Trendek 2014-ben

Újra divat a fenyő
Jó pár évvel ezelőtt volt már tündöklő időszaka a tűlevelű alapanyagoknak, sikerük a skandináv országokban a mai napig töretlen. Érdekes módon a szomszédos ausztriában is közkedvelt és előszeretettel használt alapanyag Ugyanakkor Németországban a tölgynek eddig nem jelentett konkurenciát. Egyesek szerint 2014- ben újra előtérbe kerülnek a fenyőből készült natúr felületek, bútorok és belsőépítészeti struktúrák esetében egyaránt. Attól azért nem kell félni, hogy az "öreg tölgyet" ledöntik a trónjáról de azért a finom fenyőillatnak sokan örülnek majd.

Vasalatok
A vasalatrendszerek fejlesztése terén mindhárom nagy gyártó (BLUM, Grass, Hettich) egyetértenek abban, hogy továbbra is a fiókrendszerekre fókuszálnak. Még finomabb futású fiókvasalatok, intelligens vasalat rendszerek vásárolhatók majd 2014-ben is. Ezek mellett a fiókbelsők anyaga fog sokat változni. Nem csak a funkciók hanem a felhasznált anyagok minősége terén is. A jövőben még elegánsabb még kifinomultabb lesz a fiókok belső világa.

Beton
Nem sokan gondolták volna pár évvel ezelőtt, hogy a beton ilyen sikereket ér el a belsőépítészeti felületek versenyében. Látszó felületek, különböző zsalukkal kialakított fal, padló, konyhai munkalap, mosdó, mosogató, zuhanytálca készül már betonból. Látszó felületek esetén gyakorlatilag bármilyen színt elő tudnak már előállítani. Rusztikus és modern belső terekhez is könnyen illeszthető ez a sokáig csak az építőiparban használt alapanyag. Azt jósolják, hogy 2014-ben indul csak meg igazán a beton térhódítása a belsőépítészet terén.

Kivetőpánt mint designelem
Korpuszbútorok nélkülözhetetlen velejárója a kivetőpánt. Tudásban, minőségben széles a választék a külcsínnyel eddig kevesebbet törődtek. Úgy tűnik a SAMET a "SoftCor" pántcsaláddal új utakat nyitott ezen a területen. Variálható kis színes pánt takaró elemekkel a kivetőpánt kilépett a vasalatok szürkeségéből, kicsit izgalmassá téve a bútorok belső világát. Valószínűleg a többi gyártó is reagálni fog ezekre az új impulzusokra valami "színes" ötlettel.

Szinkrondekor
Már a hazai felhasználók előtt is ismert alapanyag és technológia a szinkrondekor, amely kezdetben egyoldalas, a tavalyi évtől pedig kétoldalas kivitelben is elérhető. Lényegében a felületi struktúrát tökéletes összhangba hozzák a szín és erezetmintával. Térhódítása talán most kezdődik igazán. Egyre nagyobb az igény a mindkét oldalon szinkrondekorral ellátott laptermékekre. Így térben álló lapok nyitott polcok esetében is alkalmazhatók. A gyakorlati tapasztalatok alapján a Kaindl "Sanremo Tölgy" színe jó kombinációs lehetőséget mutat az uni szinekkel. Egyes vélemények szerint a laminált ajtófrontok forgalmának akár 20-25%-át is kitehetik a szinkrondekorozott felületek egy éven belül nyugat-európában.

Erőteljes színek
Nem kell félni az erős színektől. Citrom, napsárga, aranysárga, narancs, kék, viola, ezek azok a színek amik biztosan ott lesznek a 2014.es palettán. Ezek mellett a fekete-fehér kombináció valamint a natúrfa színek különböző variációi adják majd a fő irányvonalat, és még mindig népszerű az olajzöld, valamint a pasztelzöld különféle árnyalatai. A lényeg a bátorságon van!


Tetszett a cikk?