Egy funkció, 5 szokatlan megoldás

Az olvasás alapvető igénye az embernek. Idővel azonban a könyvek sokasága problémát okozhat. Íme, néhány ötlet arra, ha nem szeretnénk a földön tornyosuló, folyton leomló könyvkupacok között élni. Ezek a rendkívül ötletes, hihetetlenül egyszerű, ugyanakkor zseniálisan megtervezett polcrendszerek nemcsak betöltik a nekik rendelt feladatot, de szemet gyönyörködtetve lakásunk díszei is lehetnek.

1.    A kihúzható
Reinier de Jong: REC kihúzható könyvespolc              
Forrás: www.reinierdejong.com/2011/03/rek-bookcase-3/

A REC egy olyan könyvespolc, ami együtt nő a könyvgyűjteménnyel. Minél több a könyv, annál nagyobb a polc. Öt összekapcsolódó elemből áll, melyet kihúzhat vagy összetolhat, annak függvényében, hogy egy tucat vagy éppen száz könyvet kíván tárolni.

A cikcakk alakú alkatrészek mozgatásával különböző méretű üregeket hozunk létre, ahová könyveket rakhatunk, a szűk részekre magazinok kerülhetnek.

2.    A forgó
Achille Castiglioni: Joy forgó polc
Forrás: www.zanotta.it/#/en/products/other_furniture/712_joy.htm

Ez a remekmű, melyet Castiglioni 1989-ben tervezett, egyszerre bútor és térbeli műalkotás is egyben.
A karcálló bevonatú rétegelt lemezből készült, 5 vagy 7 polcból álló, acélvázra felfűzött, négyféle színben rendelhető alkotás, akár a falhoz simulva, akár térbe helyezve sem veszti el funkcionalitását.

3.    A szétnyitható
Helytakarékos, bővíthető könyvespolc
Forrás: www.gizmodo.com/5100849/platzhalter-bookshelf-splits-to-store-extra-books

Végtelen mennyiségű könyvet ezzel a megoldással sem tudunk tárolni, de a „V” formában kinyitható polcrendszer némileg segítséget nyújthat.

4.    A szabadon bővíthető
Peter Marigold: Split doboz polcok
Forrás: www.pmobjects.com/?/objects/split-box/

A koncepció olyan egyszerű, hogy nagyjából bárki baltával, néhány faláda és farönk felhasználásával meg tudja építeni. Arra kell figyelni, hogy a belső szögek összege 360o legyen. A rönköket lehet cserélni, de mindig egy egészet alkosson. Az így kapott dobozok által a polcrendszerünk több irányban szabadon bővíthető, így hatékonyan használhatjuk ki a teret.

5.    A híd
Zeynep Cinisli: Ikrek könyvespolc
Forrás:  http://www.tasarim.itu.edu.tr/5sensesistanbul/projects_zeynep.html

Egy dinamikus bútorról beszélünk, hiszen azon kívül, hogy görgőkön áll, még a beépített síneknek köszönhetően széthúzható, megnövelve így a rakodófelületet.
Zárt állapotban olyan, mint egy ajtós szekrény, viszont, ha széthúzzuk, a polcok mint egy híd kötik össze a két oldalt.


Tetszett a cikk?