Kapszulahotel és könyvesbolt Qinglongwu faluban

Kínában sok érdekes dolog történik. Óriási gazdasági fejlődés évtizedek óta. Tesla gyár. Kórházat építenek egyik pillanatról a másikra, vagy nagysebességű vasúthálózatot fejlesztenek. Mára ez a világ leghosszabb kötöttpályás ilyen jellegű tömegközlekedési alternatívája. Ugyanakkor a nagyvárosokban küzdelem zajlik a szmog ellen és vannak azért bizarr folyamatok is.

Most mégis egy kisebb jelentőségű projektről írunk. Számunkra ez inkább érdekes és szívmelengető is egyben. A hegyek között megbújó kis kínai faluban egy ódon vályogfalú épületet alakítottak át szokatlan többes funkcióra.

A hegyek között bújik meg Qinglongwu település. Itt egy vályog épület esett át egy komolyabb és egyúttal exkluzivitást kölcsönző állagmegóváson. Jobban meggondolva sokkal többről van szó. Szállás, könyvtár és könyvesbolt egy légtérben.

„Az Atelier Tao+C építészei hálókapszulákkal töltötték ki a meglévő épület által biztosított három szint magasságú teret, amely így a könyvtár és könyvesbolt mellett szálláshelyként is szolgál.

Az eredeti épületet átlátszó műanyag hullámpanelekkel borított fa szerkezetű nyúlvánnyal hosszabbították meg, mely természetes fényt juttat az épületben lévő olvasótér felé. A könyvek nagyobb része a külső falakat belülről mennyezetig borító könyvespolcokon található, de a tervezők a környező hegyeket formázó sokszintes belső térrendszer alkalmas helyein is könyves tárolókat alakítottak ki.

A hotelt külön részekre osztották a férfi és női vendégek számára, húsz kapszulahálóval és két közös használatú fürdőszobával. A könyvespolcok, amelyek az épület belsejét és a kapszulák külső oldalait fedik, helyi bambuszból készültek. A kapszulákon az ablakokat úgy igazították, hogy a könyvespolcok egyetlen mezőjébe illeszkedjenek, így az egész térben egyformán osztott falfelületeket tudtak létre hozni. Érdekesség, hogy az épületben több helyen is eltolt kis magasságú szinteket is létrehoztak, ezzel érdekes perspektívát adva a belső térben ülő embereknek.

A külső felújítást úgy tervezték, hogy tükrözze a belső változásokat. Egy sor apró, favázas nyílást alakítottak ki a polcrendszer egyes mezőinek kivetítéseként, lyukakat képezve a homlokzaton. Belül az épület eredeti fa tetőszerkezetét burkolatlanul hagyták, felülvilágítókat helyeztek el rajta, hogy megvilágítsák a szálloda felső szintjét.

Alkonyatkor az épület belsejéből kiáramlik a fény, az épület egyfajta világítótoronnyá válik, és egy szelet meleget ad hozzá az éjszaka nyugalmához.” írja a www.tervlap.hu

Forrás:
archdaily.com
ervlap.hu


Tetszett a cikk?