Asztalosok a kádban

Az idő rövidsége miatt nem tudtuk teljes alapossággal feltérképezni ezeket a pavilonokat, de annyi energia azért jutott hogy körbenézzünk és nyomot hagyjon bennünk, aztán papírra vessük az ott látottakat. Ha a konyha ipari területnek számít a lakáson belül, akkor a fürdő „fokozottan veszélyes”. Ráadásul nem könnyű tervezői feladat, hiszen kis helyre kell praktikus bútorokat gyártani. Igazodni a szaniterekhez, ismerni az épületgépészeti megoldásokat, világítástechnikai trükköket és a legmodernebb anyagokat. Olyan anyagokat, amelyek bírják a párát, a vizet, adott esetben a hőt. Szóval idehaza nem nagyon jut el az asztalos a fürdőszobáig. Pedig rendkívül izgalmas terület, nemcsak azért, mert iszonyú innovatív szakterületek kapcsolódnak hozzá, hanem azért is, mert az utóbbi évtizedben a designerek is megtalálták maguknak ezt a terepet. Izgalmas kisbútorokat tervezni, modern anyagokat használni egyszerűen jó. Összeszedtünk néhány finomságot, hátha kedvet kapnak a magyar asztalosok is.

Ólajtó
Az olaszok talán az úttörői annak az irányzatnak ,miszerint használjunk egyszer már felhasznált rusztikus anyagokat, vagy csak olyannak tűnő faanyagot. Pláne, ha ezt a struktúrát kontrasztba állítjuk egy más típusú felülettel. Megjelenik ez a fajta koncepció a fürdőszobában is. A Zero 20 esetében is az acél hajlított korpusz egy hatalmas ólajtószerű rusztikus fenyőfrontot kapott. Nem törődve a gyantatáskákkal.

Könyvtár a kádban
A minimál design és a maximális helykihasználás elve vezérelhette a tervezőket, amikor megalkották a JOY kollekcióhoz tartozó fürdőkádat. Manapság nem divat közvetlen a fal mellé elhelyezni és a lehető legjobban elrejteni az oldalát. A modern lakásokban már inkább a fürdőszoba közepére, vagy távolabb a faltól helyezik el ezeket a „bútordarabbá” fejlődött eszközöket. Nem is csoda, ugyanis az olasz designerek igyekeznek minél látványosabbá, a fürdőszoba egyik díszévé varázsolni ezeket. Az Arlex formatervezői is hasonló elveket vallanak, jól látszik ez azon is, hogy a kád oldalába még egyfajta tárolórendszert is beépítettek, különböző méretű és formájú polcok és szekrények használatával. Az ízlésesen kialakított polcokon elhelyezhetők a törölközők, könyvek, fürdősók, vagy bármi, ami elengedhetetlen számunkra a fürdőkád körül.

„Fa képnél” hagyás
A szépen összeforgatott teríték mintegy festmény díszítheti a szerencsés vásárló fürdőszobáját. A 16 egyforma kiosztású ajtó tökéletesen fedi a kis korpuszok tartalmát. Egyrészt azért jó, mert nem látszik a rendetlenség, másrészt minden reggel egy kis memóriajátékkal vagyunk kénytelenek indítani a napot. Hol a borotva, hol a fogkefe..? A nálunk megszokott steril, a mennyezetig kicsempézett fürdőszobákban üde színfolt lehet egy ilyen gondolatú tárolóbútor.

Tölgy és üveg!
Letisztult formák és néhány finom megoldás jellemzi ezt a fürdőszobabútort. Az ajtófrontokról lehagyták a fogantyúkat, és egy aszimmetrikus marással oldották meg ezt a feladatot. A fehérre fújt MDF-frontokhoz szépen illeszkedik a tejüvegszerű fedőlap. Emellé passzították a brutális olajozott tölgypultot. És itt megáll a tudomány. Tömörfa, vagy svartni, vagy mindkettő, vagy? Létező megoldás, hogy a fűrészárut felszeletelik, a szükséges hibákat kiejtik, majd táblásítják. Ezt követően körbe! svartnizzák (a bütüt is). Most akkor tömörfa vagy nem tömörfa?

Al Capone fürdőszobája
Az antoniolupi kollekciója egyfajta visszatérés a gyökerekhez, a meleg és lágy formákhoz. A formák és a stílusok változtak az utóbbi időben, de az ’50-es évek meghatározó formavilága ismét fellelhető ezekben a bútordarabokban. A kollekciót kétségkívül a múlt inspirálta, de Roberto Lazzeroni tervező nagyszerűen alkotta meg, a kortárs design követelmények figyelembevételével.

Túlfolyó
Fából kádat készíteni nem új keletű dolog. Most nem arra gondolok, hogy nagyanyáink is fürödtek már dézsában, hanem azokra a kísérletekre, amikor designer palánták megvilágosodnak és fából készítenek kádat. Na, de vannak azért formailag és technikailag is egészen biztató megoldások, amelyek túlmutatnak a kísérletezés szintjén. A most bemutatott darab egyszerű, szép formája és tökéletes kialakítása mellett finom kis poént is megenged magának. A csatornarendszertől független túlfolyót.

Titokzatos doboz
Ahogy a neve is jelzi: rejtett (Hidden). Na, de mit is rejthet ez a titokzatos kis fadoboz, ami a régi kalózhajók bútorzatának egy részére emlékeztet? Egy jól működő mini fürdőszobát! A mosdó Corianból készült, a csap rozsdamentes acél. A dobozban van egy tükör is, nagyítós résszel és egy fiók, amelyben csak apróságok férnek el. Amikor zárva van, a Hidden egy elegáns fadobozzá változik. Anyaga hőkezelt fa. A tervezők környezettudatossága észrevehető, ugyanis a felhasznált faanyag kizárólag olyan erdőkből származik, amelyek különben is kivágásra vannak ítélve.

A rejtett fürdőszoba
Érdekes ötlet, hogy vörösfenyő lécekkel rejtsük el a mosdót, a WC-t és a zuhanyzót. A WC-n természetesen csak díszítő szerepe van a faburkolatnak. Ennek a megoldásnak köszönhetően gyakorlatilag egy dizájnos polcrendszernek tűnhetnek a fürdőszoba berendezései. A kérdés már csak az, hogy mennyire higiénikus? A faburkolatok felhajthatók, ezzel is könnyebbé válik az alattuk rejtőzködő szaniterek tisztítása. A felületkezelésnek köszönhetően könnyen tisztán tartható a fa is, de ezzel valószínűleg nem sok mindenkit sikerült még meggyőzni. Az biztos, hogy egyedi találmány, és nagyon jól néz ki.

Kompakt Box
Ennek a kompakt méretű fürdőszobaszekrénynek, melynek különleges ajtómegoldása ad igazi fazont, az ajtó és a korpusz oldalsó elemei is túlfutnak a szekrényke tetején. Az ajtó ’L’ alakban van összeépítve, így nyitáskor érdekes hatást kelt, megtörik a szokásos ajtó-korpusz viszonyt. A mosdótál készülhet üvegből vagy Corianból, a tükörbe integrált kis polcocska festett acél.


Tetszett a cikk?