A professzionális hibajavítás fontossága a faiparban (5. rész)

Ezeknél a felületeknél – szemben a laminált vagy dekoros felületekkel – a sérüléseket két fő csoportra kell osztanunk:

  • felületkezelés előtt keletkező és
  • felületkezelés közben, illetve után keletkezett sérülések.


A két sérüléstípust igen eltérően lehet javítani. Amíg a felületkezelés előtt legtöbbször valamilyen fatapaszt használunk, addig a felületkezelés után leghatékonyabban keményviasszal orvosolhatók a hibák. Természetes furnéroknál legtöbbször a furnérillesztési hibák eltüntetése jelenti a legnagyobb gondot. Az ilyen hibák esetén sajnos elég nagy mennyiségről beszélünk, mivel általában illesztési hiba vagy préselésnél keletkező zsugorodás az oka. Ilyen esetben jóval hatékonyabb és gyorsabb, ha fatapaszt használunk, ám időmegtakarítás végett nagyon fontos, hogy hogyan javítunk. Az általános technológia, hogy a hosszanti hézagokat spaklival kikenjük, és rögtön síkba húzzuk. Ennek eredménye, hogy a keskeny hézagunk mellett sikeresen szétkenjük a fatapaszt akár több centi szélességben is. Sokkal gyorsabb és jobb megoldás a kifejezetten ilyen hibák javítására fejlesztett tubusos fatapasz, aminek vékony csőrével pontosan a sérülés tölthető fel, minimális melléfolyással. A kinyomott többletanyagot nem simítjuk el, hanem hagyjuk megszáradni, így ha zsugorodik is a tapasz, nem fog a sík alá száradni és nem kell megismételni a tapaszolást.
Felületkezelés után már hatékonyabban alkalmazhatók a keményviaszok, mivel itt már nagyon fontos, hogy eltaláljuk a tökéletes árnyalatot és felületfényességet. Tudom, hogy ilyenkor is előszeretettel nyúl mindenki a lágyviasz után, sajnos. Miért? Mert a lakkozott fafelületek nem homogén árnyalatúak, hanem a beeső fény irányának változására más-más árnyalatot produkálnak, úgymond színjátszók lesznek. Bizonyára többen tapasztalták, hogy egy ilyen felületet szemből javítottak és tökéletesnek tűnt, majd oldalról vagy sötétebb, vagy világosabb volt a javítás és markánsan elkülönült az eredeti felülettől. A furnérozott, ill. tömörfa felületekhez kifejlesztett EFFEKT keményviasz alapvető előnye, hogy a természetes fafelületek „tükrös” színjátékához sokkal jobban idomul. Alapvető különbsége egy homogén keményviaszhoz képest, hogy kissé áttetszőbb és tartalmaz csillámadalékot, ami által sokkal jobban stimulálja a felületre eső fény játékát. Természetesen erre sincs szabály, hogy csak ezt lehetne használni, hiszen egy adott sérülés javítása sok tényezőtől függ, pl. milyen megvilágítás van, milyen a felület fényessége, lakkozott- e, pácolt vagy lazúrozott a felület stb. Viszont lehetőség van az EFFEKT viasz és a hagyományos keményviasz keverésére is a tökéletes árnyalat és fényáteresztés érdekében.
FONTOS! Mint azt már az előző részekben is többször említettem, a viaszozással még nincs kész a javításunk! A síkba dolgozás után meg kell adni a jellegzetes felületet is (erezett, prégelt, nyílt pórusú stb.) majd pácfilccel, erezőfilccel visszaadni az eredeti rajzolatot és ezután fedőlakkal kezelni kell a javításunkat.

Erszinger Erik


Manufactor Bt.
Tel.: 20/341-5273.
www.manufactor.at


Tetszett a cikk?