Lakás és hangulat

Az IKEA új katalógusévének mottója a fenti gondolatmenet kapcsán például idén az „Egyszerű változtatás, látványos hatás“ lett. A gazdasági válság miatt az embereknek jobban oda kell figyelniük a kiadásaikra, ennek ellenére a lakosság 83%-a a jövőben szeretne egy keveset áldozni lakása csinosítására is – ez derül ki egy, az áruház által készített, nem reprezentatív felmérésből.

Alapvető különbség van a lakás berendezése terén a két nem képviselői között. Míg a nők folyamatosan változtatnának otthonuk kinézetén, addig a férfiak inkább a tartósságra ügyelnek, és igyekeznek hosszú évtizedekig használható bútorokat választani, hogy ne kelljen semmin változtatni. Ha megoldható, évente legalább kétszer van értelme a lakás hangulatán változtatni, de ha valakinek van igénye rá, gyakrabban is megteheti. Nyáron és télen érdemes a színeket kicsit feldobni, az elkövetkező évszaknak megfelelően alakítani. Télen ajánlott meleg színekkel, például pirossal díszíteni a lakást, nyáron dominálhatnak a hűvös színek. Azt, hogy más-más színek uralkodjanak az otthonunkban a hideg és a meleg időszakban, egy semleges alapszínű fal mellett nagyon könnyen meg lehet oldani. De akinek van rá ideje és igénye, az a falat is átfestheti.

Azoknak azonban, akik inkább a kisebb változtatásoknál maradnak, a következőket tudjuk tanácsolni: a kanapén, foteleken húzza át a huzatot, a függönyt, terítőket érdemes más színűre, mintájúra, anyagúra cserélni, de a vázákkal, díszgyertyákkal és egyéb kiegészítőkkel is lehet játszani. Szintén cserélhetőek a díszpárnák a kanapén – lehet, hogy nem is gondolnák, de már ezekkel is látványos eredményt lehet elérni. A lámpák segítségével is fel lehet dobni a lakást. Ma már lehet olyan lámpákat kapni, amelyeknek a burája egyszerűen cserélhető. Emellett a fényforrások mennyiségével is lehet a hangulatot fokozni. A falakon lévő képek változtatása is megoldást jelenthet. A magyarok egyébként leg-inkább karácsony környékén figyelnek oda a lakás csinosítására, olyankor sokkal több kiegészítőre ruháznak be.


 

 

 

 

 

 

A színek – függönyök, ágyterítők, díszpárnák – változtatásával új hangulatot teremthetünk otthonunk szobáiban (fotó: Kálló Péter)

 


Forrás: www.metropol.hu


Tetszett a cikk?