Farugós matrac magyar gyártótól

A külföldön nagy népszerűségnek örvendő fém- vagy rugómentes fekhelyek térhódítása és a famegmunkálás technológiai lehetőségeinek bővülése ösztönözte a közelmúltban lezárult projektet, amelyben a gyártó mellett a Nyugat-magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Karának szakemberei és a tömörítéses fahajlítás hazai szakértői vettek részt.

A farugós matrac „lelke", a megfelelő farugó előállítására már hosszabb ideje folytak kísérletek külföldön is, de mindezidáig sehol sem sikerült a tartósság és a törőszilárdság tekintetében megfelelő minőséget előállítani. Jelen kisérletek során az alapanyag szálirányú 20-25%-os, hőkezeléses előtömörítése után - a fémrugókhoz hasonlóan  hengerpalástra hajlították a szalagot. A tömörítéses eljárással előkezelt faanyag - a folyamat során lezajló anyagszerkezeti változásoknak köszönhetően - a hajlítás után megtartja a felvett alakot.

Az új fejlesztésű farugót a soproni és a miskolci egyetemek vizsgálólaboratóriumaiban tesztelték, majd a pozitív eredmények után megkezdődött a farugókból és az egyéb alkatrészekből az első matracok összeállítása, a mintadarabok elkészítése.
A farugózattal készült matracok jellemzője, hogy a rugózatot a gumifa lecsapolt tejéből készített natúr gumilatex rétegek és gumival átitatott kókuszlapok fogják közre, fekvőfelületeik pedig az úgynevezett „emlékező", hőre lágyuló, így milliméter pontosságú alakkövetést biztosító „memory latex" felhasználásával készülnek.
A különálló farugókat többféle módon rögzítik a matracok középrétegében. Az egyik megoldás szerint kötözéssel kapcsolják egymáshoz a rugóelemeket; egy másik lehetőség, hogy a középső latexrétegbe szabályos osztásban fúrt lyukakban helyezik el a farugókat, vagy a képen látható módon, latexcsíkok között.

Az üzemben elkészített mintadarabok szintén az egyetemi laboratóriumba kerültek, ahol tesztelések folynak a matracok tulajdonságainak, tartósságának vizsgálatára.
A közös munka eredményeként megszületett, a közelmúltban bemutatott farugós matraccsalád a bioharmonikus alváskultúra szigorú feltételrendszerének is megfelelve tökéletes kényelmet és komfortot kínál. Az energiatárolós, spirális farugókkal készített matracok ugyanis nem tartalmaznak fémet, ami összegyűjti és felerősíti a lakókörnyezetünket egyre inkább elárasztó elektromágneses sugarakat, a fából készült rugózat viszont ugyanolyan rugalmas alátámasztást biztosít, mint a fémből készült társaik.

A 29 főt foglalkoztató családi vállalkozás a múltban már több újdonsággal is előrukkolt, hálószobai termékeit több BNV Nagydíjjal és egy Magyar Termék Nagydíjjal is elismerték. A világújdonságnak számító farugós matraccsalád az általa megtestesített innovációnak köszönhetően méltán számíthat hazai és nemzetközi elismerésekre. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Gazdaságfejlesztési Operatív Programja által támogatott projekt keretén belül kifejlesztett matracújdonság 2010 év elejétől a gyártó Bio-Textima Kft. országos márkabolthálózatában mutatkozik be, amit - a vállalkozás tervei szerint - a nemzetközi piaci bevezetés követ.

Fémmentes fekhelyek az egészségért

A legnevesebb matracgyártók kínálatában minőségjelzőként szereplő, megkülönböztető „spring-free", azaz rugómentes megjelöléssel azokat a matracokat illetik, amelyek nem tartalmaznak fémből készült rugózatot. Ez különösen a bioharmonikus alváskultúrát követő vásárlók számára beszédes, hiszen a fémmentes fekhelyek nem gyűjtik össze, és nem erősítik fel az egészségre káros, a pihenés minőségét negatívan befolyásoló természetes föld- és a lakókörnyezetünkben jelen lévő elektromágneses sugárzást. E negatív hatások kiküszöbölésére évtizedeken keresztül egyféle válasz létezett: a matracgyártók a rugalmas alátámasztást biztosító fémrugók elhagyásával poliuretánból, gumi- és kókuszszármazékokból készítették matracaikat, amelyekhez - a fekhely rugalmasságát növelő - léces betéteket ajánlottak.

 

G. K.


BIO-TEXTIMA KFT.
9167 Bősárkány, Ipar út 1.
Tel.: 96/271-259
E-mail: info@bio-textima.hu


Tetszett a cikk?