Sivatagba rejtett luxus

Az organikus építészet fantasztikus példája az amerikai Kendrick Bangs Kellogg által tervezett ház a Joshua Tree Nemzeti Park közelében, Kaliforniában.

Az épületek környezetére figyelő, a természetes formákat és anyagokat előtérbe helyező építészeti törekvés nem egyszerűen „stílusjegy”, „építészeti iskola”. Sokkal inkább egy egész életen át ható gondolatiság, a természethez való vonzódás fizikai megjelenése: épületek formájában.

Kendrick Bangs Kellogg a 2000-es évek elején átadott, a sivatagba megálmodott házát pontosan egy ilyen gondolatiság szülte, melyhez hozzátartozik az is, hogy minél kevesebb gépekkel gyártott elemet, és anyagot használjanak: kívül-belül is szinte minden kézzel készített és természetes, a mahagónitól, az acélon át az üvegcserepekig.

Tervezésekor a helyszínről készült fotókat (minden egyes sziklát és kiszögellést) sokáig tanulmányozva, valamint egy 3D modellt létrehozva, született meg a ház tájolása és formájának ötlete. A ház egyedülálló tetőszerkezetének elemei színükben és formájukban egyaránt tökéletesen illeszkednek a sivatagos tájba.

Mintha egy nem erről a bolygóról származó jármű landolt volna a helyszínen környezetébe olvadva, vagy mintha egy hatalmas ismeretlen állat bukkanna fel a sziklák között. A tervező maga így beszélt erről: „Az alap ötlet az volt, hogy az épület oly módon illeszkedjen a környezetébe, mintha egy a sziklák között szunnyadó állat volna”.

Az elképesztő tetőszerkezet alatt található 5 szintes ház a szó szoros értelmében nem is rendelkezik falakkal: 26 darab hatalmas betonoszlop támasztja alá az egészet. Az oszlopok között szépen elrejtve vastag temperált üvegtáblák vannak nappal rengeteg fényt engedve be. A belső és külső felületek játékossága miatt sokszor különleges alakzatokat rajzolódnak ki a felületekre. Éjszaka pedig a nappali asztalától vagy a beépített szófáról nagyszerű látvány nyílik a sivatagra és a csillagos égre.

Habár rengeteg privát tér is található az épületben, a falak, berendezési tárgyak, tartóelemek íves, szerves, hajlított formája miatt azok nem különülnek el élesen egymástól. Az épület kívül és belül is olyan mintha egyetlen hatalmas, egymással szerves kapcsolatban álló terekből kialakult élőlény volna.

forrás:
arkitexture.com
design.hu


Tetszett a cikk?