Útközben otthon – otthon útközben

Néhány bútoripari beszállító is részt vett mint kiállító, de a látogatók között számos bútorgyártó megfordult. Míg a lakásbútorok gyártásában a tölgy dominál, és a konyháknál most is keresett a fehér, a "gördülő lakóhelyeknél" kicsit más a trend. Az biztos, hogy a tölgy itt is jelen van, de összehasonlítva a korábbiakkal, észrevehetően kevesebb és mindenekelőtt kevésbé rusztikus formában.

Két érdekes megjelenési formája azonban felfedezhető volt. Egyszer mint furnérvariációk, kombinálva vadbőrrel és palával, másrészt mint kezeletlen tömör tölgy. Egységes trendnek nem nevezhető, de a gyümölcsfák kedveltnek tűntek: körte, alma és cseresznye számos helyen feltűnt, de éppúgy a kőris, a szil és a dió, illetve a mahagóni vagy a wenge. A legtöbb gyártónál egyre erősödik a dekorok kínálata. A bútorgyártásban ismert dekoroktól gyakran eltérő, speciális színkollekciói is feltűnnek. Hozzájönnek a speciális anyagmixek, sötét magasfényű felületek kontrasztban a fehér állófalakkal, vagy fordítva. Nem ritkaság a krómlécekkel szegélyezett bőrapplikáció sem.

Ajtók és korpuszok különböző dekorokkal gondoskodnak a kontrasztról. Decens erezett dekorok hangsúlyosak és kontrasztosak a lágy vagy erős uni színekkel szemben. Tény, hogy itt speciális térviszonyokról van szó, és a kis felületek más követelményeket állítanak a dekorképekkel szemben. A klasszikus karaván konyhát – evőeszközös fiókkal és nyílóajtós alsó szekrénnyel – egyre gyakrabban pótolják modern fiókrendszerekkel, amelyek teljes konyhaszélességűek. A nagy értékű vasalatok éppúgy megtalálhatók ebben a szegmensben mint a világítástechnika, ahol a LED-megoldások hódítanak, nyilvánvaló összefüggésben azzal, hogy az akkumulátoros működtetéshez alapfeltétel a csekély áramfogyasztás. Idén 2014. 08. 30–09. 08. között rendezik meg a Caravan Salon kiállítást Düsseldorfban.

Több komfort a lakóautókban

A Häfele cég megannyi más területen, úgy a lakóautók bútoraiban is rendelkezik néhány, speciálisan erre a célra fejlesztett vasalattal. Ilyen például az új felnyíló pánt, amely könnyű ráütődő frontokhoz és takarólapokhoz alkalmazható. Önállóan, felnyíló olló nélkül biztosítja az ajtó felemelését, 1,8 kg súlyig, 15–16 mm vastag és 600x400 mm méretű frontok esetében. Mivel a karavánokban a tér adta lehetőségek korlátozottak, gyakori, hogy a felső szekrények fentről lefelé keskenyednek, ezzel növelve a teret. A frontok ilyenkor általában ívesek, így tehát a pántot is úgy kellett fejleszteni, hogy alkalmas legyen íves frontokhoz. A fő érdekessége: a vasalatban nincs ellenrugó, ami "átugrásakor" zajossá teszi a működést, illetve nyitás vagy zárás közben az ajtó feszülését okozná. Nyitott állapotban a vasalat 95°-os szögben fent tartja az ajtót. A szerelésbarát felnyíló pánt oldal-, illetve magassági irányban pozicionálható.


Tetszett a cikk?