Vasalattrendek

A vasalatok szabályozási, beállítási és szerelési lehetőségeit tovább tökéletesítették. A terméktervezés során egyértelműen ügyelnek a jó dizájnra is, amit szívesen mutatnak be a gyártók.

Blum

„Aventos” vasalatok a Blum „Servo-Drive” rendszerével
Hightech pánt
Az új "Clip top Blumotion" pántba integrált csillapító rendszer
 
"Aventos vasalatok a Blum "Servo-Drive" rendszerével

A Blum vasalatgyártó meglepően sok műszaki elemet integrált az új „Clip top Bluemotion" nevű pántjába. A pántedényben rejtve kapott helyet a Bluemotion -csillapítás, amelyet egy kis kapcsolóval is elláttak, amivel igény esetén ki lehet kapcsolni a csillapítást, pl. kisebb bútorajtóknál, ahol nincs szükség két csillapított pántra. A pánt igen elegáns dizájnnal készült, javítottak forgáspontján, ami így ütközésmentes nyitást biztosít még keskeny hézagok esetén is, továbbá háromdimenziós állítási lehetőséget nyújt. A Blum bemutatta még az új „Servo-Drive" rendszerét is, ami egy elektromos mozgásrásegítő a különféle „Aventos" vasalatokhoz, mint a felnyíló, felbillenő és felnyíló liftvasalatok. Szintén újdonság az „ Antaro" termékcsalád, amelyet „Tandembox" kihúzórendszerhez terveztek. Ez utóbbi kapható úgynevezett „Plus", „Intivo" és mint említettük, újabban „Antaro" kivitelben is.
A Blum ezen kívül számos új vasalattanulmánnyal állt elő az idén, amelyek a „Dynamic Space" ergonómiai rendszernek megfelelően figyelembe veszik a jellegzetes konyhai műveletek sorrendjét.

EKU

A svájci EKU vállalat a „Clipo 15" tolóajtó-vasalat új, „Clipo 16" névre keresztelt komfortváltozatával rukkolt ki. Az új vasalat új megvezetési technikájával, szerszám nélküli szereléssel, és a vezetősínbe integrált, rejtett csillapító rendszerrel tűnik ki. A „Forte" kihúzórendszert opcionálisan csillapító rendszerrel egészítették ki. A szintén új rácsprofil a tárolóhelyek egyedi igények szerinti beosztását teszi lehetővé. Az új „Regal B 25"-ös vezetősínnek köszönhetően, az ajtók tetszőleges magasságban egymás fölé helyezhetők. Különböző dizájnvariációkban kapható fa-, kettős tükör és üvegajtókhoz.

Grass

Szintezés A három dimenzióban állítható „Dynapro” egy teljesen szinkronizált alsó fiókrendszer (Fotó: Grass)
Szintezés
A 3 dimenzióban állítható "Dynapro" egy teljesen szinkronizált alsó fiókrendszer

A Grass cég, amely időközben a Mepla-Alfit és a Hetal cégeket is magában foglalja, bemutatta a teljes kihúzást lehetővé tevő „Dynapro"-rendszerét.
A cég világújdonságról beszél, amely „az első teljesen szinkronizált alsó megvezető rendszer", és akár 60 kg-os terhelésig kimagaslóan nyugodt futást és kényelmet nyújt. A rendszert ellátták az úgynevezett „Soft-close" csillapítással, valamint háromdimenziós állító-rendszerrel szerelték fel.
A vállalat további vasalatújdonságokat is bemutatott a felső- és sarokszekrényekhez.
A „Quaturis 75" névre keresztelt sarokvasalat (korábban Hetal ES-75-D) a '80-as és '90-es szekrényekbe is szerelhető, és teleszkóp segítségével különböző szekrénymagasságokhoz is alkalmazható. A beépített csillapítási mechanizmus az ajtó súlyához és a terheléshez igazítható. A szekrények ajtóréseinek szabályozása a háromdimenziós állítási lehetőségnek köszönhetően biztosított.
A vasalatot a gyártó az idei nyarat követően tervezi piacra dobni.


Häfele

Korszerű vasalattechnikával szerelt Hafele konyha
Korszerű vasalattechnikával szerelt Häfele konyha

A Häfele sok más vasalata mellett egy új kombinált vasalatot is kifejlesztett, amelynek segítségével néhány kézmozdulattal egy ágyat íróasztallá alakíthatunk és fordítva. Az átalakító vasalat két kivitelben kapható: 900 x 1200 mm-es, és 1400 x 2000 mm-es fekvőfelülethez. A második variáció két személy számára is alkalmas vendégágyként funkcionálhat. A könnyűszerkezetes bútoroknál bemutatták az új HC fenéklaprögzítést, amely 4 mm-es fedőrétegű lapokba betolható és csavarozható, valamint az új HC hátfalrögzítést, amely 2,8 mm-től 3,8 mm-es lapvastagságig használható. Ezen elemek hivatottak meggátolni a hátfal középrészbe csúszását. A „Smuso 15/20 SD" csillapítójával a Häfele kiegészítette tolóajtórendszerét.

Hawa

Miután a svájci cég a közelmúltig középületek tolóajtó-vasalataira koncentrált, most újból a bútorok kerültek a fejlesztési munkák fókuszába. Két új tolóajtó-vasalat-rendszert is piacra dobott. A „Concepta 25/30/50" és az „Antea 50-80/VF" rendszereket fa- és üvegbútorokhoz is optimalizálták.

Hettich

Sensys: elegancia és kifinomult technika

Hettich: a konyha 2015-ben

Sensys:elegancia és kifinomult technikaHettich: a konyha 2015-ben

A Hettich cég újdonságai között szerepelt a „Sensys" pántcsalád, amelynél láthatatlanul a pántkarba integrálták a Silent-System csillapító rendszert. A gyártó adatai szerint a Sensys pánt a bútorajtót már 350-os nyitási szögtől lágyan, csendesen zárja. A tervezésnél nagy hangsúlyt fektettek a tökéletes, biztonságos funkció mellett a harmonikus megjelenésre, amelyért a Sensys megkapta az „iF producht desing award" díjat 2009-ben.
A Hettich a tavaszi nemzetközi kiállításokon bemutatta vízióját, milyen lehetne a konyha 2015-ben. A jövő konyhája magába foglalja az elsüllyeszthető vízcsapot, valamint az interaktív, internet-hozzáféréssel rendelkező főzőlapot, ahol a háziasszony átrendezhette a lábosméreteknek megfelelően a főzőzónákat, miközben a képernyőn a szobájukban játszó gyerekeket is szemmel tarthatja.
Az új, Variostrech nyaktámaszmozgató vasalat minden bizonynyal felkelti a kárpitos bútorok gyártóinak figyelmét, mivel megakadályozza a huzatok és kárpitok gyűrődését.

Vauth-Sagel

 

 

 

 

 

 


Vauth-Sagel:a DSA rotary vasalat nyitáskor a felhasználó felé fordul

Vauth-Sagel: a DSA rotary vasalat nyitáskor a felhasználó felé fordul

A Vauth-Sagel különböző konyhabútorvasalat-rendszerekkel hívja fel magára a figyelmet az utóbbi időben, mint pl. a magasszekrényeknél az oldalirányú kihúzást lehetővé tevő „DSA rotary". Nyitáskor a vasalat a kosarakat automatikusan a használó irányába fordítja.

 

 

 

 

 

 

 

 


Forrás: HK 2009/4,
www.interzum.de


Tetszett a cikk?