Konyhatrendek 2014

FELÜLETEK
A matt felületek kissé oldják a magasfényű frontok uralmát. A lakályos hatást gyakran sötét vagy majdnem fehér pácolt fafelületekkel, valamint matt üvegekkel érik el. Tömörfa és fautánzatok dominálnak a konyhagyártásban, ez utóbbiak egyre élethűbb látványt keltenek. Csomós hatással és erezettel az egész bútorra kiterjesztik a természetes hatást. A tölgy még mindig a kedvencek közé tartozik, de népszerűek a sötétebb fafajok, zöld vagy fekete színnel kombinálva. A homogén felületek terén még mindig fontos szerepet játszik a fehér, amelynek árnyalatai egyre világosabbak, tisztábbak. A színtónusok közül népszerű a zöld, a curry sárga vagy a rozsdavörös, míg a pasztellszínek leheletnyi romantikát sugároznak. Manapság megrendelésre már a konyhai gépeket is a kívánt színre festik, amely lehet színazonos vagy akár valami szembeötlő szín is.

INTELLIGENS FUNKCIÓK
A tolóajtók egy új trendet hoztak a konyhákba, melyek modern változatai nemcsak ergonomikusak, hanem helytakarékosak is. Lágy futás, hangtalan záródás és teljes hozzáférés a szekrény belső tartalmához, anélkül, hogy az ajtó "útban lenne". De szintén a trendbe illik az ajtók fogantyú nélküli Push open nyitási megoldása. Már standardnak számít a nemzetközi konyhagyártásban az integrált világítás. Az egész bútor megjelenésére nagy hatással vannak a fények, melyek színe és intenzitása is egyre jobban funkcióhoz igazított. Így például más fény kell a főzéshez, mint pl. az étkezőbe. De a klasszikus világítások mellett manapság szinte minden bútorelem kaphat integrált világítást, a polctól a fiókbelsőkön és fafülkéken át, egészen a vállfarúdig.

TERVEZÉS
Az építészeti megoldások még mindig azt az irányzatot erősítik, amely a konyhát a nappali, illetve lakótér felé tolja. Gyakran egységes, szabályos formák gondoskodnak arról, hogy kellő eleganciával jelenjenek meg a frekventált térben. Mint ellentrend, feltűntek a luxuskivitelű design elektromos készülékek, amelyek látványukkal kihívó módon magukra vonják a figyelmet, ugyanakkor működésük egyre halkabb. Lazulnak a klasszikus konyhablokk elrendezések, gyakran rikító színű nyitott polcokkal törik meg a kiterjedt bútorfelületeket. A fogantyú nélküli optika mellett erős irányzat a végigfutó élprofilok alkalmazása.
 

Forrás: Hettich Trendbericht


Tetszett a cikk?