Bútorok nem csak fából

A Nyugat-magyarországi Egyetem 2. éves Ipari termék- és formatervező mérnök hallgatójának féléves munkáiból nyílt kiállítás az egyetemi kampuszon található Ligneum Látogatóközpontban. A kiállítást dr. Dénes Levente, a NyME Simonyi Károly Kar külügyi és kutatási dékánhelyettese nyitotta meg. Őt követte Kosztka László, az STKH Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, majd Balogh András, a Karton Art Design Kft. ügyvezetője.

Az Integrált terméktervezés I. c. gyakorlati tantárgy keretein belül a hallgatók az STKH Kft. számára terveztek hullámpapír lemezből kiállítói standbútorokat. A hulla - dékgazdálkodással foglalkozó cég küldetésének érzi a lakosság és leginkább a fiatalok környezettudatos magatartásának kialakítását, ezért minden évben számos alkalommal igyekszik különböző rendezvényeken megjelenni. A tavalyi évben a hallgatók a NyME kiállítói standját tervezték meg, és ez adta az ötletet a cég vezetőinek, hogy ők is szeretnének hasonló kiállítási installációval megjelenni a budapesti Fenntarthatósági Napon, a VOLT Fesztiválon, valamint az általuk szervezett Soproni Kukafesztiválon. A tervezési feladat a pontos megrendelői igények meghatározásával, a korábbi évek kiállítói felületeinek és standjainak felmérésével, valamint a konkurens termékek elemzésével kezdődött.

Minden hallgatónak három komplett kiállítói standtervet kellett elkészítenie, melyek közül a megrendelővel és Balogh András designerrel közösen választottuk ki a legjobbat. A legjobb tervekből egy konkrét berendezési tárgy is kiválasztásra került, amelynek a teljes gyártási dokumentációját és a prototípusát is el kellett készíteniük a hallgatóknak. A féléves munka értékelése előtt a prototípusokat az egyetem Akkreditált Bútorvizsgáló Laboratóriumában szilárdsági tesztelésnek is alávetettük. A tesztelést követően kizárólag azon bútorok kerülhettek értékelésre, amelyek a termékszabványban meghatározott igénybevételeknek maradéktalanul ellenálltak. A feladatot nagyban nehezítette, hogy a megrendelő kérésére a bútorok nem tartalmazhattak olyan oldhatatlan ragasztott kapcsolatokat, amelyek a lapra szerelt szállítást és a helyszínen történő többszöri szét- és összeszerelést meggátolnák. A szilárdsági tesztelés mellett az esztétikum és a funkcionalitás is fontos értékelési szempont volt. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy hallgatóink mindjárt az első komolyabb tervezési feladatukat a valós piaci igényeknek megfelelően végezzék, melyhez nélkülözhetetlen az egyetemünkkel szorosan közreműködő ipari partner segítsége.

A termékek legyártásához szükséges alapanyagok beszerzésében is nagy segítséget jelent számunkra, hogy az STKH biztosította a kiállítási tárgyak hoz felhasznált hullámpapír lemezt. A hallgatói munkákat bemutató kiállítások szervezésével alapvető célunk, hogy felhívjuk a lakosság és az ipari szereplők figyelmét az egyetemünkön folyó ipari termék- és formatervező mérnök képzésre. Hallgatóink méltán lehetnek büszkék a kiállított tárgyaikra, ugyanis nemcsak szép és esztétikus bútorokat sikerült tervezniük, hanem a felhasználó számára minden igényt kielégítő kiállítói eszközöket is. Várakozásunk szerint ezekkel a bútorokkal a közönség nemcsak a hallgatói kiállításon találkozhat, hanem az STKH Kft. rendezvénysátraiban is, mint hasznos kiállítói standinstallációkkal.

dr. Bencsik Balázs
egyetemi adjunktus

(Fotók: Gerencsér Kinga)


Kapcsolódó dokumentum:


asztalos-aprilis-58-59


Tetszett a cikk?