Az ágy története

Az ágyra való igénye az állatoknak is megvan: fészket, kuckót vagy kotorékot készítenek maguknak. Az ősember „ágya” nagyon egyszerű volt: ágakat, falevelet, szalmát helyezett halomba és ezen aludt. A vadászat megjelenésével állatbőröket is használt derékaljul. A fekhelyek megemelése a nedvesség, rágcsálók és más, nem kívánatos hálótársak elleni védekezésül alakult ki.       

A legkorábbi ágyak az ókori Egyiptomból származnak. Fából készült keretet készítettek összeragasztva, amelyet számos sírban is találtak. Tutankhamon fáraó sírjában például egy aranyozott, ébenfa stílusú ágyat találtak. 

Az ágyakat az egyiptomi kultúrában tisztelték. Egyre díszesebb ágykereteket gyártottak, aranyozták és festették, valamint faragták, hogy fokozzák az ágyak szépségét.                                                                   

A görögök által használt kliné már bonyolult bútordarab volt – formája a mai ágyakhoz nagyon hasonló. Fából, márványból, bronzból és nemesfémből készült. Festett, berakásos vagy domborműves darabjai is fennmaradtak az utókor számára.

Később a rómaiak ezt tovább fejlesztették és különböző ágytípusokat használtak:

  • lectus cubicularis: kamraágy, rendes alváshoz;
  • lectus discubitorius: étkezési célokra használt heverő, amelyen egyszerre akár három ember is oldalt fekve étkezhetett, a középső hely volt a rangban előkelőbb személyé;
  • lectus lucubratorius: tanuláshoz. 

Ágyak a középkorban

A középkorban rövid franciaágyon, magas derékaljon, csaknem ülő helyzetben aludtak. A reneszánsz az ágyak terén is mélyre ható változást hozott Európa-szerte. Elterjedtek a pazarul kidolgozott, díszítésekkel ellátott mennyezetes ágyak, amelyeket oldalról baldachin függöny zárt le, védve az alvókat a huzattól. A gótika, a barokk és a rokokó művészeti irányzatok stílusjegyei az ágyakon is követhetők. Az ágyak technológiailag is fejlődnek: megjelenik a furnérozás, lakkozás, nádazás, stukkózás, aranyozás, a lábak esztergályozása és az intarzia. Természetesen csak azok számára, akik meg tudtak fizetni egy ilyen csodát.


Középkori ágy

Később megjelennek a féltetős fa ágyak, sőt, az oszlop nélküli baldachinok is, amelyeknél az ágy mennyezete nem fa oszlopokon nyugszik, hanem a szoba mennyezetéhez rögzítve csüng alá. Ezeket a pompás fa ágyakat természetesen csak az arisztokrácia tagjai tudták megfizetni, a köznép jóval egyszerűbb fekhelyen hajtotta álomra a fejét.


Baldachinos ágy

 

A rokokó korában megszületett a csevegésekre, pletykálkodásra, de adott esetben az intimebb együttlétre is alkalmas kanapék. Egyik változatuk, a rekamié névadója Récamier asszony, a XVIII. és XIX. század fordulóján élt gyönyörű bankárfeleség, akinek híres párizsi szalonjában művészek, politikusok és más közéleti személyiségek fordultak meg, s rekamién ülve beszélgettek divatos témákról.

A mai kor ágya

Az ágy egy megemelt fekvőfelületű vízszintes alap, amely leginkább téglalap alakú kerettel rendelkezik, gyakran rugalmas falécezéssel vagy rácsos szerkezettel, amelynek elsődleges célja a matrac alátámasztása.

A fakeretes kárpitozott ágyak tökéletes alátámasztást biztosítanak különösen a táskarugós matracoknak, mivel nem befolyásolják azok kényelmi funkcióit, rugalmasságukat, komfortjukat és kialakításukat. Az első modern kialakítású box spring ágyat a 1860-as években fejlesztették ki. 

Az ágyak fekvő felületét eredetileg magasra helyezték a földtől, hogy több helyet biztosítsanak az ágy alatt. Idővel az ágyak közelebb kerültek a talajhoz és kialakult az ágyneműtartós vagy tárolós ágy.

A XX. század elején kezdtek el Európában és Amerikában is újabb, különböző stílusú és kialakítású ágyakat gyártani. Ezek azok az ágyak, amelyek mind a mai napig elérhetőek. 

A legújabb ágy stílus trendek „a kevesebb több” elvét vallják.

A kulturális változás, a természetes alapanyagok használata, a formák és díszítő elemek egyszerűsége egyre inkább megtalálható a mai modern ágyaknál. 

Magyar ágyak

A honfoglalás után a magyarok ágyai, kis késéssel ugyan, de mindig követték az európai divatot. Néprajzi múzeumokban megfigyelhetők a nemzeti sajátosságokat is tükröző magyar parasztágyak. Erdély egyes részein (például Kalotaszegen) a népies motívumokkal díszített párnákat, takarókat magába foglaló vetett ágy még ma is része a tisztaszobának.


Kalotaszegi tisztaszoba ágya

A legtöbb ágy a következő részekből áll:

  • ágykeret (ágyváz, ágyállvány) lábakkal, alatta esetleg ágyneműtartóval,
  • ágyrács, amely lehet rögzített vagy állítható, esetleg motoros,
  • matrac (amely lehet rugós, habszivacs, vagy úgynevezett biomatrac),
  • ágybetét, derékalj,
  • ágynemű (paplan, párna, huzatok, lepedő, pokróc, takaró stb.).

Típusai:

  • Függőágy
  • Tábori ágy (kempingágy)
  • Emeletes ágy (priccs)
  • Gyerekágy
  • Heverő
  • Futonágy
  • Pamlag (kihúzható kanapé, dívány, rekamié, szófa, sezlon stb.)
  • Franciaágy
  • Vízágy
  • Mennyezetes ágy (általában függönyözéssel – baldachinnal – is ellátva).


Modern ágy ágyneműtartóval


Modern gyerekágy

 

Forrás:
Matrac.hu
Parkvendeghaz.ro
Emark.hu


Tetszett a cikk?