Rugaszkodjunk el a sablonoktól

A készen, garnitúrában megvásárolt szekrényt esetenként egyedi darabokkal könnyen ki lehet egészíteni és dekoratívvá tehető. Lakberendezési ötletek.

Olykor az ilyen szekrényeket a helyi adottságokat kihasználva alakítják, más esetekben a szokatlan frontfelületük vagy az elrendezésük miatt érdemelnek figyelmet. A szokatlan megoldású bútordarabok gyakran adnak ötleteket saját otthonunk adottságainak kihasználásához.

Egy nehezen kihasználható, beugró falrész a szobában szinte kínálja a lehetőséget egy elegáns, és a többi bútordarabbal harmonizáló beépített szekrény kialakítására. Ilyen esetekben nincs is szükség oldalkávára, csupán a készen megvásárolható ajtókból kell kiválasztani az elképzelésnek megfelelőket és egy jól át gondolt keretszerkezetbe foglalva előnyös és jól kihasználható szekrény kerülhet a fal mélyedésébe.


A komódok, alacsony szekrények szokványos frontfelületét is sokféle módon lehet dekoratívabbá tenni. Az ajtók felülete átgondolt rátétlapokkal vagy a felületükbe mélyített hornyolt díszítésekkel tehetők szokatlan hatásúvá. A színük változtatásával, egyedi bútorfogantyúk beépítésével, akár különálló egységként kialakítva és elhelyezve is egyedi hatás érhető el. A különálló, minimál stílusú, egymásra helyezhető szekrények a közéjük helyezett, vastag üvegből kialakított vitrines betétekkel és esetleg LED-es felső világítással varázsolható dekoratívvá. Ezekbe a tárolókba akár dísztárgyak is helyezhetők.

A beépített polcos szekrényfalakat is ki lehet egészíteni hasonló stílusban készített, ám oldalra tolható előtét egységekkel. Ezek alul beépített görgőkön, felül pedig hátfalukra erősített és a kibillenésüket megakadályozó görgős síneken könnyen elmozdíthatók. Sőt akár ajtóként is használhatók, ha a méretük illeszkedik az ajtó nyílásához.

Az eltolható rekeszes egységek irodai szekrényekben is jobb helykihasználást és alaposabb rendszerezést tesznek lehetővé. A kíváncsi szemek elől pedig a harmonika-szerűen elmozdítható ajtószárnyakkal lehet az iratokkal teli szekrény tartalmát eltakarni, a berendezés frontfelületét egységesebbé, rendezetté tenni.

A belső lépcsőkarok alatti holt tereket is több módon lehet hasznosítani. A lépcsők alatti rész egységes burkolattal dekoratív hatásúvá tehető. Az egységes és a fokokhoz igazodó frontfelület ajtóként is szolgálhat, a lépcsőzugok üres helye dekoratív szekrények, fiókos tárolók kialakítására is lehetőséget ad. Az ajtók mögött a magasabb részeken akár ruhás szekrény is lehet.

forrás: ezermester.hu


Tetszett a cikk?