Nyolc stílus, amit érdemes ismerni

Az idei S/ALON BUDAPEST kiállításon a tavaly kitűzött minőségi tervezés és progresszív szemlélet értékeit sikerült új szintre emelniük a szervezőknek. A Lakberendezők Országos Szövetségének közreműködésével 8 enteriőr design stílust ismerhettek meg közelebbről a látogatók. A 8 kiválasztott stílus egy-egy aktuális trendet mutatott be újszerű megközelítéssel, megjelenítve az Északi nyár, a Memphis, a Wabi-sabi, a Biophilia, a Feminin, a Charmeur, a Nyers és a Világutazó irányzatokat.

WABI-SABI

A wabi-sabi középpontjában a változás elfogadása, valamint az ember és környezete közti harmónia állnak. Lényege az egyszerűség, a nyugalom és egy autentikus, természetközeli élmény megteremtése. A stílusirányzat tipikus karakterisztikái, mint az aszimmetria és a befejezetlen vonások megjelennek, de kevésbé rusztikus összképre törekszünk. Különböző kerámiák, textilek (például lenvászon), természetközeli elemek közvetítenek egy fenntartható és funkcionális, sallangmentes esztétikai minőséget. A dekorációban száraz növények (nádak, füvek), falvédők, hűvös árnyalatok és felületek vegyülnek letisztult, urbánus eleganciával. A wabi-sabi sokkal több, mint egy design trend. A XIV. századi Japánig visszakövethető kifejezés egy esztétikai minőséget jelöl, melynek középpontjában a változás elfogadása áll. Alapvetéseit a buddhizmus tanításai inspirálják, így jellemző rá a szerénység és a visszafogottság. A szókapcsolatot alkotó szavakat nehéz pontosan lefordítani, de a wabi tag egyfajta rusztikus egyszerűséget, fundamentális letisztultságot jelöl, míg a sabi tag arra a különleges méltóságra utal, mely kizárólag hosszú évek használata után lehet egy tárgy sajátja. A wabi-sabi nem csupán elfogadja, de ünnepli a teljesség pillanatnyi hiányát és az idő múlásával együtt járó természetes változást, így tartva görbe tükröt egy világnak, mely a folyamatos tökéletesség utáni hajszában gyakran megfeledkezik a valódi értékekről. Tehát a wabi-sabi nem a csillogásról, az újdonságról vagy a fényűzésről szól. Épp ellenkezőleg: a wabi-sabi lényege az egyszerűség, a nyugalom és egy autentikus, természetközeli élmény megteremtése. Az így kialakított enteriőrök legfontosabb hozzávalói a természetes felületek (pl. fa, gránit, kerámia), melyek nem csupán nyugalmat sugároznak, de kellő odafigyeléssel gyönyörű patinát alakítanak ki az évek során. Az egyszerű, hosszan tartó, megbízható tárgyak a wabi-sabi stílus nélkülözhetetlen elemei, ezért az antik darabok igazán jól működnek egy így megálmodott térben, legyen szó skandináv klasszikusokról vagy családi ereklyékről.

A stílus lényege, hogy nyugalmi pontot találjunk egy folyamatosan változó, fáradhatatlan világban, épp ezért a wabi-sabi enteriőrben csak annak van helye, ami tényleg jelent valamit számunkra.

MEMPHIS

A ’80-as évek posztmodern esztétikájának reneszánsza kel életre. Tipikus karakterisztikái az erős, élénk színek, geometrikus minták halmozása, formabontó, akár aszimmetrikus statement bútorok, karakteres anyagok. A művészeti elemek és különböző stílusok (például pop art, art deco stb.) szokatlan egyvelege meghökkentő összképet eredményez, mely játékosan stimulálja az érzékeket.

VILÁGUTAZÓ

A globetrotter enteriőr stílus lényege az egyéniség szabad fantáziáinak kibontakozása. Az utazások által inspirált terekben különböző kultúrák jellegzetes motívumai keverednek játékos, elvarázsolt elemekkel. Az álomszerű, eklektikus terekben vibráló színek, állatfigurák, dekorációként elhelyezett játékok, geometrikus minták és szokatlan formák invitálnak misztikus kalandozásra a mindennapokban.

Az antik bútorok, texturált vagy bőrkárpitok egyaránt jól mutatnak a világutazó otthonában. Az elmúlt években emlegetett mix and match trendnek köszönhetően újfent népszerűvé vált a különböző stílusú, anyagú és formájú bútorok, például székek együttes használata, amivel még tovább színesíthető a tér. Így nem kell letenni a voksot egy választott garnitúra mellett, ha pedig a nyaralás alatt beleszeretett egy kisasztalba, ottománba, beépítheti azt is bátran a sokoldalú bútorcsoportba!

A funkcionális és dísztárgyak változatos kombinációjával elérhető, hogy mindig legyen egy-egy részlet, amiben érdemes elmerülni a rohanó hétköznapokon is. A kézenfekvő antik földgömbön túl is varázslatos kultúrák lenyűgöző termékei várják: díszes, kecses kínai vázák, marokkói rézlámpák, afrikai maszkok és a Hindusztáni-félsziget szobrai mind megférhetnek az enteriőrben. A pszichedelikusabb hatásért használjon vibráló, erős színeket, állatfigurákat vagy akár játékokat szokatlan hatású tárgycsoportokba rendezve.

BIOPHILIA

Élénk, zöld színek, növényzetet idéző anyagok és minták, organikus formavilág ragadják meg a természet bujaságát. Az ember természethez való viszonya kerül fókuszba: naturális anyag- és színhasználat mellett a flóra és fauna motívumai teremtik meg az élővilág harmonikus egyensúlyát az enteriőrben.

ÉSZAKI NYÁR

A korábbi hideg tónusok helyett melegebb, teltebb színek keverednek, egy meghatározó színpalettához illeszkedve. A hagyományos skandináv designelemek és formavilág vegyül a modern tárgyakkal és megoldásokkal. Harmóniára törekvő, sallangmentes és természetközeli stílus, melyben a kényelem és a letisztult funkcionalitás egyaránt fontosak. Száraz növények, pasztellszínek és egyszerűség jellemzi.

NYERS

Az indusztriális stílusú loft lakásokra jellemző ipari megoldások és anyagok csiszolatlan, mégis folyamatosan változó, élő hatást kölcsönöznek a térnek. A kezeletlen felületek különleges mélységgel rendelkeznek, az idő előrehaladtával pedig szüntelen változáson mennek keresztül, így tükrözve vissza a minket körülvevő történeteket. A természetes anyagok – például fa, bőr – mellett a tégla, beton, durva textilek, oxidálódott vagy rozsdás fémfelületek uralják a bútorok és a kiegészítők összetétele mellett a színvilágot is.

FEMININ

A nőiesség klasszikus definícióján túlmutató komplexebb értelmezést képezzük le. A finom kifinomultság mellett teret kap a bátorság és a kalandvágy, a modern nőre jellemző kreativitás és merész önkifejezés. A lekerekített formák, a puhaság, a finomság, a lágyság kiegészülnek karakteres vonásokkal és modern formavilággal. A virágos, természeti minták, csillogás jelzés értékkel bekerülnek, púderes színek és női karakterjegyek tárgyi, művészeti, dekorációs leképezése mellett.


Kapcsolódó dokumentum:


nyolc-stilus-amit-erdemes-ismerni


Tetszett a cikk?