Lávakő munkalapok

Melyek az előnyei a lávaköves munkalapnak?

Ellenáll a hőnek, a hidegnek és a hőmérséklet- ingadozásnak. A lávakő természetes jó tulajdonsága, hogy nagyon jól vezeti a hőt, ami azt jelenti, hogy a forró edények a felület sérülésének veszélye nélkül ráhelyezhetőek. Rendkívül tartós, amit tovább fokoz a különleges bevonat, mely rendkívül kemény, ellenáll a korrozív vegyszereknek, és UV-stabil (nem fakul!). Nem egy könnyen karcolódó felület, így elsősorban a kés élének óvása érdekében ajánlott a vágódeszka használata. Nem porózus. Az anyagába nem jut bele a víz vagy az olaj, így könnyen tisztán és foltmentesen tartható, ennek következtében higiénikus is. Megfelel a beltéri és kültéri alkalmazásokhoz egyaránt. Döbbenetes tartósságát bizonyítja, hogy több múlt századi útjelző tábla ebből az anyagból készült és máig szolgál, ismertebb példa erre a párizsi Art Nouveau metró gyönyörű lávakő feliratai.

A felület szép, az anyag tartós, mi kellhet még? Színválaszték!

A zománc bevonat rendkívül széles színválasztékban érhető el. Élénk kék és zöld, tiszta fehér, fémes, ipari hatások és semleges árnyalatok. A legtöbb lávaköves gyártó egy sor szabványos színt kínál, de képesek egyedi árnyalatok előállítására is, így a lehetőségeknek csak a képzelet (és a pénztárcánk) szabhat határt. Fényes, valamint matt felületek is rendelkezésre állnak. Mindemellett ez egy fenntartható, természetes anyag, mely környezetbarát, élettartama többszöröse a hagyományos munkalapoknak, pont ezért érdemes jól átgondolni a formai kialakítást és a színvilágot, hiszen hosszú távon együtt kell élni a döntésünkkel. A világ vezető lávakő munkalap gyártója a francia Pyrolave vállalat, melynek palettáján 32 szín található (16 fényes és 16 matt). A dán Made a Mano vállalat két fantázianév alatt kínálja termékeit: az Ossido 15 semleges és fémes hatású színt, a Cristaili 16 élénk árnyalatot jelöl. Az európai gyártók mellett nemrég feltűnt egy új tengerentúli versenyző is: az Egyesült Államokban, a New York államban tevékenykedő MGO Stone Classics, LavArte márkanéven forgalmazza termékeit. Az MGO kizárólag Szicíliából származó alapanyaggal dolgozik.

Hogyan tisztítható és karbantartható a lávaköves konyhapult?

A lávakő legjobb tulajdonsága, hogy teljesen karbantartásmentes. Beépítésénél nem kell speciális tömítőanyagokat használni, és használatbavétele után sem igényel speciális tisztítószereket, különösebb ápolást.

És mi ennek az ára?

A lávakő elterjedését elsősorban a magas ár akadályozza, 300 $/m2 (kb. 800 000 Ft) induló árával a legdrágább pult alapanyag, mely így a luxus minőségű márványlapokkal versenyez. A magas vételárral a kő szállítási költségét, a kevés beszállítót, és a sok kézi munkát kell megfizetni.

Összefoglalva:

Előnyök: tartós és hosszú élettartam, nem porózus, hő- és fagyálló, hatalmas színválasztékban érhető el, egyedi különlegesség a piacon, használható kül- és beltérben egyaránt, karbantartást nem igényel, természetes anyag. Hátrányok: nagyon drága, nem átszínezhető, ha később más színre vágyik.


Schlosser Mátyás 


Tetszett a cikk?