Download Design Baby

A tavalyi induláskor a szervezők megígérték, hogy a kedvező fogadtatásnak, no meg az eltökéltségüknek köszönhetően folytatják a Download Design projektet, és íme: idén a Construmán bemutatkozott a második verzió, a Download Design Baby is.

A Download Design tavaly megismert alapkoncepciója nem változott, az együtt-működő szervezetek és designerek koprodukciójának eredményeképpen fiatal tervezők adott témában bútor-terveket készítenek, amely terveknek a felhasználási jogát, magát a bútorterveket elérhetővé és felhasználhatóvá teszik az interneten, amelyeket aztán mások, bútorgyártók, végfelhasználók bizonyos keretek között, de szabadon alkalmazhatnak.

A széles ágazati összefogással meg-valósuló Download Design projekttel mindenki nyer. A felhasználók ingyenes bútortervekhez juthatnak, és az átlagos hazai asztalosipari körülmények között vagy akár az otthoni műhelyükben megvalósítható bútoraikat reális áron gyárthatják le. (A szervezők 2016-ban 50 ezer forintban maximali-zálták a bútorok alapanyagköltségét, de ez számos esetben még a 15 ezer forintot sem éri el.) A felhasználóknak nem kell számolniuk csomagolási és marketingköltséggel, szállítási díjjal, de kereskedői haszonkulccsal sem. Mindemellett a helyi vállalkozásokat is erősítheti ez a lehetőség, hiszen gyártatás esetén a lokális erőforrásokra,
a helyi gyártókapacitásokra fog támaszkodni vélhetőleg a megrendelő.

De nemcsak a felhasználók és a lokális műhelyek tekinthetők e projekt nyerteseinek, hanem a tudásukat a nagyközönséggel megosztó tervezők, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) hallgatói is. Egyrészt konkrét visszajelzéseket kapnak a felhasználóktól likeok és letöltések formájában, másrészt az egyetemi témavezetőkkel és a prototípust kivitelező asztalosipari partnerrel zajló konzultációk során elsajátítják a bútortervezés mikéntjét és megismerik a szakmával, a bútorgyártókkal való együttműködés lehetőségeit.

A projekt bútorgyártó tagjai pedig a képet teljessé téve vállalták, hogy szakmai partnerként állnak a hallgatók mellett, megismertetik őket az asztalosipari technológiákkal és üzemük, műhelyük működésével, illetve, hogy saját költségükön, akár több példányban legyártják a bútorokat.

ELSŐ ÖNÁLLÓ OTTHON

Tavaly, 2015-ben az első önálló otthon volt a projekt tematikája, és a debütálás a tavalyi OtthonDesign kiállításon nagy sikerrel megtörtént. Az ország első open design szemléletű bútoros kezdeményezéséről, amelyet a MOME indított, közel 60 cikk született és a www.downloaddesign.hu honlapról több, mint kilencszázszor töltötték le a 13 bútor ingyenes gyártmányrajzait. (A legnépszerűbb mobília letöltése jelenleg 150 fölött jár.)

TÖLTSD LE A BABASZOBÁT!

Míg 2015-ben az első önálló otthon volt a tematika, idén az első gyerek érkezése került a tervezők figyelmének közép-pontjába, a projekt aktuális címe ezért lett Download Design Baby. 2016-ban 11 bútor született, kimondottan a 0–3 éves korosztály számára, a babaszoba berendezéseként. A többféle funkciót is ötvöző designer darabok között bölcső, kiságy, etetőszék, kisautó, gyerekjáték, sőt mászóka is található.

A Download Design Baby bútorainak egy részét idén workshop formájában a Construma Otthon Designe szakkiállításon el is készíthették a látogatók, a szomszédos Wood Like standon.


Kapcsolódó dokumentum:


asztalos-aprilis-14


Tetszett a cikk?