Volt egy asztal meg egy szék…

4 másodperc alatt 0-ról 100-ra
A Team7 minden évben előrukkol valami pazar dologgal. A flay étkezőasztal fix kivitelben már létezett, és letaglózott minket a diófa és bőr perverz luxusával. Azt gondoltuk, ezt nem lehet tovább fokozni, de lehet. Elkészült a kihúzható nagyobbítható kivitel. A vendéglapot mozgató mechanika nem igényel különösebb segítséget, egyszerűen csak szét kell húzni az asztallapokat és minden megy magától. 4 másodperc alatt egy méterrel növelhetjük meg az asztal felületét. A vasalat fejlesztése közel 50 millió forintba és nem kevés időbe került az ausztriai cégnek. A bőrrel kárpitozott káva és a csepp keresztmetszetű lábak finoman retrós hangulatot adnak az amúgy hétféle fafajból is rendelhető luxusbútornak. A káva egyébként, mint ahogy a képen is látszik, készülhet tömör dióból is. Az asztal kihúzható változatának induló ára ca. 2 millió forint.

A fák koronája ihlette
Már a „reddot 2014” díját is elnyerte a Team7 „treeO” nevű új kisasztala. Az egyszerűségében tökéletes vonalvezetésű, háromlábú kisasztal formáját valóban a természet ihlette: a tervezők a három lábban három égbe nyúló vékony faágat formáztak meg, melyek végül középen egyesülnek, és tartják maguk fölé koronaként a szintén tömörfából, esetleg márványból készült tetőlapot. A középen hagyott nyílás látni engedi a lábakat egyesítő elegáns fakötést, és egyúttal fogást is ad a könnyen mozgatható asztalkának. Akár elegáns dióból vagy erős tölgyfából készül, egymagában vagy csoportba rendezve használjuk, két praktikus magassága és mobilitása a lakás kiváló kiegészítő darabjává teszi.

Stabil alapokon
Ugyancsak a kemény poliuretánhabból gyártott termékek táborát erősíti az MDF Italia „Flow” székkollekciója. Könnyed vonalvezetés, egyszerű formák jellemzik ezeket a bútordarabokat, amelyek kiváló díszítőelemei lehetnek a lakásnak, az irodának vagy az egyéb közösségi tereknek. A szék mellé asztal is jár… Erről is gondoskodik az olasz gyártó, méghozzá Rock Table elnevezésű asztalaival. A robusztus betonalapból emelkedik ki az asztallap, szinte lebeg felette. Beigazolódni látszik a tény, hogy 2014 a különleges színek és formák éve, a tervezők nem riadnak vissza az extrém kombinációktól sem az anyagválasztás terén.

Kézműves bútorok
A Zilio A&C egy családi vállalkozás, 60 éves múlttal. Nagyszerűen ötvözik a kézművesség hagyományait a modern technológiával. Az ő kezük munkáját dícsérik a Ro és a Sta székkollekciók. A Ro egy luxuskategóriába sorolható étkezőszék. A kartámasz és a háttámla egy darab fából készül, melynek formai kialakításához a hagyományos gőzöléses hajlítási technológiát alkalmazzák. A Sta egy modern és sokoldalú szék, inkább mindennapos használatra tervezve. A kávézóktól kezdve az éttermeken át a nyilvános helyekig, mindenhol jól mutathat. A lábak anyaga szintén tömör bükk, az ülőlap azonban itt már rétegelt lemezből készül.

Egyszerűen modern
Letisztult olasz vonalvezetés, egy szingapúri designer, Soo Chan ötletei alapján. Röviden így jellemezhető ez a karosszékkollekció. A visszafogott elegancián és a különlegesen kidolgozott részleteken azonnal megakadt a szemünk. A keret tölgyfából készül, míg az ülő részhez 3 anyagot használnak: szövetet, bőrt vagy műbőrt, a megrendelő igényeinek megfelelően. A híres külföldi tervezőkkel való együttműködés eredményeként egy olyan kollekciót sikerült kidolgozni a Poliform-nak, amelynek elemei tökéletesen beilleszkednek akár egy modern, akár egy régebbi stílusú lakás bútorai közé is.

Kényelmes elegancia
A divat világában manapság használatos „effortless style”, magyarul talán kényelmes vagy könnyed eleganciának fordítható stílusirány fejezi ki leginkább a Flexiform 2014- es kollekciójának hangulatát. Nemes kifejezésmód szuperfinom ízléssel párosulva, kis luxussal fűszerezve, de mindig csak diszkréten. Mindez igaz a termékek felületképzésére, a felhasznált anyagokra, szövetekre, színekre. Új termék a kínálatban a Barchetta étkezőszék, félkör formájú, finoman kidolgozott faszerkezetű, mahagónivázzal, kényelmes, bőrrel vagy szövettel kárpitozott magas üléssel. Szintén figyelemre méltó a már befutott A.B.C. fotel újragondolt változata A.B.C.D. néven, amely a technikai módosításoknak és a fém kartámasz elhagyásának köszönhetően igazán harmonikus tömegű, modern darab lett. A beépített vasalat révén két állásban használható, az ülőhelyzetből az ülés előre csúsztatható a támla egyidejű dőlése mellett. Külön érdekessége a szabadon álló kis fejpárna, amelyet egy ellensúly tart.

Csüccs!
A természetes faanyag rajongóinak kedveskedett idén is a tömörfa-felhasználásáról közismert olasz Riva bútorgyártó cég egyedi faülőkéinek ötletes bemutatásával a stand külső falán és további termékújdonságaival az impozáns stand belső területén. Az ülőkék neves designerek (az olaszokon kívül pl. Karim Rashid) alkotásai, melyek sok esetben az élet más területein megszokott tárgyakat, formákat ültetnek át az ülőalkalmatosság funkciójára. Láthattunk itt dobókockát, ceruzahegyezőt, klasszikus fa ruhacsipeszt, virágkelyhet, menetes faorsót, tejeskannát, hordót vagy sótartó formát is. Jellemzően illatos tömör cédrusfából készültek, ami még vonzóbbá tette az összeállítást a látogatók számára. A termékújdonságok közül emeljük ki a „Pan” asztalt, mely miközben a cég hagyományaihoz hűen továbbviszi a tömörfa vonalat és a klasszikus fa keretszerkezetre építi a lábmegoldást, a finom formaképzéssel mégis egy új csavart visz a tömörfa bútorok világába, az arányok harmóniájával és a részletek kidolgozottságával eleganciát és sallangmentes modernitást sugároz.

Maszkulin home office
Sok felesleges szó, amiből semmit sem érteni, viszont menő. Szóval ez egy férfias megoldás volt a stuttgarti székhelyű Ippolito Fleitz Group-tól. A mai kor igényeihez igazított íróasztal, amit mostanság home office-nak szokás nevezni. A „Pegasus Home Desk” azon kívül, hogy valóban helye van benne minden trendi kütyünek és formailag is a helyén van, számos új megoldást hordoz. A bőr magas szintű profi megmunkálása, és egy egészen egyedi formai megoldás teszi igazán különlegessé. A korpusz középen egy fiókot és jobbról-balról pedig egy-egy kis tárolórekeszt rejt. A fiókok és a korpusz HLP multiplex lapból készült, az előlap lehet rozsdamentes acél vagy tömör diófa. A bőrfelület perforációja nemcsak optikai tuning, hanem a kellő szellőzésnél, illetve a hűtésben is szerepet játszik. Az Ipad, Iphone helyét egy „egyszerű stancolással alakították ki.” És végül jöjjön az igazi attrakció, a két oldalsó rekeszt fedő bőr fedlap egyszerűen felhajtható, illetve lehajtható. A stabil rögzítést segíti a korpuszba, illetve a bőrfelületbe épített mágnes.

Vissza a jövőbe
A Tonon 30 évvel ezelőtt már bemutatott egy székkollekciót Jonathan néven a milánói bútorszalonon, Paolo Nava tervezésében. Ennek a reinkarnációjából született a „Jonathan 30” kollekció, amelyet stílusosan szintén a szalonon mutattak be a nagyközönségnek. Az eredeti modellekhez képest a formákon egy kicsit változtattak, a mai trendeknek megfelelően. A lábak fekete dióból vagy tölgyből készülnek, míg az ovális önhordó alumíniumszerkezet (nagy fa) kemény habbal van bélelve, és ez képezi az ülőfelületet. Az olasz gyártó szintén érdekes termékei az „Up” kollekció székei, innovatív és organikus formájukkal. Az ülőfelületet itt is a Jonathan- kollekcióhoz hasonlóan egy Freeform-nak nevezett kemény habból alakítják ki, amelynek egyhangúságát fa „karfákkal” igyekeznek megtörni. Ezek a fakiegészítők teszik csak igazán mutatóssá a szerkezetet.

Farácsos héjszerkezet üveglap alatt
„Ki mondta, hogy az asztal egy sík tetőlap négy lábbal? …hogy egy asztal nem gondolkodtathat el? …hogy egy asztalnak nem lehet két élete: a tetőlap fölött és alatt? …hogy mára már minden asztalt feltaláltak? …hogy egy asztal nem állhat 24 alkatrészből, 40 csomóponttal?” Mario Bellini designer
A Meritalia cég Opera asztalának karakterét térbeli íves, rácsos faszerkezete adja, ami az üvegtető alatt kiválóan érvényesülve egyedi élményt nyújt akár étkezőasztalként, akár a nappaliban funkcionálva. Többféle lábszerkezettel és többféle méretben kínálják, lehet ovális (290x180 cm vagy 250x155 cm) vagy kör (átmérő: 160 cm) alakú is.

Üdvözlettel Dániából!
A dán design megkerülhetetlen, ha székekről van szó. Elsősorban a mesterek, Arne Jacobsen és Hans J Wegner tették magasra a lécet, de van valami nagyon finom íz, amit a dán formatervezők tudnak csak. Egyrészt anyaghasználatban, formavilágban olyan „dános” – milyen lenne más –, és van humoruk. Ennek ékes példája a NORR11 nevű formáció. Verner Panton dán designer 1974-ben Németországban készítette el a Rosenthal Studio részére azt a pihenőszéket, amit most újra elővettek és elkészítettek. A tény, miszerint egy tervező régebbi munkáját felelevenítik, már önmagában is dicséretes. Diszkréten nyúltak a Rocing Chair nevű relaxbútorhoz. Míg korábban ennek plasztik változata is létezett, most tömörfa és bőr kombinációjával dobták piacra. A bútor nagyon vagány, bár kényelmi szempontból szerintem hagy némi kívánnivalót. A cég standjának másik látványossága, mondjuk úgy, hogy a humor része a japán Takeshi Sawada bambiszéke volt. A masszív lábakon álló kis gyerekszék már korábban szerepelt Milánóban a szatelit kiállítás keretén belül 2012-ben. A fiatal tervezők börzéjén ezek szerint többen felfigyeltek a japán tervező munkáira. Akinek egyébként nemcsak szarvas, hanem tehén és kecske is szerepel a repertoárjában!


Tetszett a cikk?