Rend a lelke...

Most, így karácsony után a városi hulladékgyűjtő szigetek, szelektív kukák környékén óriásira nőtt a csomagolóanyagokból rakott kupac. Nyilván ez azt is jelenti, hogy újabb eszközökkel, készülékekkel gyarapodtak a háztartások. Adódik a kérdés: mit, hová és hogyan helyezzünk el praktikusan otthonainkban, életterünkben?

A gyakran használt tárgyaknál, eszközöknél szerencsés, ha kéznél vannak, másokat pedig lehetőleg a szem elől elrejtve, ám jól megközelíthető helyeken érdemes tárolnunk. Most a konyhai tárolást tekintjük át oly módon, hogy a lakberendezéssel foglalkozó tengerentúli houzz.com 2017-es legnépszerűbb konyhai megoldásai között válogatunk – bútorgyártói szemmel is!


Konyhasziget fiókok

A konyhasziget-végek igazán praktikus megoldásai lehetnek az üvegfrontos fiókok. Tároljunk benne akár szakácskönyvet, akár fűszert, tésztát, bármilyen konyhai nyersanyagot, mindezek garantáltan szem előtt lesznek a felhasználó számára. 
Az üvegbetétet érdemes vagy biztonsági üvegből legyártatni, vagy törés elleni biztonsági védőfóliával ellátni. A bútorgyártás során az esetleges üveglap-csere lehetőségét is vegyük figyelembe!


Hűtő – kéznél

A konyhasziget egyébként is praktikus eszköztárához egy újabb lehetőség a pult alatti italhűtő. A kényelmes megoldást nyújtó készülék remek lehetőség az önkiszolgáláshoz a családtagok, vendégek számára is, akik ráadásul addig sincsenek útban a háziasszonynak. 
A megfelelő gépészettel ellátott pult alá bármilyen beépíthető hűtő szóba jöhet, aminek a mérete megfelelő. Üvegajtós kivitelek, borhűtők előnyben!


Spejz a szekrényben

Konyhai éléskamra? Kinek ne jutna eszébe a spájzban lévő, semmihez sem hasonlítható ételillat a nagymamánál, vagy a gondosan elhelyezett befőttek a stelázsipolcon. Az ehhez szükséges hely híján is kialakíthatunk áttekinthető helyet a befőtteknek, élelmiszereknek, eszközöknek.

Ez a tárolótér egy kétajtós szekrény belsejébe lett elrejtve – minden kis helyet ügyesen kihasználva. A használatban lévő termékek, tárgyak a keskeny felső részben kaptak áttekinthető helyet, a raktározáshoz az alsó fióksor szolgál térrel, a kihúzható pult pedig praktikus alkalmi lehetőség a lerakodáshoz. Ez utóbbi felett lévő polc kellően magas a nagyobb tárgyak (pl. kávéfőző, kenyérsütő stb.) befogadására. 


Bútorgyártás esetén az ajtók pántozása kiemelt figyelmet kér: kivető pántok esetén a 180°-os változatokat kell beépíteni és érdemes azokat felül megduplázni a nagyobb teherbírás érdekében. Ez a megerősítés a képen is látható zsanérok esetében is érvényes.

Ez a kép egy letisztult változatát mutatja a beépített éléskamrának. A fiókcsúszókra szerelt és üvegfronttal, üvegezett oldalakkal ellátott tárolótér — mint minden esetben — itt is jobb áttekinthetőséget nyújt tárolt dolgaink sokaságában.


Éléskamra Tolóajtóval

Ha már éléskamra, nézzünk egy igazán eredeti ötletet a konyha melletti kis helyiség kialakítására! A nyílászáró tolóajtó nem kér helyet ajtónyitásnál a hasznos konyhai területből, egyszersmind stílusos kiegészítője a konyhai térnek.


Mosogató alatti tér

Az a tény, hogy a mosogatótálca alatti csőhálózat helyet kér, illetve hogy ennek ellenére számos dolgot akarunk itt tárolni, azt az érzést kelti bennünk, hogy a mosogató alatti terület egy nyirkos mini barlanghoz hasonlít. A képen látható ügyes fiókmegoldás tiszta, jól kihasználható rakodó helyet ad, megfelelő módon kikerülve a csöveket. A fiók kiemelésével pedig az esetleges csőszereléshez is elegendő helyet tudunk biztosítani.


Nagyobb tér főzéshez

A sütésre-főzésre kiválóan alkalmas, jól felszerelt konyhában sem szükséges a zsúfolt konyhapult látványa. A sütő, főzőlap körüli leginkább frekventált területet érdemes ellátni kihúzható, keskeny tároló vasalatokkal. Itt kaphatnak helyet a mindig használatban lévő olajok, fűszerek, eszközök.

Önnek is támadt egy használható ötlete? Szeretne hozzászólni ehhez a témához? Írjon nekünk a faipar.hu címre! Minden közérdekű, hasznos hozzászólást közzéteszünk!

Fordította: Tóth Norbert


Tetszett a cikk?