A jól működő konyha születése a tervezőasztalon


Legyen szó bármilyen területről is, minden alkotási folyamatot egy alapos, minden részletre kiterjedő tervezési folyamatnak kell megelőznie. A mai, modern konyhák esetében számtalan apró részlet bújhat meg, amelyen ha átsiklunk, megkeseríthetjük a felhasználó életét. Szerencsére a konyhatervezésben is rendelkezésünkre állnak már olyan profi tervezőprogramok, amelyek által generált fotórealisztikus képekkel, minden részletében, alaposan bemutatható egy konyhaterv.

Legtöbb esetben a konyhának szánt épületrész területe, a gépészeti és villanykiállások, ablakok, ajtók és egyéb részletek már meghatároznak egy alapképet a konyha elrendezéséről, de még így is számtalan lehetőségünk van a megvalósításra. A megrendelő számára fontos, hogy kapjon egy praktikus, szerethető konyhát, mindenféle kompromiszszum nélkül. A részletekben azonban hamar el lehet veszni, így a leendő konyhabútor-tulajdonosnak érdemes felkeresnie egy konyhastúdiót, konyhatervezőt, aki szakértelmével segíti a vágyott bútor kialakítását.

A konyha tervezésekor vannak olyan alapelemek, amiken el tudunk indulni. Itt van rögtön a munkaháromszög, ami a mosogató, a főzőlap és a hűtő praktikus elhelyezésére mutat rá. Ezt a három elemet használjuk a leggyakrabban sütéskor, főzéskor a konyhában. Következnek a konyhazónák, amit ötféle csoportra oszthatunk: élelmiszerek tárolása, tárolás, előkészítés, főzés és sütés, mosogatás. Minden egyes zóna meghatározó lesz a konyhában. Amennyiben ezeket jó érzékkel tudjuk elhelyezni, az a későbbiek folyamán megkönynyíti a munkánkat. A konyhatervezés alapja a jól átgondolt, ergonomikus kialakítás. Mindenképpen abból kell kiindulnunk, hogy a konyha használói milyen magasak. Ez alapján érdemes méretezni a konyha pultját, kijelölni a felsőszekrények alsó síkjának magasságát. Lehet az egyes zónákhoz például más magasságot tervezni.A teljes cikk az előfizetőinknek érhető el.
Ha Ön már rendelkezik előfizetéssel a megtekintéshez kérjük, jelentkezzen be.
Szeretne előfizetni? Itt megteheti.