Eurocucina

Veneta Cucine

Sokan emlékszünk nagyanyáink kredencére, elfért benne minden, ami anno a konyhába kellett. Szerkezetileg hasonló felépítésű ez a tálaló. Anyaghasználata első ránézésre pazarlónak tűnik, de később kiderült, hogy mire föl ez a masszív megközelítés. Lássuk tehát. A korpusz itt is két részből áll, az alsó egy kicsit nagyobb, de mindegyiken két ajtó található. Az egész bútor natúr tölgy, kissé fehérített olaj felületkezeléssel.

Az ajtók nagyon szép sarokpántokon fordulnak. Az alsó korpusz három „fiókot” rejt. És itt jön a masszív megoldások indoklása: a három kihúzható felület márványborítást kapott. Egyrészt vagány, másrészt könnyen tisztítható, harmadrészt baromi nehéz. Az ajtók csukódása szintén a kredencekről ismert formai kialakítás. Az ajtók belső oldalán jól látszik, hogy a füllungok kön nyítésével nem igazán bajlódtak, gyakorlatilag meghagyták a keret vastagságában.

A felső korpusz kialakítása hasonló, kivéve, hogy itt az ajtóknál és az oldalelemeknél üvegbetétet használtak, némiképp könnyítve a bútor „tömegén”. Hiánypótló bútordarab lehetne, ha nem is ezzel a merész anyaghasználattal. Mert idehaza, ha valaki épít egy hagyományos házat (direkt nem parasztházat írtam!), vagy vesz egy régi tálalót és újítgatja, vagy vesz valami nagyon csúnyára sárguló fenyőbútort, de, hogy tölgyből, kőrisből, hovatovább valami gyümölcsfából készült, egészséges arányú tálalót nem talál, az biztos.

Riva Cambusa Cook

Kompakt konyha a Rivától, ami egy kis piknikkosár utáni érzést is hordoz. Ez a multifunkciós tálaló számos lehetőséget kínál, hiszen olyan opciókkal kérhetjük, amivel csak akarjuk. Innentől kerülhet menedzserirodába, borozóba, étterembe, konyhába. Az elvárt funkciók határozzák meg a belső tér kialakítását. A konyhai változatba gyönyörűen illeszkedik a belső tér anyaghasználata a Riva gondolatiságához.

Minél több természetes anyag ott is, ahová mások műanyagot tennénk. Így a tálaló pohártartói és az edénytartók is tömörfából készültek. A szekrény anyaga szintén masszív fa, a tárolófunkcióval felruházott ajtók finom mozgását a rejtett ajtópántok biztosítják. Már ezek látványa is lenyűgöző, masszív hatást kelt. A fiókok itt is egyenes fogazással épültek. Az ajtók nyitásakor halogénvilágítás fogad minket. Jelen pillanatban tölgyből és dióból választhatunk, már ami a faanyagkínálatot illeti.

Valcucine

A bevezetőben megfogalmazott szempontok mindegyikének megfelel szerkesztőségünk egyik kedvenc cége, a Valcucine. Évek óta figyeljük a munkáikat és valahogy úgy tűnik, hogy mindig sikerült nekik mást csinálni, mint a nagy átlagnak. Jó érzékkel vegyítik az egészséges ökoszemléletet, az új anyagok beépítését és a tradicionális, kézműves technikákat. Konyháik több irányvonalat képviselnek, de mindannyinál meghatározó vagy az anyag vagy egy tradicionális technológia, üveg, fém, fa, intarzia, fafaragás stb. Az idei stand egyik központi alkotása egy, a kézműves hagyományokat szépen képviselő konyha volt.

Az alsó szekrények speciális üvegfrontokat kaptak. Ez egyrészről rendkívül elegáns és tiszta megoldás, másrészt diszkrét, és hagyja érvényesülni a tömörfából készült tárolóelemeket. A Valcucine volt az elsők között volt, aki rájött, hogy a 60 cmes munkalapmélység mögött van még egy minimum 20–25 cm-es hasznos tér, ahová olyan funkcionális dolgokat lehet elhelyezni, ami a konyha komfortértékét a többszörösére növeli. Esetünkben egy, az olaszok által igen csak kedvelt n yitott tárolórendszert építettek fel. Itt minden technikai eszköznek és kis tárolórekesznek biztosítanak helyet. A tárolórendszer váza és legtöbb eleme tömör fából készül t, látható átmenő csapozással. A fiókok egyenesfogazással készültek, és nem használnak fiókvasalatokat! Egyedül a kibillenthető kenyértartó mögött volt egy kis tompító vasalat. Ez is fontos része a Valcucine filozófiájának, nevezetesen, hogy a slow design a bútor minden elemében jelen le - gyen. Alacsony energiaigényű megoldások, ha nincs vasalat, akkor nem kell annyi vasalatot gyártani… A pult mögötti „vályúk” variálható rendszert rejtenek, ahová az elektromos csatlakozók, kis tárolórekeszek kerülhetnek. A bútorcsalád fontos eleme a szintén tömörfából készült „tálaló”, ami inkább egy elegáns stelázsi. A konyhánál fellelhető formai elemek itt is visszaköszönnek.

Team7 loft

A cég idén 50 éves jubileumát ünnepli, ennek apropóján egy korábban már nagy sikereket megélt bútorcsaládjukat gondolták újra. Önmagában egyébként a jubileum nem lenne elég indok, de úgy tűnik, hogy elsősorban a németországi piac újra a rusztikusabb, nyitottabb és legfőképpen a tapintható fa irányába orientálódik. Esetünkben ez azt jelenti, hogy rusztikus felületű frontokat látunk, csomókkal, kieső göcsökkel, melyek helyét speciális, nagy keménységű viasszal pótolják. Nyitott tárolók, polcok, a sarkokon látható csapolások.

Ugyanakkor maradt a legmodernebb csúcs konyhatechnika, és a professzionális olaj felületkezelés. A konyha elengedhetetlen tartozéka a nagyméretű vágótőke, ami nemcsak vagány, de hasznos is. A loft egyébként tölgy és dió változatban kapható. Ami a rusztikus anyagokat illeti, annyit még elárulnánk, hogy hamarosan a boltokba kerül a cubus nappali, ahol is a frontokhoz Velencéből beszerzett kikötői cölöpök feldolgozásából nyerik az alapanyagot…, majd megírjuk!


Tetszett a cikk?