Top 10 konyha 2016-ban

Mottó: a újra tarolnak a klasszikus formák és alapanyagok

Vannak konyhák, amelyek sose mennek ki a divatból. Megint mások az ismeretlenségből törnek elő, nagy meglepetést okozva. Míg az olyan alaptételek, mint a fehérre festett szekrények, a régi, ütött-kopott faanyagok renoválásából gyártott elemek, vagy a country stílus jegyei töretlenek a tengerentúli konyhákban, addig például a sötétre festett konyhai szigetek vagy a polírozott sárgaréz berendezési tárgyak is kedveltnek számítanak, még ha nem is tömegével. Mindezt a tengerentúli houzz.com portál állítja, aki a számtalan közzétett lakberendezési ötletből az olvasók által legtöbbet lementett konyhai fotókat gyűjtötte össze.

10. Bár nyers, szinte bárdolt hatást adó rusztikus gerendák tartják a födémet, mindez jól megfér a hibátlan állapotú fa padlóval, ami kellemesen meleg kiegészítője a krémes fehér bútornak, és a födémborításnak is.

9. A fali csempék gyöngyház színű fényei még inkább fokozzák a kvarc munkalap élményét. A rézből készült kiegészítők, a fekete ülőkék és az ébenfekete színű padló pedig jó kis kontrasztot ad az egyébként hideg színvilágú térnek.

8. Sokat szolgált tölgyfa alsó elem, mellette palaszürkére festett égerfa szekrény, a falon ódon tömör fa polclapok kovácsoltvas konzolokon, egy antik hatású helyrepofozott tányértartó polc, mindez egy betontégla járólappal burkolt konyhában. Látható, sőt érezhető: van olyan, hogy több generációnak kell összehúzódnia egy otthonban.

7. Az L alakú konyhabútort „betöltő” sziget elem szürkére festett juharfából készült. Érdekes párosítás ez a meleg hatású fa burkolattal, bár mindkettő egy tradicionális érzést ad a térnek. A nagyméretű mosogató elegánsan fekszik az ablak alatt: kell az, hogy ki tudjon nézni az ember mosogatás közben.

6. A fa burkolatú álmennyezet meglepetésszerű párosítás a fehérre festett konyhabútorral, ugyanakkor szépen kiegészíti a fehéres színnel antikolt tölgyfa padlót.

5. Az elegáns megjelenés egyik előidézője a tágas tér. A több mint 3 és fél méteres belmagasság alatt a konyhai elemek is bátrabban „nyújtózkodhatnak”, és a masszív gerendákról lógatott lámpáknak is bőven van hely az ugyancsak méretes, 260 x 190 cm-es sziget fölött. Egyébként a fehér szekrényeknek  izgalmas kiegészítője a feketére festett sziget korpusz, a hűtőt eltakaró elem és a ráépített egyedi alakú felső rész.

4. Kiemelkedő az idő múlása ebben a torontói konyhában. A szigeten lévő felújított fa munkalap és a szintén helyrehozott fa padló adják a patináját a térnek, akárcsak a bőrbevonatú élményt adó gránit munkalap és a kőből rakott térhatású falburkolat. A letisztult élményt pedig a fehérre festett konyhaszekrény és fekete fogantyúk nyújtják.

3. Ügyesen gazdálkodott  a hellyel az, aki ezt az egyedi kialakítású tárolót építette. A  120 cm széles, 210 cm magas és 60 cm mély, két ajtóval, fiókokkal, fonott kosarakkal ellátott spejz szekrény egy csomó helyet nyújt tárolásra relatív kis helyen.

2. A polírozott sárgaréz fogantyúk, csaptelepek és falikarok kifinomult ellentétben állnak a sötétszürke szekrényekkel, valamint az egyedi méretre készített márvány munkalappal és falborítással. A légiességről a fehérre festett polcok és felső elem gondoskodnak.

1. Íme 2016 legnépszerűbb konyhája – az angolszászok szerint. A vidéki stílusban berendezett ún. farmház krémfehérre festett konyhaszekrényt, amerikai diófából készült sziget munkalapot, nagy formátumú kő padlóburkolatot kapott.


Tetszett a cikk?