Vizsgaremek kiállítás

Több budapesti és vidéki szakiskola, illetve közép- és általános iskola tanárai szerveznek ide osztálykirándulást, részben
kedvet csinálni a faipari technikus szakmához, részben különleges, egyedi bútorokat felvonultató, látványos programpontként.
A háromosztálynyi végzős faipari technikus a záró tanév őszi félévében kb. 25–30 oldalas tervdokumentációt készít az általa megálmodott termékről, melynek tervezése előtt az iskola valójában nagyon kevés szempontot határoz meg: a diák mutassa meg rajta, hogy jártas a szakmában, dolgozzon természetes faanyagból vagy használjon furnérozott alkatrészeket. Minél több  klasszikus asztalosszerkezetet alkalmazzon és használjon lehetőség szerint bio felületkezelő anyagokat, olajokat, viaszokat, lakkokat.
A dokumentációban olyan részletes rajzokat és számításokat kell a diáknak készítenie, amely alapján egy bútorüzem teljes biztonsággal le tudja gyártani a terméket akár több ezer darabos szériában is.
A második félévben 10 munkanap (80 óra) áll rendelkezésre az iskola több ezer négyzetméteres, mindennel felszerelt műhelyében, ahol saját kezűleg elkészítheti a vizsgamunkáját.
Az idei tanév több mint 60 vizsgamunkájából a szigorú szakmai zsűri 50-et tartott bemutatásra méltónak.
Természetesen, mint az elmúlt évek mindegyikében, most is készültek egyszerűbb és bonyolultabb, hagyományos és modern, natúr és pácolt, puritán és díszesen faragott bútorok, de többen készítettek intarziával díszített bútort is.
A vizsgamunkák 90 százalékban bútorok, de az idén is készült gyönyörű, homokfúvással különlegessé tett bejárati ajtó vagy egy egzotikus faanyagokat bemutató akusztikus gitár és gitárállvány is.
Az idei év nyerő stílusa az art deco volt, hiszen íróasztal, díszasztal és szekrénykék is készültek a 80-90 évvel ezelőtti divatnak megfelelően. Volt aki még távolabbi vizekre evezett: egy 1785 körüli Hepplewhite intarziás konzolasztal és egy szépen kivitelezett biedermeier vitrin másolata bizonyítja a diákok régi korok iránti tiszteletét, szeretetét.
A kiállítás díszvendége a Mobilia-Artica Kft., amely különleges, egyedi bútoraival, üzletberendezéseivel a világ bármely pontján megállja a helyét, és biztató jövőképet mutat a végzett diákoknak.
Az Európa-szerte dolgozó cég sokoldalú projektmenedzsere az 1997-ben a Kozmában végzett Papszt Gábor.
Mivel az iskolában művészeti képzés is folyik (lakberendező és bútorműves szak), az ezen a területen tanuló diákok évközi és év végi feladatainak, rajzainak, tanulmánymakettjainak, projektfeladatainak bemutatása nagyon hangulatos és színes kiegészítője volt az idei tanév igen gazdag bútorkiállítási anyagának.


Tetszett a cikk?