Konyhatrendek 2015

VEGETÁRIÁNUS KONYHA

Inkább úgy mondhatnánk, konyha vegetáriánusoknak. A Vooking névre hallgató fejlesztés a "Vegetarian Cooking" szóból ered, melyet egy több szakma képviselőiből álló csapat – szakácsok karöltve asztalosokkal – tervezett. Először is arra a kérdésre vizsgálták meg a választ, a vegetáriánus főzéshez szükségeltetik-e, hogy a konyha eltérjen az átlagostól? A válasz egy új konyhadesign, a Vooking konyha. Miben tér el a klasszikus konyhadizájntól? Íme néhány példa: a vegetáriánus konyhában több élelmiszert kell mosni és tisztítani. Ezért van kétmedencés mosogató, kiegészítve a modulárisan variálható peremzónával. A képen például éppen csíráztatásra szolgáló adapterrel. Tehát középpontban állnak a gabonák és magvak, ezért egy beépített mérleg is rendelkezésre áll a porciózáshoz. A beépített őrlőkészülék a gabonák előkészítéséhez ugyanolyan eleme a bútornak, mint a hagyományos esetben a konyhai hulladékdaráló. A friss fűszereket és gyógynövényeket rejtő belső "növényfarm" éppúgy része a vegetáriánus konyhának, mint egy klasszikus hűtő. A Vookingkoncepciót először a Living Kitchen kiállításon mutatták be.

KAMÉLEON KONYHA

A Zeyko cég egy különleges megjelenésű konyhát prezentált. Első ránézésre kissé kőkorszakinak tűnik, azonban, ha jobban szemügyre vesszük, láthatjuk a gondos kezek munkáját. A bútor teljes felületét kézzel simított beton fedi. Ez a bezárt állapot. Azonban ahogy használatra kerül, rögtön megváltoztatja a színét. Az eltolható borítófront mögött egy jól felszerelt konyha rejtőzik, hivalkodó sárga színben. Megtalálható itt mosogató, beépíthető készülékek és természetesen tárolásra szolgáló ajtós szekrények is. A konyhasziget szintén hasonló változáson megy keresztül gombnyomásra. A pult középső magrésze ugyanis kiemelkedik, és előtűnik belőle egyik oldalon egy fűszerpolc, míg a másikon egy nagyméretű tévéképernyő. Ez szintén a nappali és konyha összemosását célzó irányzatot erősíti, amelyben a konyhasziget a közösségi zóna központja. A falirész tündöklő, belső fénye még jobban hangsúlyozza a kontrasztot a csukott és a zárt állapot között.

AZ ÚJ POGGENPOHL KONYHA

A Porsche Design Stúdióval való együttműködés nem új keletű a Poggenpohl cég számára. Ráadásul a kooperáció nyomán készült konyhák nemcsak pillanatnyi szenzációértékűek, hanem, ha lehet így fogalmazni, időtálló designt képviselnek. A legújabb fejlesztés a P'7350-es konyha a kölni kiállításról megjelent számos összefoglalóban szerepel. Míg az ezt megelőző modellnél a vízszintes karakter dominált, ennél a konyhánál a vízszintes és függőleges vonalak egyaránt érvényesülnek. A frontok, korpuszélek és munkalapok vastagságának változása hangsúlyos vonalas karaktert ad a bútornak, ahol a szimmetria egyáltalán nem zavaró. A filigrán formákat a gérbe vágott élek találkoztatásával oldották meg. Igazi luxuskonyhát láthatunk, drága anyagokból, profi kivitelezéssel, ami megjelenése óta számos díjat nyert. A függőleges alu. korpuszélek hangsúlyosan tagolják, ugyanakkor mégis összekapcsolják az egyes bútorelemeket. A konyha és az étkező között kiegészítő elemként megjelenik egy üveg térelválasztó, amely megvédi az asztalfelületet úgy, hogy a belátást nem befolyásolja. A fekete matt felülettel lágy összhangban áll az új-zélandi fenyő asztallap.

ÖSSZEHAJTHATÓ KONYHA

A főzőfülke régről ismert fogalom, amely alatt a szűk lakótérbe készült, gyakran ajtó mögé csukható kompakt konyhákat értjük. Általában mindennel fel vannak szerelve, ami egy normál konyha tartozéka, valamiféle integrált megoldással (pl. mosogatóval egybeépített főzőlap stb.). A horvát Dizzkoncept cég pia elnevezésű konyhája is tudja ezeket a funkciókat, de egyéb opciókkal is felszerelhető, például csukott állapotban az ajtón elhelyezett tv-képernyővel nappalibútor szerepet is betölt. Az egész bútor egy nagyméretű polcrendszer egyik eleme, csukott állapotban be is illeszkedik ebbe a környezetbe. Kinyitva előtűnik a konyhabútor, amelynek belső részében a szokásos egységeket (beépített készülékek, mosogató, edénytartó szekrények stb.) helyezték el, ám itt az ajtók is komoly szerepet kapnak. Ugyanis ezeknek is van mélységük, amely a kialakított belső tárolórendszernek köszönhetően tetemes méretű és rendezett tárolóhelyet biztosít számos konyhai eszköznek és élelmiszereknek. Összecsukott állapotban 185 cm széles, 81 cm mély és 195 cm magas, így mindössze 1,5 m2-en biztosít helyet a mosogatónak, mikrónak, főzőlapnak, mosogatógépnek, hűtőnek, hulladéktárolónak, valamint az edényeknek, konyhai eszközöknek és élelmiszereknek. Az alapverzió 7 ezer eurótól indul, míg a Smart-TV-s változat ára 11 ezer euró.

MODERN TERMÉSZETESSÉG

A tömörfa igazi szépségét hangsúlyozza a TEAM-7 cég "Loft" konyhája, amely a klasszikus falusias stílus elemeit öltözteti mai, modern formába. Árad belőle a természetesség, ugyanakkor mégis a legmagasabb minőségi színvonalat képviseli mind az anyagok kiválasztása, válogatása, megmunkálása és felületkezelése terén. Egy ilyen konyhát körbejárva jól látszik, hogy a képviselt minőségi színvonal egy nagyságrenddel az átlag felett van. Egyenes szögletes formák, igényesen lekerekített élek és klasszikus látszó fakötések őrzik a tradíciós asztalos hagyományokat. Az egész konyha jól áttekinthető, nyitott polcokkal, üvegezett frontokkal, és a rendszer részét képezi egy opcionális étkezőasztal. A rendszer elemei természetesen szabadon variálhatók. A csillapított frontok, a beépített LED-világítás, a gránit munkalapba beépített bütü vágódeszka mind a felhasználó komfortját növelik. A felső szekrények alatt komplett fali tárolórendszer található, fém vagy fa függeszthető tárolórekeszekkel.

FEHÉR ÁLOM

Minimalista hus megjelenés, pazar anyaghasználat, hibátlan megmunkálás, rafi nált integrált megoldások és funkciók jellemzik a Warendorf legújabb konyháját. A fogantyú nélküli kivitelben készült konyhát teljes egészében Coriannal burkolták, a munkalaptól az ajtókon át a lábazatig. Mindössze a nyitott tárolórekeszek kialakításánál jelenik meg az üveg, az alumínium és a tömörfa. Ez legszembetunobb a szekrény és a konyhasziget végei esetében, amely már konstrukció szempontjából is eltér a megszokottól. A végeken kialakított egységek rendkívül praktikusak, funkciójukkal nyitják a konyhát a nappali felé, amelyet az anyaghasználat kontrasztja is támogat. Ez a túlzott sterilitást is ügyesen megtöri, bevisz valami természetességet a konyhába. Foleg, hogy a kontúros külso tömörfa káva berendezésére többféle lehetoség kínálkozik polcok és fi ókok kombinációjával. A színvilághoz illoen a beépített készülékek is fehérek. 


Tetszett a cikk?