Ilyen (is) lesz az idei konyhatrend

A lakberendezők szerint 2018 a kontrasztok éve lesz – a konyhabútorok világában mindenképpen. Izgalmasan keverednek a természetes textúrák és az élénk tiszta színek. A színhasználat a konyhában rendkívül fontos és tükröznie kell a lakástulajdonosok személyiségét. Kikértük egy lakberendező véleményét is.

Érdemes figyelmet fordítani a konyhai divatirányzatokra. Aki új konyhabútor iránti igénnyel kopogtat be a gyártóhoz, hálás lesz az ezen a téren is felkészült szakembernek. S bár egy konyhabútor alapvetően hosszú évekre szóló, anyagilag is megfontolást kívánó döntés, a nagyobb átalakításokat, teljes bútorcserét kijelentő végső elhatározásokat is jellemzően a divat mondatja ki.

SZÍNEK, TÓNUSOK

Kosztyu Brigitta enteriőr tervező, a Lakberendezők Országos Szövetségének tagja szerint a szürke tetszetős árnyalatai mellett megjelentek az erőteljes színek, úgy mint a sárga, zöld, kobaltkék, a fekete, a szilva és az év színe, az ultraviola ultraviola is. A fehér szín még mindig nagy kedvenc a konyhaszekrények területén, a hazai vásárlók szeretik tiszta megjelenését. A fehér szekrények egyszerűen szépek és időtállóak, és szinte bármilyen konyhai stílusban használhatók. Évek óta hódítanak a sötét tónusú konyhabútorok is. Újdonság lesz azonban a sötét árnyalatok és a világosabb színek izgalmas keveredése, ami változatos látványt nyújt. Népszerűek lesznek az erős és a mély, tompa tónusok párosításai.

Az ipari stílusú jellemzőkkel, például a beton „jelenlétével” is számolni kell: a beton hatású elemek továbbra is teret nyernek. Az arany alkalmazása már többéves tendenciát mutat, de még jobban felerősödik 2018-ra. Ez az archaikus színvilág a neutrális színek és az organikus textúrák kombinálásával is képes meleg környezetet teremteni, mind a stílus, mind az alapanyagok tekintetében – teszi hozzá a lakberendező.


Fémes, ipari hatást keltő konyhai látványterv

ALAPANYAGOK

A bútorlapgyártók és a fóliázott frontokat készítők is igyekeznek felsorakoztatni kínálatukba a feltörekvő színeket. A sok esetben rikító és meglepő színújdonságokhoz könnyen hozzáigazítható a dekoritlemezek megnövekvő kínálata is, ahol az élményt digitális nyomtatási mintázattal lehet még tovább fokozni. A szinte tükrösen fényes lapok mellé felzárkóztak a matt, kőerezett, vakolatmintás lapok is.

Mielőtt még bármelyik régi vágású asztalos szaki elkeseredne, jelzem, hogy soha nem látott kínálata van a fát megszólalásig utánzó választéknak: a fa minden színárnyalatával, kitapintható erezetével és csomóival az „olyan, mintha” bútorlapok is igyekeznek jelen lenni.

FOGANTYÚK, KÉSZÜLÉKEK, TARTOZÉKOK

A fogantyú nélküli ajtók évek óta népszerűek, rengeteg fogantyúprofilos, illetve fogantyú nélküli, letisztult megoldás használható, de úgy tűnik, a fogantyúk rövid rejtőzködés után újra előbukkantak. Népszerűek lesznek a megszokott rozsdamentesacéltól vagy feketétől eltérő változatok, mint például a rézötvözetek. A 2018-as év egyik különleges trendje az inox acél és aluszínek sötétített változata, a grafitszürke színű konyhai készülékek. A szálcsiszolt, nyersen fémszínű gépek már elég ideig uralkodtak a piacon, ezért sem meglepő, hogy újfajta innovációval rukkoltak elő a tervezők és a gyártók.

Az intelligens készülékek nagyon gyors ütemben fejlődnek és aki egy új konyhát tervez, annak érdemes számolnia ezekkel a kényelmi szolgáltatásokkal! A LED izzókból bármilyen színárnyalatot és színhőmérsékletet előcsalhatunk – megvilágításhoz, hangulathoz. A hűtőszekrények figyelmeztetnek, ha egyes élelmiszerek már fogyóban vannak, a kávéfőző beprogramozás után pont akkorra fogja elkészíteni a kávét, amikor felébredünk.

További segítők lehetnek a mozgásérzékelős konyhai csapok, amelyek érzékelik a kezek jelenlétét és automatikusan bekapcsolnak. Az okos világítás mellett a beépített hangszórók iránt is nő az érdeklődés. Ezek mindegyike egy központi rendszeren keresztül irányítható az okostelefonra telepített applikáció segítségével.


A tükrösen fényes frontok is keresettek

MUNKALAPOK

Továbbra is népszerűek lesznek a fényezett, vagy szálcsiszolt fémes munkapultok, de helyet követelnek a rusztikus, rozsdás hatású, vegyileg kezelt felületű, egyéb fémpultok is. A piacon jelenleg elérhető legtartósabb munkalapok a NeoLith névre hallgató, zsugorított tömör kerámia felületek. A színezhető, karc-, UVés fagyálló anyag még kevésbé ismert. Meghatározó anyag marad a pultok világában a kvarc, a gránit és az örök klasszikus is.

Fontos megemlíteni az összetett mosogatók növekvő népszerűségét. Ezek a konyhai elemek ugyanabból az anyagból készülnek, mint a pult. Ez tisztább és egyenletesebb megjelenést eredményez, és megkönnyíti a tisztán tartást is.

Aki fanyalogna a „mit ki nem találnak” színek, termékek miatt, az se felejtse el: nem neki kell mindezt évekig nézegetnie. Sőt, a divat, a technikai vívmányok mind részei lehetnek egy nagyon fontos tényezőnek, a felhasználói élménynek, amit ez esetben az egyedileg tervezett és testre szabottan gyártott konyhabútor testesít meg.


Kapcsolódó dokumentum:


ilyen-is-lesz-az-idei-konyhatrend


Tetszett a cikk?