendezőnek, de ahogy visszaemlékszik, már kislánykorában is igyekezett saját kis birodalmát csinosítani, egyénivé tenni. Minden előző szakképzettségem is a praktikum és az esztétikum egységét, megvalósítását szolgálja – mondja. – Kirakatrendezői oklevél és egy közgazdászdiploma megszerzése után végre eljutottam oda, hogy régi álmom teljesüljön.

Harmóniát teremtsek magam körül-nemcsak otthonomban-, hanem más embereknél, illetve közösségi életterekben is. Már több mint tizenöt éve foglalkozom átépítéssel, illetve felújításokkal. Ebben segítségemre volt egy építész barátnőm, akivel több ízben dolgoztam együtt és nagyon sokat tanultam tőle. Ebben a munkában lelem a legnagyobb örömömet, a belsőépítészet adja az épület esszenciáját.  

A belsőépítészet mindennek az alapja, egy váz, amelyet lakberendezési ötletek öltöztetnek fel, több, mint tárgyak, színek, formák gondos összeválogatása – mondja Edith. – Kifejezi az életmódunkat, az érzelmeinket, hagyományainkat. A belsőépítészeti tervezésnél elengedhetetlen megismerni a megrendelő életmódját, időbeosztását, szokásait, hogy szerethető és könnyen kezelhető legyen a megrendelő számára.

Mindenképpen hasznos, ha a tervező már az építészeti tervek elkészítésénél jelen van, szerencsés, ha még nem állnak a falak, amikor elkezdődik az együttműködés. Célszerű ekkor megkezdeni a belső terek tervezését, hogy jól átgondolt, megfelelő döntéseket hozzunk. Segít az otthonunk, munkahelyünk harmóniájának megteremtésében, a megfelelő anyagok, színek, berendezési tárgyak kiválasztásában, esetleg megtervezésében és kivitelezésében.

Ezzel nemcsak időt, energiát és pénzt spórolunk meg, de megkíméljük magunkat a felesleges szaladgálástól, illetve nem veszünk el a kínálatban sem. Ez a munka nagyon sokrétű és színes. Van, aki elsősorban műszaki, technikai jellegű problémákkal keres meg, mások esztétikai, hangulati kérdésekben kérnek tanácsot. Megtervezem teljes lakás, ház belső tereinek kialakítását, vállalok iroda, munkahely, intézmény tervezését, teljes kivitelezéssel.

Fontosnak tartom, hogy ne csak tervezzek, hanem részt is vegyek a kivitelezésben is, hiszen így tud igazán megvalósulni, amit közösen megálmodtunk a megrendelővel. A megrendelő és a belsőépítész között sok-sok beszélgetés után egy olyan konszenzus jön létre, amely a megbízó számára megnyugtató, hiszen a teljes belsőépítészeti, lakberendezési folyamatot követni tudja.

Ezért közös egyeztetés után számos tervet, rajzot kell a tervezőnek elkészítenie, amiből a tulajdonos pontosan látni fogja a végeredményt. Szükség esetén statikusmérnök, ingatlanszakértő és más egyéb szakági tervező bevonásával is tud szolgálni. A kivitelezéshez többéves közös munka alapján jól felkészült, megbízható, művészi érzékkel rendelkező csapatot tudok biztosítani, akik rendkívül termelékenyen, költséghatékonyan és jó minőségben dolgoznak.

Tapasztalataim szerint nyugodtan állíthatom, hogy a beruházás költségei mindenképpen csökkenthetők, a tervezési díj sokszorosan megtérül, ha olyan szakembert bíznak meg az enteriőr tervezésével, kialakításával, illetve kivitelezésével, aki megfelelő tudással, tapasztalattal, kapcsolatokkal rendelkezik – árulja el Edith.

Minden adott enteriőrhöz tervezek és kivitelezek egyedi bútorokat, üzletberendezéseket, orvosi rendelőket, klinikákat, éttermek és hotelek berendezéseit forma- és méretkorlátozások nélkül, minden stílusban és anyagban. A gyakorlati kivitelezéshez felkészült, megbízható szakembereket tudok biztosítani, akikkel tizenöt éves munkakapcsolatban állok.

Tapasztalataim alapján bizton állíthatom, hogy ezek a szakemberek a megrendelővel közösen megálmodott elképzelések alapján kitűnő minőségű bútorokat készítenek, hiszen a hosszú távú siker titka csak a megrendelők maximális elégedettségén keresztül valósulhat meg.  Nemcsak fából, hanem már a Corian típusú anyagból is készíttetek bútorokat.

Ez egy homogén, teljes keresztmetszetében azonos anyagú akril dekorlemez. Igaz, mesterséges úton állítják elő, de mégis természetes anyag. Felülete pórusmentes, így könnyen tisztítható, nem szívódnak be a folyadékok, nem maradnak rajta eltávolíthatatlan foltok. Az anyagok illesztése láthatatlan, hézagmentes. A helyszínen könnyen javíthatók, felújíthatók, a karcolások polírozással, csiszolással eltüntethetők.

De készüljön bármiből egy bútor, berendezés, a legfontosabb, hogy stílusban illeszkedjen az adott enteriőrhöz és kényelmes, funkcionálisan praktikus legyen a megrendelő számára. Azt vallom, hogy az otthon hangulata elsősorban a burkolatokon múlik. Fontos szempont, hogy esztétikailag tetszik-e a megrendelőnek. Függ még az anyagválasztás a fényviszonyoktól is, hiszen ahol több a természetes fény, ott bátran választhatunk sötétebb anyagokat.

Szintén fontosnak tartom a hőérzetet is. Az anyagokat érdemes megtapintani, mert mind- egyik más hőérzetet kelt. Alapvetően szeretem a természetes anyagokat, de bátran használok például MDF alapú, magasfényű akrilbútorokat is. Szintén kedvelem az üvegfelületeket, ami légiesebbé, letisztultabbá teszi az adott teret. Az üveg hidegségét pedig jól tudják ellensúlyozni a puha, meleghatású szőnyegek, textíliák.  

Hozzám nagyon közel áll az art deco és a glamour stílus, de alapvetően én majdnem minden stílust kedvelek. Természetesen mindig vannak ún. divatstílusok, de véleményem szerint hely-, környezet- és megrendelőfüggő annak választása. Klasszikus, vagy mediterrán stílusú házban például nehezen tudok letisztult, kizárólag minimál stílusban tervezni. Természetesen jó keverni is időnként a stílusokat is, de megfelelő arányban.

 

Úgy érzem, mindegyik munkám különleges volt, hiszen szinte mindegyik valami miatt kihívást adott, kreativitást és szakértelmet igényelt. De talán a legizgalmasabb és a szívemhez egyik legközelebb álló munkám a férjemmel közösen létrehozott fogászati és szájsebészeti klinikák belsőépítészeti munkáinak tervezése és lebonyolítása volt.

A feladat rendkívül izgalmasnak is bizonyult, hiszen nemcsak esztétikai, hanem szigorú egészségügyi követelményeknek is meg kellett felelni. – árulta el a belsőépítész. Amikor harmónia vesz körül, és a környezetünk életerői erősítenek, természetesen sokkal kisebb erőfeszítéssel érjük el a céljainkat, mintha ugyanezek az erők ellenünk dolgoznak. A harmónia azonban mindenkinek mást jelent. Ahány ember, annyiféle létezik, és ez így van rendjén. A legfontosabb, hogy mindenki a saját egyensúlyát keresse és találja meg.

Fotó:
Kardos Zsuzsanna, 
Berényi János 


Kapcsolódó dokumentum:


a-celszeruseg-kenyelemes-elegancia-megalkotoja


Tetszett a cikk?