Bútortrend 2018

A tavasz nemcsak a természetben jelenti a megújulást, hanem az otthonokban is. Általában ez a lakásfelújítások időszaka. Éppen ezért talán még nem késő a 2018-as lakberendezési trendre – azon belül is a korpuszbútorokra – vonatkozó néhány iránymutató újdonság rövid összefoglalása.

TREND = IRÁNY, IRÁNYZAT, DIVAT

A ruhák és kiegészítők esetében is évről évre változik a divat, nincs ez máshogy a lakberendezésben sem. A bútorkészítőket kiszolgáló gyártók is ennek megfelelően dobják piacra az újdonságaikat. Fontos, hogy ismerjük a legújabb trendet, lépést tartsunk a fejlődéssel, hiszen a megrendelők is ezt várják el tőlünk. Az idei év különösen izgalmas lesz ebből a szempontból: valószínűleg rengeteg újdonság jelenik meg a magyar lakásokban is.

STÍLUS

A magyar otthonokat nem lehet egy olyan egységes lakberendezési stílusba sorolni, mint például az angol belső tereket. Nálunk egyaránt megjelenik a mediterrán, a rusztikus, a provance-i, a klasszikus, a modern, a minimál, és még sorolhatnám. A különböző stílusirányzatokat a felhasznált alapanyagokkal, vasalatokkal, színekkel lehet a trendnek megfelelően aktualizálni.

Az új trend szerint mindegyik stílusra elmondható, hogy eltérő hatású anyagok, színárnyalatok, felületi struktúrák váltakozása jellemzi, mégis harmóniát alkotnak.

A bútorok szerkezetét, felépítését tekintve stílustól függetlenül divat, hogy a zárt felső szekrények helyett a szellősebb hatást keltő, nyitott polcok dominálnak. 2018 a vitrinek, polcos rendszerek éve a konyhában és a nappaliban egyaránt.

SZÍNEK

A 2017-es évet a csendes, visszafogott árnyalatok uralták, idén visszatérnek az élénkebb tónusok. A szürke tetszetős árnyalatai mellett megjelennek az erőteljes színek: a sárga, zöld, kobaltkék, a fekete, a szilva és az év színe, az ultraviola is.

A színtrend-szakemberek szerint az embereknek több szórakozásra és nevetésre lenne szükségük, ezért „hangulatjavító”, fiatalos színekkel kell telepakolni a lakást, ami megjelenhet a falakon, a textileken, vagy akár a bútorokon. A megvilágítással is hozhatunk létre hangulatokat, a LED-izzókból bármilyen színárnyalatot és színhőmérsékletet előcsalhatunk.

2018 a kontrasztok éve. Bátran használjuk a drámai színeket a megnyugtató árnyalatokkal, a meleg és hűvös összeeresztése érdekes színkombinációt eredményez.

A fehér továbbra is közkedvelt marad, de 2018-ban egyre népszerűbbek a sötét színek, hangulatok. A szürke és a beton egyre népszerűbb, speciális festékekkel trendivé varázsolhatjuk a megunt felületeket, akár bútorról, akár falról legyen szó.

Újdonság a sötét árnyalatok és a világosabb színek izgalmas keverése, ami változatos látványt nyújt. Az erős színek és a mély, tompa tónusok párosítása, azaz a kéttónusú bútorok lesznek népszerűek.

Az arany alkalmazása már többéves tendenciát mutat. Ez most még jobban felerősödik, de teret hódít a réz, a bronz és az ezüst is.

ALAPANYAGOK

A bútorlapgyártók és a fóliázott frontokat készítők is igyekeznek felsorakoztatni kínálatukban az új színeket. A sok esetben rikító és meglepő színújdonságokhoz könnyen hozzáigazítható a dekoritlemezek megnövekvő kínálata is.

A szinte tükrösen fényes lapok mellé felzárkóztak a matt, kő-
erezett, vakolatmintás és a beton durvaságát tükröző lapok is.

Soha nem látott kínálata van a fát megszólalásig utánzó választéknak: a fa minden színárnyalatával, kitapintható erezetével és csomóival.

A bútorokra jellemző a különböző felületek kombinációja: a valódi fa, a magasfényű, csillogó és a matt felületek, az üveg, a beton, a kő és a különböző kompozitok keverése egy bútor-összeállításon belül.

A fémek is beköszönnek különböző formában – mint ahogyan azt már a színeknél említettem –, ez lehet egy fémes csillogású bútorfront, vagy akár alukeretes ajtó vagy fogantyú.

Az üveg egyre nagyobb teret kap a berendezésben: a hagyományos keretes üvegajtókon kívül maga a bútorfront is lehet üvegből, melyet megvilágítva különleges hatást érhetünk el. Újdonság az üvegből készült munkalap is.

Nagy divat a betonfelületek hangsúlyozása. Alig találunk olyan gyártót, amelynél minimum egy beton hatású bútorfront ne lenne a repertoárban. Az egyhangúságot és kissé komor összhatást fa vagy réz kiegészítők tehetik barátságosabbá.

VASALATOK

Látványt meghatározó elem a bútorokon a fogantyú. Az új trend szerint úgy tűnik, a fogantyúk rövid rejtőzködés után – a fogantyú nélküli ajtók évek óta nagyon kedveltek – újra előbukkantak. Népszerűek lesznek a megszokott rozsdamentes acéltól eltérő változatok.

Szinte bármilyen megoldás lehet újszerű és eredeti: a bőr kombinálása fémmel, vagy egy olyan sárgaréz fogantyú, ami csővezetéket stilizál, markáns kovácsoltvas veret.

Ezek a fogantyúk tökéletesen illeszkednek a rusztikusabb stílusú tömör fa frontokhoz is, hiszen a klasszikus fogantyúkat kiváltva izgalmasabbá, fiatalosabbá teszik azokat. A romantikusabb hangulatot kedvelőkről sem feledkezzünk meg: nekik az antikolt stílusban festett fagombot, vagy a lágyabb vonalvezetésű, kerámiafogantyúkat ajánljuk.

KONYHAI MUNKALAPOK, HÁTFALAK

Továbbra is népszerűek – a hagyományos laminált munkalapok mellett – a fényezett, vagy szálcsiszolt fémes munkapultok, de helyet követelnek a rusztikus, rozsdás hatású és betonpultok is. A vékony munkalapok is divatba jönnek, mint pl. az üvegpult, vagy a már több gyártónál fellelhető 12 mm-es kompakt lemezek. Kőből is választhatunk vékony lapot, rendkívül mutatós.

Ma már a konyhabútor részét képezi a konyhai hátfal, az egyedileg kialakított hátfalak térnyerése folytatódik. Már rég nem divat a hagyományos 10x10-es csempézés, helyette különlegesebb kerámia-, laminált, kő- vagy üvegborítást választanak konyháikba a modern vagy akár klasszikus stílust kedvelők.

Az üveg hátfal könnyen tisztán tartható, látványa pedig igazi kuriózum, meghatározó design-
eleme a konyhának. Akár LED-világítással egyedi hangulatúvá varázsolható bármely konyha.

Mindezek ismeretében azonban ne felejtsük el, hogy a TREND az csak egy irány. A legfontosabb kiindulópont mindig a megrendelő. Aki bútort gyárt, vagy tervez, az valami újat hoz létre, ezért nagy a felelőssége, amikor a megrendelő igényeit kifürkészve, feltérképezve az ehhez jól passzoló kiegészítőkre, fogantyúkra, formákra és színekre felhívja a figyelmet.

Hiszen mindnyájunknak az a fontos, hogy a vevő elégedett legyen.


Kapcsolódó dokumentum:


butortrend-2018


Tetszett a cikk?