Gyönyörű magyar

A hat szép székből a hódmezővásárhelyi és a homoródszentmártoni ihletésűek

Mint ahogy már a bemutató meghívója is beharangozta: a Hannabi idei kollekciójában arra keresi a választ, van-e a magyar tárgykultúrának, építészetnek olyan esszenciája, amelyet vissza tudunk adni otthonunk kialakításakor. Mik azok a stílusjegyek, sajátosságok, amitől egy jellegzetes magyar otthon kívánatos, sikkes és kortalan lehet.
A HANNABI alkotói a Design Héten debütáló Gyönyörű magyar nevű kollekciójukkal a régi magyar bútorokhoz és azok hihetetlenül gazdag motívumvilágához nyúlnak vissza.
Leseperték a vastag porréteget az 1800-as évek Magyarországának kecses, légies, tündérkerteket idéző bútordarabjairól, és olyan modern anyagokból gondolták újra azokat, mint a CORIAN®.

Az étkezőasztalból és hat székből álló fa-Corian kombinációjú étkezőgarnitúra Rácz Anikó, a Hannabi dizájnerének fantáziáját és szépérzékét dicséri, amivel a hazai népművészet kincseihez és a magyar bútorgyártás fénykorának maradandó értékeihez nyúlt vissza, mindezt olyan üde és friss formai nyelven, amivel közvetlen utat talál a mai fiatalsághoz (is).
A székek formája a parasztbútorokat idézi, a modern technológiák biztosította kecsesebb és könnyedebb kivitelben.
Különleges meglepetés az anyaghasználat: a natúr tölgy székváz Corian ülő- és hátlappal kombinált. A Woodstock 2000 Bt.-vel való együttműködés eredményeként került a Corian a képbe, amely modern bútorgyártási alapanyagként, univerzális megmunkálhatósága révén nagy szabadságot biztosít a tervező elképzeléseinek. A fekete színű Corian-lapok megmunkálása CNC-gépen marással, illetve lézervágással történt. A székek ülőlapjainak felülete mart a kényelmes ülés érdekében, ugyanehhez járul hozzá a hátlapok megfelelő szögű döntése.
És ami az igazi „gyönyörűség”, a hátlapok mintázata: a hat szék hat különféle magyar tájegységet idéz (balatonfelvidéki, hódmezővásárhelyi, homoródszentmártoni, makói, zelekai és egy ismeretlen eredetű) a hátlapok körvonalai és a támlára gravírozott természeti minták révén.
A mindezekhez szépen illő, hullámos élmarással készülő asztallap teszi teljessé az összhangot.

A Hannabi filozófiájának megfelelően – amely a design, a gyártás és a marketing összehangolt együttműködésére épít –, a garnitúra tervezésénél megfogalmazott – a múlt értékeinek és a modern lehetőségek és igények összehangolásának – szempontjai teljes körűen érvényesülnek a kollekciót bemutató marketingben is (grafika, szöveges ismertető, honlap, szórólap), ami szép reményekkel kecsegtet a hazai és külföldi sikereket tekintve is – a tervek szerint a cég a jövő évi bútorvásáron, Milánóban szeretné bemutatni a nemzetközi designvilág előtt is a „Gyönyörű magyar”-t.


G. K.




Tetszett a cikk?