Akadálymentes konyha


A belső hurokvonal a kényelmes elérési távolságot, míg a külső hurokvonal a legnagyobb elérési távolságot jelöli a nők és férfiak esetében

A Ligno Novum kiállítás kísérőrendezvényeként a MABUK (Magyar Bútoripari Klaszter) által megrendezett előadás keretében Macsali Zsolt, a Macsali Kitchen Manufactura képviseletében a konyha tervezése során figyelembe veendő szempontokat, alkalmazható megoldásokat tekintette át.
Egy akadálymentes konyha tervezése előtt mindenképpen kívánatos, hogy néhányszor lássunk kerekes székes egyént életvitel közben, lehetőleg konyhai közegben is. Sőt, tanulságos kipróbálni, mennyire mások a térbeli vi - szonylatok ebből a helyzetből! A tervezés során kitűzött cél, hogy a funkciónak a legtökéletesebben megfeleljen, megközelíthető és elérhető legyen minden berendezési tárgy.

A konyha elrendezése

A konyhát több családtag is használhatja egyidejűleg, akik eltérő képességekkel bírnak, így a legspeciálisabb igényeket is ki kell elégítenie a terveknek. A legjobb erre a célra az U, illetve az L alakú konyhakialakítás. Emellett legyen biztonságos, kényelmes, önálló használatra alkalmas és esztétikus. A méretezések szempontjából igen előnyös, ha ismerjük a használó személyét és méreteit. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor átlagot vegyünk figyelembe. Elsődleges a kerekes székes mozgás helyigénye, és hogy mindent a legrövidebb úton el lehessen érni. Fontos a fordulási sugár ismerete, ami általában 150 cm.

Ajánlott berendezési megoldások

Legyenek térdszabad pultok, kihúzható munkafelületek vagy állítható, illetve gombnyomással irányítható pultasztalok. A térdszabad pultok alatt fiókok nem lehetnek, esetleg görgős-kihúzható tárolórekeszek, egyénre szabottan.
A dugaszolóaljak, távirányító gombok elhelyezése elérhető, biztonságos helyen, a munkapult síkjához közel, esetleg hátlapba süllyesztve ajánlott. A szekrények, polcok, tárolók, ha mód van rá, átlátszó anyagból készüljenek. A legalacsonyabb elem 30–40 cm mélységnél lejjebb ne legyen, és a legmagasabb is 120 cm alatt elhelyezve ideális. Hasznos a süllyeszthető polcok, tárolók alkalmazása, de alul érzékelőgombokkal, hogy semmit ne nyomjanak össze. Alkalmazhatók még vendéglapok, melyek a munkapult alá betolhatók. Az ajtós vagy fiókos szekrények mobilok, húzhatók, guríthatók legyenek. A főzőlapok és a mosogatók alá ne tegyünk semmit, hogy alájuk lehessen gurulni. Az étkezőpult magassága 75–80 cm legyen, vagy erre a magasságra lehessen süllyeszteni. Szag- és páraelszívókból célszerű távvezérlős típust beépíteni, de ennek hiányában a munkapultról kapcsolható is tökéletesen megfelel. Ha külön étkezőhelyiség van, ne legyen ajtó és küszöb közöttük. Előnyös megoldás az ovális étkezőasztal, mivel így nincsenek sarokütközések, és jó a helykihasználás.

Az egyéb fogyatékosságok figyelembevétele


Függőlegesen mozgatható felsőszekrény

Megkülönböztetést kíván az a probléma, hogy a nem kerekes székes, hanem támaszt, botot vagy járó keretet használók csak fél kézzel tudják kezelni a bútorokat.
Külön megoldás szükséges a gyengén látók és vakok konyhabútorainál az érzékelhető vonalvezetésre – esetlegesen az egyes elemeknél, például főzőlap, vizesblokk stb. kiképezhető kidomborodó jelzés, amely tapintással felismerhetően utal a funkcióra. Természetesen a veszélyt jelentő konyhai gépeknél, berendezéseknél (például a tűzhelynél) fontos, hogy a számukra kifejlesztett eszközt vegyék meg, építsék be, ami esetleg hangjelzéssel is figyelmeztet a veszélyes közelségre.

A jövőre nézve az tűnik ideálisnak, ha már az építész vagy a belsőépítész olyan épületeket tervezne, ahol a belső térképzés eleve ezeknek a sajátos követelményeknek a figyelembevételével történne, beleszámítva az elektromos hálózat olyan kiépítését, ahol a dugaszolóaljzatok a megfelelő magasságban helyezkednek el.
Tudomásom szerint fiatal építészek már díjakat is nyertek ilyen tervekkel. Fontosnak tartanám, hogy az érintett szakemberek egymásra találjanak, és ne külön-külön küzdjenek meg azért a célért, hogy legalább a mikrokörnyezet ténylegesen akadálymentes legyen a sérült vagy halmozottan sérült emberek számára.

Macsali Zsolt



A pultok alatt hagyjuk szabadon a helyet, hogy a 


mozgássérült személy a kerekesszékkel a pult alá gurulhasson


Tetszett a cikk?