Vásárhelyi János, a bútortervező

Vásárhelyi János

Néhány éve az újabb generáció első lépéseit segíti nagy lelkesedéssel – korábban a MOME (Moholy-Nagy Művészeti Egyetem), jelenleg a NYME Faipari Kar Terméktervezési és Gyártástechnológiai Intézetének oktatójaként.

A Lily (Vízililiom) fotel hullámzó vonalaival és lefelé növekvő lábátmérőjével organikus formát idéz (2002)

Vásárhelyi Jánost elsősorban széktervezőként ismerjük. „A szék az összes bútor közül a legösszetettebb igényű – fejti ki egy 1989-es nyilatkozatában –, kívülről térforma, belülről szerkezet. Kompozíció.” Művészi és műszaki alkotás egyben. „Balerina” – mondja máskor, akit tervezője kreativitása hív „életre” – tehetjük hozzá.
Vásárhelyi János sokszínű életútja és eredményei mellett az alkotó, a gondolkodó személyiség rejtelmeibe is bepillantást enged a most megjelent életrajzi összeállítás Tasnádi Attila tollából. Tisztelgés ez a „mester” és a tartalmas életmű előtt, de aki Jánost ismeri, tudja, hogy a komoly eredmények mögött mindig ott van az élettel szemben örök kíváncsi, játékos, kísérletező, és a nehézségeken humorral felülkerekedő ember.
„A bútortervező és belsőépítész, Vásárhelyi János azon művészek közé tartozik, akik a hazai tárgykultúra színvonalának emelésén fáradoznak. A cél érdekében Vásárhelyi tudatosan vállalja a sokak által másodrendűnek tartott gyári tervezőmunkát, amely jellegéből adódóan korlátozza a művész lehetőségeit.
A designer szélsőségekkel és az elitizmussal szembeni tartózkodása mindemellett nem teszi lehetetlenné, hogy alkotása létrehozásakor személyes vonzalmainak és ízlésének is megfeleljen.

Díjak és szakmai elismerések
1982 Formatervezési nívódíj
1986 Formatervezési nívódíj
BNV fejlesztési díj
Kiváló munkáért miniszteri elismerés
1990 Formatervezési nívódíj
1992 Formatervezési nívódíj (megosztva)
Miniszteri dicsérő oklevél
Faipar fejlesztéséért emlékérem
1996 a Veszprémi Tavaszi Tárlat nívódíja
1997 Formatervezési nívódíj Ferenczy Noémi-díj
1998 a veszprémi Gizella-napok nívódíja
BNV-nagydíj
1999 BNV-nagydíj
2002 Formatervezési nívódíj

Tasnádi Attila:
Vásárhelyi János, a bútortervező

A könyv ára: 3000 Ft.

Éppen a személyiség az, ami a designban megtestesülő közcélúságot, demokratizmust a humánum értékeivel is felruházza.
Vásárhelyi János úgy véli, hogy a szellemiségében folyton változó világhoz csak ezt az utat követve lehet alkalmazkodni.
Munkái szériában gyártott termékek, esetükben számolni kell a kereslet-kínálat bonyolult összefüggéseivel is. A formákat a művész szakmai-erkölcsi kvalitásai és kreatív készségei mellett ugyanakkor a honi ipar sokszor korlátozott lehetőségei, a hozzáférhető hazai alapanyagok és technológiák is meghatározzák.”

Tasnádi Attila, idézet a könyv fülszövegéből


A könyv megrendelhető itt


G. K.


Tetszett a cikk?