Szakdolgozatok tükrében

A funkcionális terek tervezése közül a legkedveltebb terület, melyen a hallgatók szívesen megmérettetik  magukat a konyhatervezés, mely minden évben előkerülő téma a Nyugat-magyarországi Egyetem  Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar Faalapú Termékek és Technológiák Intézetében.

A faipari képzés keretében született szakdolgozatok jelentős része a bútortervezéshez kapcsolódik, ezen belül különösen kedvelt a konyhabútorok műszaki tervezése, ergonómiai kialakítása. A  hallgatók legtöbbször megbízásból, konkrét megrendelőtől hozzák a feladatokat, így ezek a  megrendelő igényeire vannak kihegyezve. Ugyanakkor számba veszik a kor követelményeit és a használati-esztétikai funkciók általi elvárásokat is, körüljárják a modern konyhatrendeket, választ keresve az adott helyiség, a vevő és a praktikum oldaláról.

A leendő faipari mérnök jelöltek nagymértékű szaktudásukkal évről évre bizonyítják a tervezéshez  való képességüket, felkészültségüket. Mindezt megerősíti a tervezést követő kivitelezés, a  megvalósítás, hisz a tervek az esetek többségében valóra is válnak.

CSÍK NIKOLETT – MINIKONYHA TERVEZÉSE


Minikonyha koncepcióterve tárolóelemes nyíló ajtókkal

A főzőszekrény, mai nevén minikonyha vagy kompakt konyha, a maga  1–1,5 négyzetméterével a legkisebb konyhatípus. Tulajdonképpen egy szekrénynagyságú, főzőhellyé kiképzett fülke. Inkább tekinthető berendezési tárgynak, mint önálló helyiségnek. A konyha 1–2 fő tárolási, főzési és  mosogatási igényeit alkalmi jelleggel tökéletesen kielégíti. Elrendezését tekintve egysoros, tehát egy  egységes zárt sort képez, melyben nincsenek sarokfordulások. Nagy előnye ennek az  elrendezésnek, hogy megkíméljük magunkat a főzés közben felmerülő forgolódástól.

Tervezéskor nagyon oda kell figyelni a minikonyha megfelelő kialakítására, a maximális  térkihasználásra. Lényeges, hogy csak a legfontosabb eszközöket tartalmazza. A konyhai  eszközöket lehetőség szerint ne a munkapulton tároljuk, mindennek legyen meg az állandó helye. Itt a rendre fokozottabban oda kell figyelni, mert a legkisebb rendetlenség is akadályozhatja a további  munkát. Nagy előnye, hogy a konyhát egyetlen mozdulattal szekrénybe zárhatjuk, és így, mint egy  bútor olvad bele a lakás környezetébe. A minikonyha elrendezésében a munkapult alatt egy asztal helyezkedik el. A lábakon elhelyezett görgők segítségével az asztal könnyedén kihúzható és mozgatható, bárhová elhelyezhető. Az asztal méreteinek és mobilitásának köszönhetően több funkciót is ellát, használható plusz munkafelületként vagy különálló étkezőasztalként. Amennyiben csak az asztalra és a székekre van szükségünk, akkor azok a konyhaszekrény nyitása nélkül is elérhetők. Az asztal tökéletesen kielégíti 4 fő étkezési igényeit is. A munkapulton egy mosogató és egy főzőlap kapott helyet. A két zónát egymástól egy nagyobb munkafelület választja el. Az alsó szekrényben egy beépített hűtő és tárolásra alkalmas fiókok találhatók. A szekrény felső részére nyitott polcok kerültek különböző osztásokkal, valamint itt kapott helyet a mikrohullámú sütő és a páraelszívó is.


A minikonyha látványterve

Látható, hog y a z a lsó szekrényben, a középső oszlopban két támla nélküli fektetett szék kapott  helyet egymással ellentétes irányban, ezek az asztalhoz hasonlóan kihúzhatóak a korpuszból. A székek lábai között két fiók található. A jobb oldalon 3 fiók helyezkedik el, melyből a felső a  mosogató szifonjának takarását szolgáló vakfiók. Minden fiók csendes működésű, teljes kihúzású, önbehúzós, csillapított csukódású, dupla falú fém fiókoldallal és rejtett sínnel rendelkezik. Összességében az egyes elemek a megfelelő kényelmi szintet biztosítani tudó korszerű vasalatokkal nyithatók és mozgathatók.


A végleges koncepció látványterve harmonikaajtóval

Megállapítható, hogy legnagyobb előnye ennek az elgondolásnak az étkezőbútor (asztal két székkel) kialakítása és beépítése a konyha korpuszába. Az étkezőbútor mindaddig rejtve marad a bútorban,  míg azt használatba nem veszik. A mérnökjelölt hallgató egy olyan kompakt konyha kialakítására  vállalkozott, mely ergonomikus, kis mérete ellenére a konyha összes funkcióját ellátja, és kielégíti  legalább 2 fő étkezési igényeit. A bútor tökéletes választás például garzonlakásokban vagy  apartmanokban, ahol az alapterület nem engedi nagyobb konyha kialakítását. Elképzelhető olyan kis  háztartásokban is, ahol nem a szűk alapterület, hanem a kihasználatlanság miatt nagyobb konyhára  nincs szükség, pl. olyan helyeken, ahol nem mindennapos a többfogásos ételkészítés. Nagyobb összenyitott terek esetében a lakás egy látványelemeként is működhet.

ALKER MIHÁLY – NAGYKONYHA TERVEZÉSE LEGMODERNEBB („HIGH-TECH”) BERENDEZÉSEKKEL


A helyszíni felmérés után sorolt, kiosztott konyhaszekrény alsó elemeinek elrendezési vázlata​​​​​​​

A XXI. századra a konyha központi élettérré vált, ahol a család a mindennapjait tölti. Mivel egyre több időt töltünk a konyhában, igyekszünk úgy kialakítani, hogy számunkra a legkényelmesebb legyen és minden igényünket könnyedén kielégítse. A folyamatosan bővülő felhasználható alapanyagoknak és a gyártástechnológiáknak köszönhetően az „álmaink konyhájának” csak a képzelőerőnk és a pénztárcánk szab határt.

Alker Mihály szakdolgozatában arra keresi a választ, hogy hogyan lehet modern és praktikus konyhát tervezni, ami megfelel a jelenkor elvárásainak, olyan környezetben, ahol a megrendelő álmodik és diktál, és a pénzzel nem kell szűkmarkúan bánni.

A mai kor elvárásait szem előtt tartva figyelembe kell venni az ergonómiai szempontokat és a megrendelő igényeit egyaránt. A tervezett konyhabútornál az egészség megőrzésére is hangsúlyt fektetnek – azaz a kényelmes munkavégzést a magas technikai felszereltség biztosítja, minden tekintetben a konyhater vezés szabályainak (konyhatechnológia, elrendezés, ergonómia stb.) legjobb kihasználtsága mellett.

A konyha megjelenése a modern, letisztult vonalvezetéseknek köszönhetően tisztaságot és eleganciát sugall. A konyha korpuszának elemei laminált fa-forgácslapból készülnek. Az ajtófront és a korpusz látható elemei a Mirror Gloss fantázianévre hallgató magasfényű fehér, míg a többi eleme prégelt fehér laminált forgácslapból készül. A betonszínű munkapult szabvány szerinti.

KORPUSZ – FORMA ÉS SZERKEZET TERVEZÉSE

A minél jobb helykihasználás végett a felső elem magassága 900 mm. Az álló szekrény teljes magassága, ami egyben a konyha felső elemeinek felső síkja, 2408 mm. Minden ajtó Blum CLIP-TOP rendszerű kivetőpánttal van szerelve. A korpusz elemei soroló csavarral vannak egy síkban összesorolva. A korpusz alsó és álló elemei 150 mm magas műanyag szekrénylábon állnak, amikhez lábazattartó klip segítségével kapcsolódik a lábazat. A lábazat elemei a hozzá kapható fordítók segítségével vannak egyesítve.


Sarokszekrény helykihasználási módozatai: kiforduló tálcás polcrendszer – „vesetál”, kiforduló kosaras, 270 fokos, forgatható polcrendszer

Tervezésnél fontos szem előtt tartani, hogy az általunk megtervezett forma statikailag megfelelő szilárdsággal bírjon, és a rendelkezésre álló technológiával legyártható legyen. Figyelembe kell venni a beépítésre szánt gépek méreteit és helyét. A konyha helyszükséglete 4,4 méter×2,7 méter. A korpusz elemeinek összeillesztése lapos tiplivel (lamellóval) történik. Egyedi bútorok gyártásánál a korpusz összeépítéséhez a legalkalmasabb ez a csapozási módszer, melynek segítségével a csapozás könnyen és gyorsan kialakítható, pontos, összeillesztéskor állítható.


BLUM SPACE CORNER sarokelem fiókos megoldása


Kihúzható fiók és szemetes

PRAKTIKUS MEGOLDÁSOK BETERVEZÉSE

Praktikus megoldások a konyha pakolható részeinek minél nagyobb kényelme és kihasználtsága érdekében. Például: kiforduló tálcás polcrendszer, kiforduló kosaras polcrendszer, 270 fokos, forgatható polcrendszer.

Aki jobban kedveli a fiókokat, annak lehetősége van sarokfiók beépítésére, hátránya, hogy a sarokban lévő tér nincs kihasználva teljes mértékben. Kis kreativitással olyan kihúzható rendszereket tervezhetünk, melyek növelhetik a kényelmet. A keskenyebb fiókokban csak szűkösen férnek el a nagyobb konyhai eszközök. Fiókba épített tárolóedényekkel könnyen tárolhatóak és elkülöníthetőek. A kihúzható vágódeszka és az alatta elhelyezett hulladékgyűjtő gyors és kényelmes munkavégzést tesz lehetővé, időt spórolva nekünk, amit a családdal tölthetünk. Többrészes kihúzható szelektív hulladékgyűjtő alkalmazásával egy helyen megoldhatjuk a szelektív, a lebomló és az általános háztartási hulladék tárolását.


Peka Pegasus polcrendszer

A serpenyők nehezen rakatolhatóak, és összekoccanva hangosak lehetnek, de egy kihúzható serpenyőtartóval ezeket a problémákat könnyen megoldhatjuk. Praktikussága révén ez a megoldás lett betervezve a sütő jobb oldalán található korpuszelembe. A Peka Pegasus polcrendszer lehetővé teszi a magasabban lévő polcok kényelmes hozzáférhetőségét.


Az elkészült konyha látványterve

Állítható a rugóerő, így mindig könnyedén használható. A benne lévő polcok magassága igény szerint változtatható. A polcrendszer jobb érvényesülése végett, Blum Aventos HF dupla felnyíló vasalat gondoskodik a könnyed hozzáférésről. A polcrendszer-vasalat kombináció a páraelszívó melletti szekrényben helyezkedik el. A Blum Aventos HK ideális kisebb ajtók felnyíló vasalataként. A HF vasalattal együtt a könnyed nyithatóság mellett becsukáskor csillapítással egybekötött önzáró mechanikával rendelkezik. A főzőlap felett lévő szekrény ajtaja HK vasalattal van szerelve. Ezek a megoldások egy keskeny szelete a praktikus ötleteknek.

LÁTVÁNYTERVEK

A modern ter vezés alapvető eszköze a vevő megnyerésének egyik kulcsa, a megrendelő elképzeléseinek bemutatása 3D-s fotorealisztikus látványtervek segítségével. A tapasztalatok azt mondják, hogy a konyha megálmodója javarészt ezeken a látványterveken keresztül nyerhető meg, s  minden megbeszélt praktikum, lehetőség ezeken a képeken mutatható meg. A megtervezett konyha  teljes műszaki, gyártási dokumentációja félkarú óriás a vevő szemszögéből.

Antal M. Réka egyetemi adjunktus
Papp Tibor egyetemi adjunktus
NYME-SKK-FTTI


Kapcsolódó dokumentum:


asztalos-julius-45-49


Tetszett a cikk?