A színfalak mögött

A projekt több szempontból is precedens értékű. Egyrészt azért, mert az áruházlánc eddig jellemzően osztrák belsőépítészekkel, építészekkel dolgozott együtt, másrészt pedig jó példája annak, hogy hazai kisvállalkozások számára sem vízió egy nagyobb projekt elnyerése, ha megvan a kellő ambíció és kreativitás. Na de nézzük, miről is beszélünk: egy 2000 m2-es élelmiszerüzletről, amelynek teljes belső berendezése és installációi a polcoktól a falakig tökéletesen kidolgozott és tökéletes összhangot alkotó egységekből épülnek fel. Szokatlan, kissé futurisztikus látvány fogadja a betérő vásárlókat, az organikus formák egy cseppkőbarlangra vagy egy borospincére is asszociálhatnak. A polcrendszer és a falburkolatok egybeolvasztása az álmennyezettel, megváltoztatja az arányokat, szellősebb, nagyobb belmagasságú, átlátható tér alakul ki. Figyelemre méltó ahogyan a tervezési elvekkel igazodtak a bevásárlási szokásokhoz. A "to go" büfénél úgy lehet harapnivalót vásárolni, illetve rögtön elfogyasztani, hogy nem kell bemenni a bolt területére.

A "kis kör" azoknak praktikus, akik gyorsan beszaladnak néhány dolgot venni, míg a "nagy kör" a teljes árukészletet érinti, hétvégi nagybevásárláshoz. A belsőépítészet magját két fő alapanyag, fűrészelt tölgy felületű laminált forgácslap és hófehér akril kombinációja adja. A mennyezeten és a falakon ívelő térbeli hullámos formákat tulajdonképpen különböző méretű síklapok távtartókkal egymás mögé sorolásával érték el. Itt több száz különböző méretű és formájú íves alkatrészről beszélünk. Talán a legextrémebb része az installációnak a boros részleg, a mennyezetről "lefolyó" polcrendszer és a középső lamellás bortartó nemcsak a látvány, hanem a tárolókapacitás szempontjából is megfelel az igényeknek. A világításoknál előszeretettel alkalmazták az akril alapanyagokat, amelyek a legszembetűnőbbek a bejárat felől lévő ovális pénztárak feletti lámpákon, úgy tűnnek, mintha az űrből szálltak volna ide.

Erdélyi Linda, LAB5 architects

– Ez egy meghívásos pályázat volt, mégis úgy tudjuk, hogy a korábbi projektekben mindig osztrák építészirodák nyertek, hogyan sikerült megelőzni őket?
– Elengedtük a fantáziánkat, igyekeztünk, hogy megvalósítsuk önmagunkat és valami teljesen egyedit, szokatlant alkossunk, ez bejött. Persze nem hagyhattuk fi gyelmen kívül azt az elvárást, hogy az alapterülethez mérten elegendő polc-, illetve tárolófelületet kellett biztosítani az árukészlet elhelyezéséhez.

– Milyen egyedi szempontoknak kellett megfelelnie a tervnek?
– Az áruházlánc sajátos hangulatú, a többitől kiemelkedő megjelenésű designt akart, amely méltó a cég pozíciójához, pozitív, kényelmes vásárlói környezetet nyújt, mondhatnánk úgy is, hogy az átlagosnál magasabb szintű vásárlási élményt biztosít. Sikerült egy barátságos, játékos, de ugyanakkor könnyen áttekinthető, és kapacitásában is megfelelő kialakítást találnunk. Nagy elismerés a tervünkkel kapcsolatban, hogy az eredeti ötletek 90%-ban megvalósulhattak, és ez érvényes az általunk választott színekre, formákra, alapanyagokra, világítási megoldásokra egyaránt.


Horváth Attila és Sarkadi Péter, EnterTeam Kft.

– Nehéz bekerülni, nagy a kockázat, akár bele is lehet bukni, de "pénzes meló" – ez az általános megítélés, ha valaki multiknak dolgozik. Szerintetek mi a valóság?
– Azért ennyire nem kell szélsőségekben gondolkodni, mondhatnánk, valahol félúton van az igazság. Nem ez az első ilyen jellegű munkánk, csináltunk már bankfi ókot, üzletberendezéseket, valamint a szóban forgó Spar üzletet, de eddig kedvezőek a tapasztalataink.

– Nem vagytok teljesen ismeretlenek a szakmában, számos újságcikkben szerepeltetek már munkáitok kapcsán. Számított ez a projekt elnyerésében?
– Természetesen igen, de emögött komoly munka van. Az egyedi asztalosmunkák mellett már a kezdetektől foglalkoztunk designbútorok tervezésével, ami a hobbink és a szenvedélyünk is egyben. Részt vettünk több kiállításon, közülük kiemelhetjük a "Made in Hungary" összeállítást, de a budapesti "Designhét"-nek is rendszeres tagjai vagyunk. Sokszor egy apró ötlet is a vártnál nagyobb sikert hozhat. Amikor például az egyik évben a Designhéten fából csiszolt kavicsot készíthettek nálunk a látogatók, szabályos tolongás alakult ki a műhelyünkben. Egyébként korábban a LAB5 irodával is dolgoztunk már együtt.

– Milyen ismérveknek kell megfelelnie annak, aki nagyobb projektben akar részt venni?
– Azzal nyilván nem mondunk újat, hogy az ár és a vállalási határidő a két legfontosabb tényező az elbírálást illetően. Aztán természetesen jönnek a referenciák és a pályázat műszaki tartalma. Rendelkezni kell megfelelő fi nanszírozási háttérrel is, mivel 60–90 napos fi zetési határidővel lehet számolni a munka átadásától számítva. Mivel a Spar esetében egy komplex építészeti kivitelezésről volt szó, alvállalkozóként csatlakoztunk be a belsőépítészeti munkákkal.

Mózes Lajos


Tetszett a cikk?