Legyünk otthon a konyhatrendekben!

Színes és innovatív lakberendezési ötletek, rengeteg modern háztartási gép és kiegészítő, kevés konyhabútor – nagyjából így tudnám összefoglalni a Papp László Sportarénában megrendezett Konyhakiállítás élményét.

Mindenképpen tartogathatnak meglepetéseket a csarnok egy elkerített területére beköltözködött kiállítók és vásári szervezők. Ezekből válogattunk.

A páraelszívóknál szinte minden gyártónál jelen voltak a falra szerelhető, ferde síkú változatok. Az általános iskolából hozott alapszintű fizikai ismerettárból merítve is azt gondolhatnánk, hogy a gőz a mozgási irányára merőleges felületre csapódik a leghatékonyabban. És tessék: kitalálják ezt az ún. perimetrikus technológiával működő páraelszívást. Ennek lényege, hogy a szűrőrendszer egy lap (pl. üveg) mögé van rejtve, melyen egy kör alakú keskeny nyílás található. Ezen a résen keresztül hatékonyabban tudja beszívni a párás gőzt a motor. Az itt fellelhető teljesítmények között nem ritka a 700 m3/h-es elszívás – légkivezetés esetén.

A legújabb generációs beépíthető sütők szintén tartogatnak meglepő újdonságokat. Az üvegezett ajtó lap érintőképernyőként funkcionál, és interaktívan segít akár egy sütési folyamat beállításánál, akár az internetről letöltött recept megvalósításánál. A beépített kamera segítségével pedig figyelemmel kísérhetjük az étel alakulását sütés közben. Ja, hogy ezt régen a sütőajtó üvegén keresztül tette a háziasszony? Ugyan kérem, ez már lassan a múlté lesz.

Ami pedig a bútorokat illeti: tombol a minimál stílus. A végtelenségig leegyszerűsített formavilágot egyaránt legyárthatjuk magasfényű laminált forgácslapból ugyanúgy, mint például méretre szabott 10 mm-es gránittáblákból. Aztán egyre több helyen jelenik meg a fém a konyhabútor építőelemei között: rozsdamentes fém ajtólapok, mosogatómedencével egybekovácsolt tömör fém munkalapok…  Én személy szerint hiányoltam a változatos tömör fa frontokat, amelyeket szakmai kihívást jelentő módon gyártottak, vagy éppen felületkezeltek. De hát ismerjük a mondást: a változatosság gyönyörködtet, vagy ahogy a francia mondaná: vive la différence!

Összefoglalva elmondható, hogy a péntektől vasárnapig, azaz március 5-ig tartó rendezvényre mindenképpen érdemes kilátogatnia azoknak, akik konyhabútor vásárlás, illetve átalakítás előtt állnak, illetve azoknak is, akiket szakmailag érdekelnek a bútorgyártás, valamint a lakberendezés szakterületei.


Tetszett a cikk?