Stílusok, formák, hangulatok

Napjainkban, ha konyháról beszélünk Magyarországon, akkor az természetes, hogy az aktuális trendek szóba kerülnek, ám az átlagos magyar nem a legfrissebb divat alapján rendezi be a lakását, miképp nem azt a ruhát fogja felvenni, amit az előző héten látott a tévében egy párizsi divatbemutatón. A gyártók persze követik a tendenciákat, és ha a kínálat trendkövető, a vásárló is az lesz előbb-utóbb.

Ha nem is az önállósodásának kezdetén, de legkésőbb a családdal és a gyerekekkel óhatatlanul megérkezik az ember számára a saját stílusú konyha iránti igény. Persze az árcédulát nem hagyva figyelmen kívül, hiszen egy, a luxusnak egyáltalán nem számító konyha elérheti, de meg is haladhatja egy középkategóriás autó árát. Csakhogy a történet korántsem ilyen egyszerű. Ha már az előbbi példát említettük: amíg az autóvásárlásnál a műszaki tartalom mellett a legfontosabb döntési tényező a szín, addig a konyhánál az anyagok és a színek szintén meghatározóak, ám itt sokkal bonyolultabb a döntés, hiszen ugyanahhoz a műszaki tartalomhoz és elrendezéshez gyakorlatilag végtelen lehetőség tartozhat.

És itt jön a képbe a stílus. A konyhában a technológia és az elrendezés mellé akarva-akaratlanul is valamilyen stílus szerint rendeljük hozzá a bútort. A stílus jelen esetben nem művészettörténeti kategória, inkább esztétikai és fogalmi – az ismertetőjegyek összessége. Konyhát stílusban tervezünk, ám ha meg akarjuk határozni ezt a megjelenést, nem is biztos, hogy olyan egyértelmű a feladat. Amíg például a zenei stílusoknak konkrét, egyértelmű nevük van, eredetük és elágazásaik tisztán nyomon követhetők, addig a mai bútorstílusokkal kapcsolatban
nincs ilyen egyértelműség. Ha körülnézünk a világban, számos nézőpont alapján fogunk konyhastílusokat találni, hisz az adott nemzet, kultúra óhatatlanul beleszövi a sajátosságait. Az angolszász országokban elkerülhetetlen kategória például a vidéki stílus (farmhouse kitchens), és a tradicionális kifejezés alatt is mást kell érteni náluk, mint Magyarországon. Hazánk háza táján, ha lehet, még színesebb a kép, köszönhetően a „multikulti” számunkra nem mindig kedvező hatásainak. A leggyakrabban elhangzó fogalmak általában: mediterrán, country, rusztikus, provance-i, vintage klasszikus, angol, modern, minimál, high-tech, eklektikus. Persze van olyan, aki a klasszikus konyhák közé sorolja a country, mediterrán, angol, provance-i népi és stilizáló hangulatokat, és olyan is, aki rusztikusként határozza meg az összes klasszikus konyhát. Számunkra elég, ha van néhány támpontunk, amiből nagyjából ki tudunk indulni, hiszen ezek között a stílusok és hangulatok között gyakori az átjárás.

RUSZTIKUS/KLASSZIKUS

Meleg, otthonos kisugárzás, ami jól megragadható funkcionalitással és komforttal, illetve sokunknak nosztalgikus élménnyel is párosul (vintage). Itt az élet a hétköznahétköznapok valódiságában telik, nincs semmilyen felesleges allűr, trendi hóbort. Ez az egyik olyan irányzat, ahol a fának, mint építőanyagnak meghatározó a jelenléte (akár festve is). Még a megkopott, viseletes kinézet, a durva, megmunkálás nyomait viselő hatások sem feltétlenül jelentenek hátrányt. (Sőt, sok esetben éppen ez a cél a gyártás során manapság.). Nyilván vannak kultúránként eltérő jegyek, de a lényeg mindenhol azonos: hasznosság és szépség összhangba hozása.

Megfigyelhető itt egy érdekes ágazat: amikor a klasszikus arculathoz tudatosan markáns szürke színeket párosítanak. Nem csupán a szürke háztartási gépek jelenlétét hangsúlyozzák ki, hanem a kiegészítőkben (pl. fogantyúk, konzolok, lábak stb.) és a háttér-dekorációban (padló- és falburkolat) is a szürke, fémes szín a domináns.

MEDITERRÁN

Bár klasszikusnak is nevezhetnénk ezt az irányzatot, ha éppen egy olasz vagy spanyol család sarjai lennénk, az ősök emlékét határozottan őrzőfelmenőkkel. Ám valahogy divatot csináltak belőle, így szerte Európában és Észak-Amerikában is megtalálhatóak az itt fellelhető, jellegzetes olasz hatások: kiszélesedő párkányelemek, kézzel festett hatást mutató csempék, meleg hatású fafrontok és korpuszok, látható födémgerendás mennyezet, ívelt boltozatú falfülkék a főzőfelület felett és még sorolhatnánk.

MODERN (MINIMÁL, HIGH-TECH, KORTÁRS)

A modern sem igazán stílus, inkább jelenség, a történelmi újkor képződménye. A szó a latin „modo” kifejezésből ered, amely többek közt ilyesmit jelent: most, épp most. Modern az, ami nem csupán új, hanem olyan új, ami tudatában van az újdonságának és azt igyekszik hangsúlyozni is. A modern bútor esetében ez az újszerű anyagok, új formai és szerkezeti kialakítások használatát jelenti. Amikor a modern kifejezést használjuk, jellemzően olyan kép tárul elénk, ahol keret nélküli frontok, fényes felületű korpuszok, meghatározó vízszintes vonalvezetés, és a díszítés teljes hiánya a meghatározó. Értelemszerűen modern a minimál stílus is, ami jó ideje divat. Minden eltűnik a konyhabútorról, ami megtörheti a külső formai egyszerűséget. Szinte már nem is bútorelemeket látunk, hanem majdhogynem kockákat és téglatesteket, amelyeknél semmi sem utal arra, hogy belül tárolóhelyek, fiókok bújnak meg.

A high-tech is egyfajta minimál, de sokan hűvösnek, sőt hidegnek tartják, nem véletlenül. A szándékosan kemény formavilág mellé technokrata filozófia is járul, ami részben az erősen metálos vizuális hangvételben, részben a gépek technológiai tudásának a diszkréten fitogtatott erejében mutatkozik meg.

A kortárs konyha ismét egy újabb ide köthető „elágazás”, és mindamellett, hogy modern, több lazaság van benne. Játékosabb a formákat és a felületi színeket illetően, gyakran tartalmaz egyéb stíluselemeket is, és így jobban tükrözi a tulajdonos saját ízlésvilágát.

Ebbe a rengeteg stílusba már szinte belezavarodhat az ember. Ám, ha egy kicsit közel engedjük önmagunkhoz ezeket a formavilágokat, és hagyjuk, hogy a számunkra vonzó jegyek megszólítsanak, akkor leegyszerűsödik a választék. Megjelennek az értékeket – a divattól függetlenül – mindig fontosnak tartó; az újításra nyitott, de a klasszikus elveket még valló; valamint csak a felszíni megoldásokat előnyben részesítő és a mélyebben lévő tartalmat nem igazán figyelő konyhai megoldások – és emberi jellemvonások. Lám-lám, az „Ismerd meg önmagad, és megismered a világot!” delphoi jósda felirata itt is, most is aktuális.

Képforrások:
klasszikus: www.kakofun.com
Klasszikus_palaszurke.jpg.: www.geappliances.com
mediterran.jpg: www.hgtv.com
mediterran_2.jpg: www.bithomedesign.info
modern_kortars_2.jpg: www.thraam.com
modern_hightech.jpg: www.kitchensourcebook.co.uk
modern_minimal.jpg


Kapcsolódó dokumentum:


stilusok-hangulatok-formak


Tetszett a cikk?