A professzionális hibajavítás fontossága a faiparban (2. rész)

Ez nemcsak azért fontos, hogy gyorsan tudjunk megoldani egy ilyen hibát, hanem azért is, hogy javításunk minősége ne hagyjon kivetni valót maga után. Milyen hibákkal találkozhatunk legtöbbször a gyártás során:

  • tárolásból, mozgatásból eredő élkitörések, lapokon benyomódások, karcok,
  • élzárás, élmarás során keletkező hibák,
  • tömörfánál jelentkező anyaghibák, kieső göcsök, gyantatáskák, száradásból eredő repedések,
  • furnérillesztési hibák,
  • megmunkáláskor keletkező, szerszámok, gépek okozta sérülések.


A felsorolt sérülésfajtáknak sokkal nagyobb százaléka javítható, mint hinnénk, és nem kell cserélni, selejtezni az adott elemet. A hatékony hibajavítás előnye főleg akkor érvényesül, amikor már az összeszerelés fázisában keletkezik sérülés. Nézzük meg közelebbről, hogy a fent felsorolt hibákra mennyiféle alternatívából válogathatunk a tökéletes javítás eléréséhez:

Lágyviaszok
Kizárólag kis felületű sérüléseknél alkalmazhatók, valamint olyan helyeken, ahol biztosan nem lesz kitéve igénybevételnek. Fontos, hogy a lágyviaszt minden esetben kezeljük lakkal, mert különben javításunk nem lesz időtálló!

Füller kréta
Tulajdonságait és használatát tekintve inkább egy zsírkréta, holott anyaga szintén viaszalapú, közepes keménységgel. Tökéletes színfedése miatt kiválóan és gyorsan javíthatók vele a lapon keletkező vékony, de annál bosszantóbb világos felületi karcok. Legyen szó akár lakkozott, akár laminált felületről. Fontos, hogy ez is utókezelést igényel. Speciális Korrektor lakkal a már lakkozott felületen is alkalmazható.

Keményviasz
A legsokoldalúbban használható és legjobb tulajdonságú hibajavító anyag. Tévhit, hogy tömörfát nem viaszozhatunk. Ez azért alakult ki a köztudatban, mert sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a viaszjavítás is tökéletesen felületkezelhető. Ennek az a feltétele, hogy a javítás felületéből egy speciális oldószerrel kivonhatjuk viaszgyantát, így pácolható és lakkozható lesz. Javításunk tökéletessége érdekében necsak a színazonosságra törekedjünk, hanem adjuk vissza az eredeti felület struktúráját is.

Új generációs fatapaszok
Ezek a fatapaszok ötvözik a kétkomponensű tapaszok előnyeit a vizes tapaszokéval, míg az összes hátrányukat kiküszöbölik. Kötés után a keménységük vetekszik a legkeményebb fák keménységével, pácolhatók, lakkozhatók, olajozhatók, kötési idejük gyors. A színek keverhetők egymással. Talán legnagyobb előnyük az összes többi vizes fatapasszal szemben, hogy korlátlan ideig eltarthatók, mivel por alakban kerülnek forgalomba. Ez azt jelenti, hogy a két komponens por alakban össze van keverve, és a felhasználáskor hozzáadott víz maga a katalizátor, amitől a tapasz térhálósan köt ki. Kötési térfogatcsökkenése gyakorlatilag nincs.
Az itt felsorolt alapanyagok csupán a hiba feltöltésére használatosak, de a teljes technológiának részét képezik még a pácok, pácfilcek, festékfilcek, lakkspray-k, lazúrok, de ezekről a későbbi fejezetekben beszélünk bővebben.

Erszinger Erik


Manufactor Bt.
Tel.:06-20/341-5273.
erszinger@manufactor.at
www.manufactor.at


Tetszett a cikk?