A konyhai munkalap toldása

Ha munkalappal akad dolgunk, elkerülhetetlen a szabadon látszó vágott végek valamilyen formában történő lezárása.

A legegyszerűbb a színazonos éldekor gépi vagy kézi felragasztása. Hosszabb idő után azonban előfordulhat, hogy a vékony dekor az intenzívebb használat során kitöredezik. Tartósabb megoldás (pl. a bútor színével azonos) 2 mm-es ABS-élzáró alkalmazása. Ez a megoldás azonban nem minden színkombinációval ad esztétikus megoldást. Igényesebb konyhabútoroknál alkalmazható az élléces élzárás is.

Ennek az elkészítése és felületkezelése komolyabb szakértelmet és kézügyességet igényel. Az alumínium végzáró inkább az ipari jellegű felhasználás során alkalmazható. A konyha alaprajzához igazodva kell a munkalapot derékszögbe befordítani, hosszában toldani vagy szögben illeszteni. Ezekre a műveletekre több megoldás is létezik, de a legfontosabb feladat a vágott munkalap élének lezárása a beszivárgó nedvesség elől.

Könnyű szerelhetősége, praktikussága, olcsósága miatt elterjedt megoldás az alumíniumfordító vagy soroló alkalmazása. A vágott felületen a ragasztóként használt sziloplaszt megakadályozza a víz károsító hatását. Közel tökéletes megoldás, ha a gyári él mentén is kihúzzuk sziloplaszttal a hézagot. Ha a fal nem tökéletesen derékszögű, a fordító használatával kis mértékben ez is korrigálható. A nagyobb méretű pontatlanságot akár a helyszíni szereléskor is kiigazíthatjuk kézi gyaluval, az alumínium profilja takarni fogja a nem tökéletes élt.

Figyelembe kell venni még a fordító és a soroló alkalmazásának a helyét is. Célszerű, ha a mosogatótálca vagy a főzőlap kivágásától minél messzebbre tervezzük a toldás helyét. Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy a konyhai munkálatok során az alumínium és a munkalap közé beszoruló szennyeződés és a beszivárgó víz penészesedést vagy a dekor hullámosodását okozza. Ezek a profilok többféle színben is kaphatóak, alkalmazkodni lehet a munkalap színéhez. A toldás a munkalapon mégis határozottan látható.

Másik elterjedt megoldás a munkalap összemarása. Ezt vagy egy speciális sablonnal megvezetett felsőmaróval vagy CNC-vel végezhetjük el pontosan, és a dekor kipattogzása nélkül.

Ebben az esetben a helyszíni felmérés során a falak csatlakozási szögét is meg kell határozni. Szereléskor ugyanis nincs lehetőség a korrigálásra. Többféle összehúzó vasalat kapható, amelyekkel (legalább 2, de inkább 3) nagyon jól lehet rögzíteni az elemeket. Ha könnyen hozzáférhető a forduló helye, akkor a villáskulccsal meghúzható típus is megfelelő. 

Ha azonban nagyobb munkalapdarabokat kell összeilleszteni vagy nehéz alulról hozzáférni az illesztéshez, akkor az imbuszkulcsos változat sokat könnyít a szerelés során. Az összehúzatás előtt az élek felületét speciális PU ragasztó tömítőanyaggal vagy sziloplaszttal kell lezárni.
Érdemes a munkalap színéhez hasonló vagy színtelen sziloplasztot alkalmazni. Világos színű munkalap esetén azonban mindenképpen látszódni fog az illesztés, ami az idő múlásával (a belerakódó szennyeződés miatt) egyre hangsúlyosabb lesz.

A megfelelő megoldás kiválasztása a munkalap fordítására tehát függ a munkalap színétől, a falak helyzetétől, a rendelkezésre álló technikai adottságoktól. Nem hagyható figyelmen kívül az sem, hogy az ügyfél melyik megoldást fogadja el. Minden szituációra alkalmazható tökéletes megoldás tehát nincs, mindig az adott lehetőségeket mérlegelve kell dönteni. Tökéletes illesztés csak a különböző akril lapokból gyártott munkafelületekkel lehetséges. Ezek alkalmazása azonban egy másik árkategóriába sorolja a konyhabútort.

Nagyon fontos még, hogy az egyeztetések során a megrendelőt részletesen tájékoztassuk a tervezett megoldás előnyeiről, hátrányairól. A munkalaptoldásának és végzárásának körültekintő kiválasztásával elkerülhetjük a felázások okozta kellemetlenségeket és a későbbi vitákat.

Vári András
Faipari mérnök


Tetszett a cikk?