Sziget a konyhában

A sokat látott szakemberek szerint egy háznak vagy lakásnak csak három fontos része van: a mellékhelyiség, az éléskamra és a konyha. Hiszen játszani és aludni szinte bárhol lehet. Kétségtelen, hogy a konyha egy kiemelt helyiség, hiszen a családi fórum helye és közösségi tér is. Tervezését tehát időben érdemes elkezdeni. Pláne, ha konyhaszigetre vágyunk.


A legfontosabb, hogy már a lakás tervezésekor gondolni kell a majdani konyhaszigethez szükséges villamossági és csővezeték kiállásokra

Ahol mindennapos a sütés-főzés és rendszeresen több fogás készül egyszerre komoly helyigénnyel, ott a sziget hasznos, mert elég csak egyet lépni/fordulni és karnyújtásnyira kerül minden. Ráadásul használója főzés közben könnyen bekapcsolódhat a család életébe, hiszen sok feladat a konyhaszigeten is elvégezhető, nem kell a fal felé fordulva, a vendégeknek a hátunkat mutatva a munkapulton ügyködni. Konyhaszigetet csak egy tágas térben élvezhetünk igazán. Legalább 15–20 négyzetméteres konyha esetén érdemes tervezni. A közlekedési út szélessége a sziget körül minimum 80 cm kell, hogy legyen, de inkább 100–120 cm a kényelmes. Ha a hagyományos, falnak tolt konyhabútorban kap helyet a sütő, annak lenyíló ajtajával és a kihúzott fiókok helyigényével is számolni kell. A túl kicsire tervezett sziget felesleges.

Egy ideális konyha alapterületének mérete faltól falig legalább 4,5x4-4,5 m. Ha ennél kisebb hellyel rendelkezünk, akkor a szigetet felejtsük el, mert csak egy nehezen körüljárható gócpont lesz a lakásban. A 80 cm széles konyhasziget akkor lehet megfelelő, ha az tálalópultként és térelválasztóként funkcionál. Egy jó sziget viszont legalább 150 cm széles és ha több munkafolyamatot is itt szeretnénk végezni, akkor ennél is nagyobb kell.


Legalább 15–20 négyzetméteres konyha esetén érdemes szigetet tervezni, hogy legyen haszna

A mélységének, ha csak előkészítésre akarjuk használni, akkor elég a 60 cm, de ha már a főzőlapot vagy a mosogatótálcát is itt helyeznénk el, vagy akár étkezésre is szeretnénk használni, akkor 90–120 cm szükséges. Ez utóbbi természetesen a szélességet is érinti, egy körbeülhető sziget legalább 1,5 métert jelent. Ha a helyiség mérete lehetővé teszi a sziget kialakítását és nem kell tartanunk a kényelmetlenségtől, még akkor is jól át kell gondolnunk (a nőkkel mindig egyeztetve!) a technikai igényeinket.

Sokszor látjuk, hogy a mosogató is a szigetbe kerül, vagyis gondoskodni kell bejövő és kimenő vízcsövekről, melyek nyilván a padló alatt futnak és már az építkezés elején számolni kell velük. Elektromos főzőlap esetén az áramnak szintén a padló síkjából kell érkeznie. Aztán persze a főzőlap fölé elszívó berendezést is tervezünk. A szigetelszívó tervezése sem maradhat az építkezés végére, kivezetése megoldható egy gipszkarton álmennyezet építésével, csak figyelni kell rá, hogy akár 30 kg-ot is el kell bírnia. Mivel általában nagyobb térről beszélünk, nagy teljesítményű elszívót érdemes választani, amely az egész helyiségben képes a szagok optimális elszívására.


A gyors reggelizéshez kiváló, de a hagyományos étkezőasztalt nem helyettesíti

Nem árt gondoskodnunk a jó megvilágításról sem, erre a célra leginkább a konyhasziget fölé, a falba is beépíthető, energiatakarékos spotlámpák alkalmasak. Ha van elég fény, akkor a sziget fölé konyhai eszközöket, pl. serpenyőket is lógathatunk.

A külalaki tervezés már „egyszerű” feladat. A szigetnek nyilván színében és anyagában a konyha többi részéhez érdemes igazodnia, de láttunk már olyat, amikor a nappali bútorainak színei köszöntek vissza a konyha közepén. Az eltérő színű, mintájú és anyagú ajtólapokkal és munkapulttal éppen a sziget egyediségét tudjuk hangsúlyozni. Ízlés kérdése. Dilemma esetén javasolt a lakberendező megkérdezése, aki minden egyéb körülményt is figyelembe véve fog jótanáccsal szolgálni.


A konyhasziget praktikus és esztétikus eleme lehet minden nagy konyhának, ahol a család életének nagy része zajlik

A tárolás és konkrét főzés mellett a szigetet használhatjuk étkezők gyanánt is. A konyhasziget magas, gyakran bárszékkel körberakott megoldása kétségtelenül látványos, amitől modern és izgalmas hellyé változik a konyha. Viszont a magas székek alkalmatlanok arra, hogy hosszabban üljünk rajtuk: em támasztják meg a hátunkat,  instabilak lehetnek és biztosan nem ér le róluk a kisebb gyerek lába.


Egyszerre lehet térelválasztó, hasznos munkafelületet és kiváló tárolási lehetőséget is biztosít

A konyhasziget összességében egy modern élettér érzését adja meg, így a lakás ékköve lehet. A tárolási szempontokon túl megtöri a konyha egyhangúságát, dinamikussá és stílusosabbá teszi azt. Jó és alapos tervezés után a konyhasziget praktikus és esztétikus eleme lehet minden nagy konyhának, ahol a család életének nagy része zajlik. Egyfelől, mint térelválasztó, másrészt plusz hasznos munkafelületet és tárolási lehetőséget is ad. Nemcsak a konyhánkat, hanem egész lakásunkat feldobhatjuk egy átgondoltan megtervezett konyhaszigettel!


Kapcsolódó dokumentum:


sziget-a-konyhaban


Tetszett a cikk?