A Häfele főhadiszállása

Még azoknak is, akik a szakirodalomból, reklámokból betéve ismerik a Häfele szortimentjét, teljesen más hatást kelt enteriőrbe beépítve úgymond "rendszerben" látni a vasalatokat. Nos, a Häfele nagoldi központjában (valamint Németországban még további 4 helyen) megteremtette ezt a lehetőséget. Kialakítottak egy úgynevezett Showroomot, ahová a bútorgyártó asztalosok akár kuncsaftjaikkal is betérhetnek, és valóságos körülmények között megtekinthetik, kipróbálhatják a különféle vasalatokat. A bemutatóteremben a lakóterek szerint tematizált felosztásban berendezett helyiségekben jól látszik, milyen széles manapság a lehetőségek tárháza a bútorgyártásban. Persze nem mellékesen az is leszűrhető, hogy szinte nincs olyan terület, ahol a Häfele ne rendelkezne komplett megoldásokkal. A bemutatótermet körbejárva, rendre követik egymást a különböző helyszínek, életterek, úgymint konyha, háló, gardrób, nappali, fürdő, iroda, de még hajóbelsők kialakítására is kész rendszer adott.
 

Hafele
Hogyan nyithatunk egy ajtót? Jól látható a három nyitási megoldás: az első eltolható, korpusz oldal mellé tolható változat, a második egy felhúzható redőny, a harmadik pedig hagyományos nyílóajtó
 

Hafele
Munka után kikapcsolódás: egymástól függetlenül, elektromosan mozgatható asztallapok. Az egyik lap alatti tárolórészben monitor és billentyűzet, míg a másik alatt a szabadidő, szórakozás "kellékei" találhatók.
 

Hafele
Munkaállomás: lap felhajtva, alatta monitor, oldalt két kihúzható fiók, középen kihúzható ülőalkalmatosság. Mindez 3 másodperc alatt visszazárható a szekrénybe.
 

Hafele
Praktikák: jobbról tv-lift, valamint egy szekrénybe süllyeszthető varrógépasztal, balról egy trükkös ágy, amely felcsukva számítógépasztallá alakul
 

Világítástechnika
Érdemes kiemelni a különféle lámpák, illetve világítási technikák prezentálását. Talán nálunk még kisebb jelentősége van, de Németországban már legalább olyan hozzátartozója a bútornak a világítás, akár egy ajtófront. Ezért különféle terekben szemléltetik a különböző (hideg/meleg) fények látványát, és esztétikai befolyásoló szerepét a helyiségre és a benne lévő bútorokra, tárgyakra. Ezek apró részleteknek tűnnek, azonban, ha összehasonlítjuk ugyanazon fény látványát pl. egy fa- és egy falfelületen, rögtön kitűnik a különbség. Számít, hogy egy fafelületet hideg vagy meleg fénnyel világítanak meg, de ugyanez érvényes egy ékszerekkel teli vitrinre vagy akár egy hentesüzlet pultjának megvilágítására is. A látványszempontok mellett természetesen irodai munkáknál a kellő fényerősség a hangsúlyos.
 

Hafele
Ha szűk a hely: az emelő-tolóajtókat nyitott állapotban sem kell kerülgetni és további előnye, hogy nincs szükség a klasszikus tolóajtóknál alkalmazott átfedésre a két ajtó találkozásánál. Az ajtók mögött belső fiók, fent pedig a kihajtható vállfatartókhoz hasonló elven működő tárolóegységek. Oldalt fiókba beépíthető mosogatógép.
 

Hafele
A fény hatásai: ugyanazon háttérvilágítás látványa fa- és falfelületeken, jól látható eltéréssel
 

Tervezés
Egy nagyon érdekes, újszerű tervezési megoldással is találkozhatunk a bemutatóteremben. Alapjaiban hasonló a hagyományos grafikus felhasználói felülettel rendelkező bútortervező szoftverekhez, csak itt nem egérrel, hanem érintőképernyő segítségével egyszerűen behúzzuk az egyes elemeket a rajztérbe. És ami talán a legérdekesebb, hogy a kész tervet egy projektoron keresztül rögtön 1:1 méretarányban felvetíthetjük a falra, így a vevő odaállhat a virtuális szekrénye elé.
 

Hafele
Fal mögé rejtett szoba: a tv-készülék a fentről elektromosan leereszthető poszter mögé rejthető. Oldalt két lenyitható ágy egymás felett, míg a magasban az ágyneműs szekrény, amely a tartozék létrával könnyen elérhető.
 

Hafele
Az elkészült látványterv 1:1-es méretarányban a falra vetítve
 

Hazai viszonylatban
Sajnos nálunk még ilyen felszereltségű Häfele bemutatóterem nem található, a törekvések viszont megvannak. Az ország 5 Jaf-Holz telephelyén, valamint a Möbel Business Bt., a Lenkei Kft. és az Interexport Kft. boltjaiban a Häfele újgenerációs üzletberendezési rendszere található, valamint számos termékcsoport bemutatófalakon, ill. bútorkorpuszba építve is megtekinthető. Emellett a vasalatok széles spektruma megtekinthető a magyarországi képviselet budapesti irodájában (Váci út 18.).

M. L.


Tetszett a cikk?