Furnérozz kedvedre

FURNÉR ÉS VÍZ - ILLENEK EGYMÁSHOZ
ASZTALOSIPARI TANULÓK FURNÉROZOTT KITEBOARDOKAT ÉPÍTETTEK.
IGAZÁN GYORSAK, MONDJÁK A PROFIK. ÉS MÉG JÓL IS NÉZNEK KI.

Tanulás és szórakozás egyszerre: A szaktudás találkozása napjaink egyik "trendi" sportjával

Iszonyatos sebesség a vizet szelve - sok trükkös mozdulat, látványos elemek, móka - ezek jellemzik az egyik új sporttrendet melynek neve, kitesurfözés. A deszkán állva a kitesurfös egy kite (sárkány) álltal húzva szeli a vizet. Habár a kitesurf eredete a 19. század elejéig nyúlik vissza, körülbelül az utóbbi 10 évben terjedt el nagyobb tömegekben a sport ezen fajtája. Jelenleg a kitesurfösök száma megközelíti az 500.000 főt világszerte.

A kitesurf deszka használható kite (sárkány) nélkül is, kötöttpályás wakeboard pályán is. A kiteos megoldással szemben itt a szörfös egy kötelet fog, mely egy adott pályán húzza végig a vizet deszkájával szelő sportolót. A wakeboardpályák sűrűn tűzdeltek különböző mesterséges akadályokkal, melyeken a profi szörfösök ugratnak, csúsznak és különböző trükköket hajtanak végre.

Néhányan a kitesurfösök közül, nem csak fanatikus rajongói a sportnak, de lelkes DIY (csináld magad) rajongók akik saját deszkákat készítenek.Az egyénileg épített kitedeszkák gyakran készülnek furnérozással. Ha különböző típusú, színű furnér van kombinálva, például világos és sötét színű furnér, igazán egyedi megjelenésű deszkát kaphatunk végeredménynek. Nem valami egyszerű megépíteni az első saját deszkát. De profik támogatásával és csoportban dolgozva, igazi élménnyé válik az építési folyamat.

Achim Allrich 2008 óta a kölni "Chamber of Crafts" képzés vezetője, hozta létre a "Kiteboard Project" -et ahol asztalos tanulóknak biztosítják a lehetőséget, hogy kitalálják és létrehozzák a saját kitedeszkájukat. Allrich alapította a workshopot nem csak azért mert szenvedélyesen rajong a furnér bevonatokért, hanem azért is mert hasonló szenvedéllyel épít kitedeszkákat is.

A kitesurf deszka alapja nyárfa rétegelt lemez, melyre a furnért ragasztanak. Végül mindenki egyéni ízlés szerint lefesti festékszóró pisztollyal, majd kezeli a felületet.

Minden egyes kurzus az épített deszka tesztjével végződik. Minden résztvevő találkozik a kölni wakeboradpályán és együtt szörfölnek munkájuk gyümölcsét élvezve.

Igazán örülünk neki, hogy ilyen és hasonló workshopok valósulhatnak meg európaszerte. Idehaza a Tehcnika#1 Workshop hasonló kezdeményezéseivel üde színfoltja a szakmának. Reményeink szerint majd idehaza is egyre többen követik ezen példákat, mert talán ez a legjobb módja a fiatalok megszólításának. Az általuk kedvelt témák köré felépített workshopok erősíthetik meg a szakma iránti szeretetüket. Minél több területtel ismerkednek meg a fiatalok a szakmán belül annál nagyobb esély van arra, hogy "szerelembe" esnek és alkotásvágyuk, tudásvágyuk kielégítése végett egyre többet tanulnak és dolgoznak majd.

A projekt honlapja: www.projekt-kiteboard.de

forrás: 
www.furniergeschichten.de
www.projekt-kiteboard.de


Tetszett a cikk?