Lépcsőgyártás – lenyűgöző harmóniában

Mindig valami különleges születik, ha egy innovatív ötlet mestermunkával találkozik. Az „Év lépcsője” verseny győztesei nemcsak a jelenlegi tendenciákat tükrözik, hanem azok technológiai megvalósításához szükséges összjátékot is.

A www.stairs.de portál által évente megrendezésre kerülő „Év lépcsője” versenyre idén tíz százalékkal több pályázat érkezett az előző évhez képest. Az belsőépítészből, lakberendezőből, ácsmesterből és asztalosmesterből álló szakértői zsűri 18 nyertes lépcsőt választott ki különböző kategóriákban.

  • 419 pályázatot nyújtottak be;
  • a minimalista design továbbra is nagyon népszerű;
  • az egyedileg tervezett lépcsők egyre növekvő kereslettel bírnak;
  • a rendszerek bonyolultsága miatt a szakmák szorosabb együttműködése egyre fontosabbá válik;
  • a lépcsőtervezésnél ma már kiemelt szempont, hogy az anyaghasználatban, stílusban is összhangban legyen más bútorokkal, úgy mint ajtók, padlók, ablakok vagy akár polcok is;
  • a világítási rendszerek nagyobb szerepet játszanak a tervezés során, mint korábban bármikor.

Az idei győztes lépcsőknél megfigyelhető, hogy sok partner együttműködése szükséges ahhoz, hogy képesek legyenek valami formabontót nyújtani. A pályamunkák esetében bizony el kell ismerni, hogy ehhez nélkülözhetetlen valamennyi szakember összefogása, mint például asztalosmester, belsőépítész, lépcsőépítő, de nem ritka a világítástechnikai- és egyéb elektronikai szakember bevonása sem – még inkább, ha okos-otthonról beszélünk. „Növekvő tendenciát látunk a hálózatépítésben” - mondja Tilo Hauck, a www.stairs.de szerkesztője. A szakosodott lépcsőépítők mellett a belsőépítészek lettek a legfontosabb szereplők, akiknek ötletei és kreativitása döntően formálják korunk lépcső-trendjeit. 


Klasszikus lépcső újragondolva. Ügyes játék a függőleges formákkal és világító elemekkel, mely azonnal magával ragadja az embert. A függőlegesen rögzített vékony léceket, mint burkolati megoldást esztétikus módon szakítják meg a LED-es világítótestek. A Design kategória győztese.

Az iparág egy másik tendenciája az egyedi világítórendszerek növekvő fontossága a lépcsők számára. Manapság nagyon kevés modern lépcső működik megvilágítás nélkül, amelyet kifejezetten az adott rendszerhez fejlesztenek ki, és többnyire LED fényforrásokkal működnek. Sok díjazott pályamunka egyértelműen megmutatja, milyen nagyszerű eredmények születnek az innovatív világító elemek kreatív felhasználásával.

A lépcső és a közvetlen életkörnyezet közötti kapcsolat is egyre fontosabbá válik. Alig terveznek modern lépcsőt úgy, hogy a közvetlen közelében lévő bútorokat és az általános belső stílust ne vennék figyelembe. „A lépcsők, padlók, ablakok is egyre inkább a valós közösségi terek részét képezik, egy minden tekintetben harmonikus otthont teremtve.” – mondja Tilo Hauck.


Az összecsukható lépcső, amely első pillantásra hatalmas puzzle-nek tűnik. Fiatal, városi célcsoportot céloz meg. A helytakarékosság érdekében az egész lépcső elhelyezhető a falon. Ez a módszer tökéletesen kielégíti a minimalista és zárt lakóterek, valamint az egyre népszerűbb kis házak, lakások által támasztott igényeket. igényeit. Innováció kategória győztes.


A különlegesség a részletekben rejlik. A falba simuló korlát, az abban és a lépcsőfokokban elhelyezett LED-világítás, illetve a lépcsőfokok láthatatlan csatlakozása teszi izgalmassá az eredményt. Trend kategória győztes.


Letisztult tervezés. A formanyelv tiszta, tökéletesen működik a beton és a fa anyagok keveréke:  legjobb példa a „modern kori" lépcsőépítésre. A Linearitás kategória győztese.


A függőlegesen rögzített lécek, amelyek ezúttal határolófalként szolgálnak, szinte lebegnek az észrevehetetlen felfüggesztésnek köszönhetően. A kialakítást az ázsiai stílus ihlette. Szobakoncepció kategória győztes.

Forrás: DDS


Tetszett a cikk?