Hogyan tudnak eredményesen együttműködni?

Már eddig is nagyon sokat tanultam – s még fogok is – az asztalosmesterekkel való közös munkák során. Enteriőrtervezőként nem csupán annyi a feladat, hogy egy ízléses konyhabútort jelenítsünk meg a terveken. A konyhának bizony funkcionálisan is kifogástalannak kell lennie, mely a használója igényeit minden szempontból kielégíti. Így van ez minden más egyedi tervezésű, asztalos által készített bútorral is. Annak érdekében, hogy a lehető legjobb minőségű munkát tudjuk nyújtani a megrendelők felé, Gurbai István asztalosmester osztja meg velünk tapasztalatait és szakmai véleményét.

– Mi a véleménye, miért előnyös lakberendezővel vagy belsőépítésszel együtt dolgozni?

– Ez egy jó és fontos kérdés. Több mint 20 éve foglalkozom bútorok készítésével. A hozzám forduló ügyfelek várják és elvárják, hogy segítsek a bútortervezésben. Szakmai tanácsokkal természetesen tudok segíteni, hogy a bútor jól használható legyen a mindennapokban. De van egy határ, ahol nem elég a szakmaiság. Ha az ügyfél nemcsak egy „valamilyen” bútort szeretne, hanem az álmai otthonába illő darabot, akkor mindenképp tervező segítségét kell kérni! Mert egy bútor nem lehet csak egy bútor. A bútor az otthonunk része. Ha otthontervezésről van szó, a legjobb szakember a lakberendező és a belsőépítész.

– Milyen tapasztalatai vannak az együttműködésről? Tudna említeni egy-egy konkrét esetet, amely hasznos lehet mindannyiunk számára és tanulhatunk belőle?

– A lakberendezővel való együttműködés számomra nagyon fontos. Mindig tanulok valami újat. A lakberendező más szemszögből látja a tervezendő bútort. Komplexebb a gondolkodásuk. A színek, a formák, a stílusok alapvető ismerete jellemzi őket. Biztos volt már mindenki olyan helyzetben, mikor meglát egy kész lakberendezési tervet, s elcsodálkozik, hogy milyen jól néz ki. De azt nem tudja megmondani konkrétan, miért szép a terv. Ez a lakberendezés. Mikor minden részlet a helyén van. Szerintem nem fontos, hogy konkrét esetről beszéljünk. Azt gondolom, az a fontos, hogy próbáljuk megérteni a lakberendező vízióját. Ahogy megálmodja a teret, a színeket, az anyagot, a bútorokat.Ha ezt sikerül megérteni és egy hullámhosszra kerülünk a közös munka folyamán, akkor csak pozitív lehet az együttműködés.

– Megkönnyíti a kivitelezést, hogy az ügyfél már elfogadta a lakberendező által összeállított bútort?

– Mindenképpen nagy segítség. A végeredményhez nagyon sok értéket tesz hozzá a lakberendező.

– A lakberendező által készített méretezett bútorterv meggyorsítja az árkalkulációt?

– Ha a lakberendező szakmailag is felkészült a bútor megtervezésében, akkor meggyorsítja. Itt arra gondolok, hogy ismerje a szabványméreteket. Ezen a téren vegyes tapasztalataim vannak. Úgy gondolom, hogy a bútorméretezés már bútorkészítéshez köthető szakmai feladat. Itt nagyon fontos és hasznos az egyeztetés a tervező és az asztalos között.

– A konyhabútoron kívül melyek az asztalos által legtöbbször készített bútorok? Melyik bútor elkészítése jelenti a legnagyobb szakmai kihívást?

– Beépített bútorok, beépített szekrények, előszobabútorok. A konyhabútoron kívül azok a legtöbbször készített bútorok, melyek ruhák, cipők és egyéb tárolandó dolgok elrejtésére szolgálnak. Nagyobb fejfájást a kis helyiségben kis bútor okozhat – a megtervezését, a praktikusságát és a használhatóságát tekintve egyaránt. Ám, ha kapunk hozzá a tervezőtől egy átgondolt, megfelelő tárolókapacitással bíró bútortervet, az sokat könnyíthet a mi feladatunkon is.

– Miért éri meg az egyedi bútor a lapraszerelt, kész bútorokkal szemben?

– Ez még egy fontos kérdés. Ha én lapraszerelt bútorokat ajánlanék az ügyfélnek, nem rendelne tőlem senki. Kicsit leegyszerűsítve, milyen szolgáltatás az, ha az ügyfélnek bútorlapokat adnék, egy zacskó csavarral, hozzá egy összeszerelési skiccet? Rakja össze magának címszóval. Az egyedi tervek szerint, személyre szabottan készített bútorzat egy komplex, A-tól Z-ig szolgáltatás. A tervezéstől a beszerelésig jelen vagyok a bútor „életében”, s ha szükséges, az időben jelzett módosításokra, finomhangolásra is van lehetőség. Egy igényesen elkészített darab egész életében kiszolgálja a megrendelőt.

– A lakberendezők/belsőépítészek mennyire naprakészek a korszerű faipari alapanyagokkal kapcsolatban?

– Nem tudok és nem is akarok lakberendezőket, belsőépítészeket minősíteni azzal kapcsolatban, hogy mennyire vannak úgymond képben az alapanyagokat illetően. Még számomra is vannak új alapanyagok. A legfontosabb a folyamatos tanulás, önképzés.

– Végezetül egy kérdés, melynek az aktuális trendekhez van inkább köze. Melyek most a legnépszerűbb, legtöbbször választott dekorlapok?

– Hogy melyek a legnépszerűbbek, nehéz megmondani. Ez nagyjából olyan, mint amikor megkérdezik tőlem, hogy melyik a szebb, a fabútor vagy a fényes minimál. Mindegyik szép alapanyag, ha van egy jó lakberendező, aki szép, stílusos bútort tervez belőle.


Kapcsolódó dokumentum:


hogyan-tudnak-eredmenyesen-egyuttmukodni


Tetszett a cikk?