Akadálymentes otthon

Manapság egyre nagyobb figyelmet kap az akadálymentesített környezet. Itt nem kell egyből a kerekesszékkel közlekedőkre gondolni, de természetesen nekik van rá a legnagyobb szükségük. Viszont az időseknek, a nagyon alacsony embereknek, vagy például a babakocsisoknak is nagy segítség, ha a tervezéskor rájuk is gondolunk.

Eddig csak középületek esetén volt néhány minimális elvárás ezzel kapcsolatban, azonban mára már sok olyan bútorvasalatot és megoldást láthatunk a piacon, amelyet mi is be tudunk építeni a saját projektjeinkbe.

Ilyen mintaotthon tervezését kérte egy berlini bérház szövetség (Selbstbau eG), kimondottan idős bérlők számára. Ezt a Raumdeuter belsőépítészeti iroda valósította meg számukra.

A projektben különleges kihívás volt, hogy az akadálymentesített lakás tervét egy 115 éves házban kellett megvalósítani.


A mintalakás alaprajza

A tervezést egy pályázat keretein belül nyerte el az iroda. Amellett, hogy élhető akadálymentesített környezetet hoztak létre, különösen figyeltek az esztétikára is.

Kényelmesebbé teszik a lakás használatát a motorral leereszthető felső szekrények, az állítható magasságú konyhai munkapult, valamint egy fali szekrény, amely a polcait – a választott testmagasságnak megfelelően – ergonómiailag kényelmes magasságba forgatja. A ruhatárban mechanikus és motoros lift hozza könnyen elérhető közelségbe a ruhákat. A fürdőszobában két mosdómagasság – ülő és álló használatra – is készült. Vannak bútorok, amelyek első pillantásra csupán szépnek tűnnek, de használat közben hamar felfedik a hozzáadott értékeiket. 

A lakáshoz tartozik egy bemutató terem, amelyet információs és rendezvénytérnek is használnak.

Érdekes lenne tudni arról, hogy hazánkban is folynak-e hasonló projektek, átalakítások?


Ruhásszekrény, ahol a ruhatartó sín állítható magasságú.


A központi oszlop a rendezvényteremből nézve. A teret meghatározó bútorok WC-t rejtenek.


A konyhasarok munkalapja mosogatóval és főzőlappal. A Pro Ipso elektromos Flexi rendszeremelőjével ellátott pult magassága billenőkapcsolóval állítható a felhasználóhoz. A munkalap Himacs Verona M 105 quartzből készült.


A Häfele 805.24.961 cikkszámú, manuális Super Pro ruhatári lift akár 18 kg-ot is bír, s könnyen elérhető közelségbe hozza a ruhatartón lógó ruhákat – az oldalfalba szerelten, 800 és 1100 mm közötti szélességgel. Egyszerűbb változata, a Super 805.24.950 cikkszámú modell 12,5 kg-os terhelésig használható.


A konyhai fali szekrények elérésének két módja van: elektromosan az átlós elektromos szekrényfelvonó a Pro Ipso (a képen), és a kézi felvonó a polcokon (a clip) – mindkettő a Häfele terméke.


A fürdőszobában az Ideal Standard félig konzolos Connect Sphere EESV 82567 mosdóját a 82867 felső tállal kombinálták, hogy tolószékből vagy állva is használható legyen.


Akadálymentes mosogató A 400 alacsony medencével és beépítési mélységgel a Pro Ipso-tól, Flowstar S design szifonnal és Talis Select S 300 egykaros keverővel , kihúzható kifolyóval a Hansgrohe-tól.

 

Forrás:
Dds-online.de
Haefele.de
Idealstandard.de
Hansgrohe.de
Himacs.eu


Tetszett a cikk?