Ötletes bútorok

Minimalisztikus mosdó a hálóban


Mosdótál pohártartó, törülközőtartó egyetlen sík lapból. A kollekcióba tartozik még egy szék és egy pad is, amelyek „szobainas” funkciót töltenek be

Jannis Ellenberger, bremai designer már a Milánói Bútorszalonon is bemutatta „Private Space” kollekcióját. A könnyed bútorprogram a koncepcióját a régmúltból meríti, amikor minden hálószobában a mosdási lehetőség magától értetődő volt. A kancsó és a lavór a komódon, ebből alakult ki később a kis mosdótál világítással, tükörrel. Talán néhányan kissé idegennek találják, de ezek az „enteriőrök” akkoriban rendkívül praktikusak voltak. A téma újragondolása a kőris és finom Hi-Macs anyagból készült mosdóasztal. A 9 mm-es akril alapanyagból megfelelő formára sikerült hajlítani a mosdó asztallapját, ugyanúgy, ahogyan a kollekcióhoz tartozó szék és pad ülőlapját és támláját. A fehér felülettel élénk kontrasztban áll a világosra lakkozott kőris. A munkával ismét sikerült egy új kapcsolatot teremteni a fürdő és a háló között. Az asztallap érdekessége, hogy egyetlen lapból alakították ki, mégis számos funkciót ellát. Középen a sík lapban idompréselt mosdótál található, hátul a pohártartó, míg oldalt két hosszirányú bevágás a törülközőtartó funkcióját tölti be.


 

Csipeszben


Egy falap két fémállvány közé csíptetve: röviden ennyi az
asztal elve

„A konstrukció olyan egyszerű, amilyen jó” – vélekedik alkotásáról Manuel Welsky, német designer. Az ötlet minden elismerést megérdemel. A nyers fordításban „becsíptetett deszkának” nevezett asztal mindössze egy lapból és két fémállványból áll. Az egyszerű fémkonstrukció alulról megtámaszkodik az asztallapon, felülről pedig a dőlésszögéből adódóan ráfeszül arra, rendkívül jó stabilitást biztosítva ezzel. A fémállvány a csatlakozásoknál be van süllyesztve az asztallapba, így gyakorlatilag nincs zavaró hatással az asztal használóira. Amilyen egyszerű a megoldás, olyan egyszerűen szétszedhető vagy összerakható. Mindenféle szerszám nélkül, csak be kell fordítani a két lábat és lehúzni az asztallapról. A megoldás előnye, hogy összecsukott állapotban jól rakásolható, kicsi a helyigénye. Az asztal a Blickfang 2010-es diákversenyének győztes darabjai közé került. A bemutatott darab egyelőre csak prototípus, lapja tömör tölgyből készült olajozott felületkezeléssel, a fémszerkezet 10 mm vastag laposacél, színes porszórással felületkezelve.



Berúgásbiztos sörpad


A látványos sörpad praktikumához tartozik többek között, hogy a szélén ülő akkor sem borul fel, ha a többiek felállnak

A klasszikus sörsátrak asztalai és padjai ihlették Sebastian Schneider „Franzl” névre keresztelt bútorát. Ahogyan a hagyományos sörpadok, úgy ez is összecsukható, egy sajátos módszerrel. Az egyegy oldalon lévő három láb a lap aljára rögzített alumínium kötőelembe illeszkedik. A padot vagy asztalt felfordítva a látszólag három láb könnyedén kihúzható és összehajtható egyetlen „lécköteggé”.
A képen jól látható, hogy a harmadik láb mindig a külső

oldalon „támaszt”, ennek rendkívül fontos szerepe van, hiszen kiküszöböli azt a megszokott problémát, hogy amikor a többiek felállnak, a pad szélén ülő rögtön felborul.



Asztal, amely fejet hajt előttünk


A bockkick egy asztalbak, amely meghajol
a felhasználó előtt

Egy célzott lépés a lábat helyettesítő bak alsó részére, és az asztallap 10°-ban megdől, így kényelmes helyzetet teremt íráshoz vagy rajzoláshoz. A kötést egy térdízület ihlette. A faelemek egymásra takarnak a hajlatnál, ahogyan egy ízület, az izmokat és inakat ebben az esetben egy gumiheveder helyettesíti. Ez lehetővé teszi, hogy az egész asztalt lesüllyesszük, vagy egy kissé megemelve – miközben a lábak maguktól kiegyenesednek – az eredeti helyzetébe állítsuk.

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 




 

 



Együtt nő a gyerekkel


A lábak egyszerű gumigyűrűkkel pozícionálhatók a kívánt magasságba, 450–720 mm-ig

A Perludi cég fiatal designerekből álló csapata egy állítható lappal készült asztalt fejlesztett. A Caspar névre keresztelt alkotás négy kör keresztmetszetű lábból és egy tömörfából összeépített dobozszerű asztallapból áll. A színes lábak könnyen bedughatók az asztallap furataiba, ahol kaucsukból készült o -gyűrűkkel a kívánság szerinti magasságban fixálhatók. A Casparnál a magasság vagy a lejtés könnyen beálítható, de egyenetlen padlónál sem billeg az asztal, ugyanis az egyik láb a többitől függetlenül is állítható. Ez lehetővé teszi, hogy a gyerekek akár felnőtt korukig használják író- vagy akár barkácsasztalként. Szállításkor a lábak egyszerűen kihúzhatók és elhelyezhetők az asztaltető belsejében. A lucfenyőből készült asztal tömege mindössze 10 kg, mérete 1180x590x720 mm.



Díszvendég: Budapest

Sydney, Isztambul, Varsó, Tokió és Prága után idén Budapest volt a Blickfang díszvendége. Ennek alkalmából a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem szervezésében budapest Corner by MOME név alatt egy 80 m²-es standon 9 magyar márka (15 hazai designer) mutatkozott be a nemzetközi közönség előtt, a vásár tematikájának megfelelően divat, ékszer, kiegészítők, bútor és világítás témakörben. A magas szintű kézműveskultúrát és tervezői tudást képviselő magyar designtárgyak osztatlan sikert és elismerést arattak és számos darab talált vevőre, vagy éppen galeristára, hogy külföldön hirdesse a hazai kreativitás határokon átívelő erejét. A stand rendhagyó installációja szintén nagy sikert hozott.



A MOME standján a hipermarketekben használatos bevásárlókocsikat új kontextusban, mobil prezentációs felületként használták, s tetejükön mutatták be az eladásra szánt designtárgyakat
Ismerős arc az osztrák kiállításokról a hazai bútortervező, Szikszai László, aki másodszor vett részt a kiállításon. Tömörfából készült természetes anyagokkal felületkezelt bútorai egyediséget sugároznak


Mózes Lajos


Tetszett a cikk?