A professzionális hibajavítás fontossága a faiparban (1. rész) (videóval)

Napjaink feszes piaci helyzetében mindennél fontosabb, hogy versenyképességünk érdekében csökkentsük a rejtett költségeinket. A faiparban a hibajavítás mostohagyerekként van kezelve, mint egy szükséges rossz. Épp ezért nem is szívesen foglalkozunk vele, csak amikor égetően fontos, mert szembe találjuk magunkat egy adott sérüléssel, ami esetleg ellehetetleníti egész munkánk átadását a megrendelőnknek, vagy komplett szériákat küldenek vissza, mert a bútorokon repedések, hibák vannak.
Fél évig tartó sorozatunkban több szegmensből fogjuk átfogóan megvizsgálni a hibajavítást, mert jobban elmélyülve a témában rálátást nyerhetünk, hogy milyen sokrétű területtel állunk szemben és épp ezért milyen sok lehetőség van a gyors és hatékony megoldásra:

  • hibák javítása a bútorgyártásban
  • szállításkor, helyszíni beszereléskor keletkező sérülések
  • hibajavítás felületkezelés előtt és után
  • furnéros, tömörfa-sérülések
  • laminált felületek tipikus sérülései.


Szeretnénk egy teljesebb képet adni, hogy a magyar faipari cégek ezen a területen is felzárkózhassanak az európai cégekhez, és megfelelhessenek a magasabb követelményeknek.
Ebben a fejezetben a faiparban előforduló hibákkal általánosságban fogunk foglalkozni. Alapvetően két csoportra oszthatók: az anyaghibák, valamint a mechanikai sérülések.

Az anyaghibák főként a tömörfa, illetve a furnérozott felületeknél fordulnak elő. A fa természetes hibáit értjük alatta, mint pl. repedések, kieső göcs, gyantatáskák, színhibák. A mechanikai sérülések területe jóval bővebb, mivel ide soroljuk a gyártás folyamán előforduló összes sérülést. Itt leginkább a laminált technológiához kapcsolódik a legtöbb sérülésfajta. Ilyen az élkitöredezés, saroksérülés, felületi benyomódás, furat, csavarhely, lakk sérülése, elszíneződések stb.

Ahhoz, hogy javításunk necsak esztétikailag megfelelő, hanem időtálló is legyen, minden hibánál először meg kell vizsgálni az adott sérülést, figyelembe véve az alapanyagot, valamint a használat során felmerülő igénybevételeket. Teljesen különböző szempontok vannak egy laminált bútor javításánál, mint egy tömörfa ablak külső felületénél.

Nem is hinnénk, hogy milyen eszköztár áll rendelkezésünkre: lágyviaszok, keményviaszok, olvasztható műanyagok, vizes bázisú fatapaszok, kétkomponensű fatapaszok, lágykréták. Azonban alapvető, hogy hiába adott a minőségi javítóanyag, csak akkor érjük el a megfelelő eredményt, ha jól tudjuk használni ezeket az anyagokat.

Erszinger Erik

Videó a Ligno Novumon:


Manufactor Bt.
Tel.:06-20/341-5273.
erszinger@manufactor.at
www.manufactor.at


Tetszett a cikk?