A professzionális hibajavítás fontossága a faiparban (6. rész)

Mivel a dekoros és laminált felületeknél nincs lehetőség arra, hogy a sérülést esetleg fatapasszal kijavítsuk és újralakkozzuk, felületkezeljük, ezért itt a legtöbb esetben mindenki automatikusan a cserét tartja a legjobb alternatívának. Pedig nem is hinnénk, hogy milyen szinten és milyen minőségben lehet orvosolni a sérüléseket laminált felületeken.
Nem győzöm hangsúlyozni, hogy ez viszont csak akkor lehetséges, ha a professzionális alapanyagok mellett tisztában vagyunk a teljes technológiával. Fontos, hogy felmérjük, hová alkalmazható lágy- és hová keményviasz. Emellett mindig tartsuk szem előtt, hogy a viasz bevitele és elsimítása után még lehetőség van a tökéletes árnyalásra, és feltétlenül kezeljük a javításunkat a javítólakkal, aminek köszönhetően javításunk ellenállóbb lesz a mindennapi használattal és vegyszerekkel szemben.
Kis szélességű, de mély karcok esetében, élfólia mellett, tűszerű benyomódásoknál lágyviaszt használjunk, de a nagyobb felületek esetében ez az anyag csak arra alkalmas, hogy az átadást „túlélje”. Egy-két hét és még rendeltetésszerű használat, takarítás mellett is kijöhet, bekoszolódhat, és árulkodó jelként virít, rontva a gyártó renoméját. Ha szeretnénk, hogy javításunk időtálló és esztétikailag kifogástalan legyen, ne legyünk restek keményviaszt használni, mert megtérül. Lehet, hogy pár perccel tovább tart a javítás, de ha azt vesszük, hogy egy garanciális kiszállást megspórolunk, akkor máris megérte, úgy gondolom.
Sajnálatos észrevételem, hogy Magyarországon még közel sincs olyan kultúrája és szintje a hibák kezelésének a faiparban, mint szerte Európában. Emiatt főként a silány minőségű javítóanyagok forgalmazása és a tájékoztatás hiánya okolható. Személyesen tapasztaltam sok üzletben, hogy a forgalmazott „javítóviaszok” már a dobozban, pulton is koszosan, porosan sorakoztak. És ez sajnos nemcsak a garázsokból átalakított „barkácsboltokban” tapasztalható, hanem nagyobb kereskedelmi cégeknél is.
Remélem, hogy sorozatommal hozzá tudtam járulni ahhoz, hogy többen más szemszögből közelítsék meg a sérülések, hibák kezelését, és valamelyest elkezdjünk felzárkózni e téren Európa más országaihoz, hiszen a versenyképességnek ez is fontos részét képezi.

Erszinger Erik


Manufactor Bt.
Tel.:06-20/341-5273.
erszinger@manufactor.at
www.manufactor.at


Tetszett a cikk?